کد خبر: 3539436
تاریخ انتشار : ۳۰ مهر ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۶

تنوع افکار و مدیریت در عرصه فرهنگی کشور/ ناکام بودن در صدور فرهنگ ایرانی اسلامی

گروه فرهنگی: رئیس حوزه علمیه حاج شیخ کاشمر تنوع افکار حاکم بر مدیریت‌های فرهنگی در کشور را از آسیب‌های دیگر مسائل فرهنگی کشور دانست و افزود: هر وزیر و رئیسی که می‌آید نگاه خاص خود را به فرهنگ دارد به طوریکه یکی ترویج و تنوع در موسیقی را فرهنگ و دیگری موسیقی را ضد فرهنگ می‌داند.

حجت‌الاسلام جواد نیک‌بین، رئیس حوزه علمیه حاج شیخ کاشمر، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، با اشاره به اینکه در قبل و بعد از انقلاب دو نگاه متفاوت به اقتصاد، فرهنگ و صادرات کشور وجود داشت، گفت: در قبل از انقلاب نگاه به گونه‌ای بود که فرهنگ، اقتصاد، سیاست و همه نیازهای دیگر باید وارداتی می‌بود اما بعد از انقلاب هرچند صدور انقلاب اسلامی به سراسر دنیا مد نظر بود اما تاکنون موفق نبوده‌ایم.
وی با بیان اینکه شاید توانسته باشیم محتوای کلی انقلاب را به سوریه، لبنان، عراق و برخی کشورهای دیگر اسلامی صادر کنیم، اما در صدور واژه، واژه انقلاب و مباحث انقلابی توفیقی نداشته‌ایم، افزود: متأسفانه از کشورهای اروپایی بیشتر تأثیر و مدل گرفته‌ایم تا اینکه بخواهیم تأثیری بر فرهنگ آن‌ها گذاشته باشیم.
نیک‌بین با تأکید براینکه مدل زندگی، پوشش، نوع غذا خوردن و آداب‌ورسوم کشور باید اسلام ایرانی باشد، اظهار کرد: ما قائل به اسلام ایرانی هستیم نه ایران به تنهایی، در واقع ایرانیت دخالت در اسلام دارد و بسیاری مظهر اسلام را در جهان ایران می‌دانند.
در صدور فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی ناکام بوده‌ایم
وی با اشاره به اینکه تاکنون در صدور فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی ناکام بوده‌ایم، گفت: متأسفانه همیشه موفقیت را در مسائل اقتصادی دانسته‌ایم و اگر کسی صادرات فرهنگی داشته باشد و بتواند کتاب و معنویت را صادر کند وی را فردی توانمند و موفق نمی‌دانیم.
رئیس حوزه علمیه حاج شیخ کاشمر با اعلام اینکه امروز کسانی که سر افراد را کلاه می‌گذارند را زرنگ و موفق می‌دانیم، افزود: متأسفانه در مباحث فرهنگی برخلاف مسائل اقتصادی توفیقی نداشته‌ایم. 
وی با بیان اینکه بیشترین صادرات کشورهای موفق جهان، مسائل فرهنگی بوده تا صادرات اقتصادی، اظهار کرد: صادرات فرهنگی کشورهایی مانند آمریکا، سوئیس، آلمان و انگلیس بسیار بیشتر از صادرات اقتصادی آن‌ها بوده است.
نیک‌بین همچنین ترکیه را یکی از کشورهای بسیار توریست‌گرا دانست به طوریکه برخلاف ایران فرهنگ خود را به خوبی صادر کرده است، به دلایل ناکامی مسئولان در صادرات فرهنگ اشاره کرد و گفت: تا زمانی که نتوانیم فرهنگ خود را تصحیح کنیم نخواهیم توانست آن را صادر کنیم.
در مباحث فرهنگی کشور موازی کاری بسیار زیاد است
وی با اشاره به اینکه در مباحث فرهنگی کشور موازی کاری بسیار زیاد است به طوریکه نهادهای مختلفی عهده‌دار کار فرهنگ در کشور هستند، عنوان کرد: بسیاری از وزارت خانه‌ها به‌رغم اینکه بودجه مصوب خاص مسائل فرهنگی دارند اما به خاطر موازی کاری آسیب بسیاری به مسائل فرهنگی وارد کرده‌اند.
نیک‌بین تنوع افکار حاکم بر مدیریت‌های فرهنگی در کشور را از آسیب‌های دیگر مسائل فرهنگی کشور دانست و افزود: هر وزیر و رئیسی که می‌آید نگاه خاص خود را به فرهنگ دارد به طوریکه یکی ترویج و تنوع در موسیقی را فرهنگ و دیگری موسیقی را ضد فرهنگ می‌داند.
وی همچنین تنوع افکار و مدیریت در عرصه فرهنگی کشور را یکی دیگر از آسیب‌های فرهنگی کشور عنوان کرد و گفت: برخی مسئولان گمان می‌کنند واردات اقتصادی فقط واردات اقتصادی هست در صورتیکه این نوع واردات به نوعی واردات سیاسی و فرهنگی است.
رئیس حوزه علمیه حاج شیخ کاشمر با اعلام اینکه سیاست، اقتصاد و فرهنگ پازلی هستند که اگر هر کدام وارد کشور شوند دیگری را هم با خود می‌آورند، اظهار کرد: اگر امروز با مشکلات بسیاری در عرصه فرهنگ مواجه هستیم به دلیل واردات بی‌رویه است.
به شعارهای اول انقلاب کمتر دل بسته‌ایم
وی با اظهار تأسف از اینکه به شعارهای اول انقلاب کمتر دل بسته‌ایم ، گفت: هرچند قبل از انقلاب می‌گفتیم ما نمی‌توانیم ولی بعد از آن شعار ما می‌توانیم سردادیم اما به مرور به این استقلال و وارستگی خدشه وارد شد به طوریکه از وارستگی به سمت وابستگی حرکت کردیم.
نیک‌بین با بیان اینکه اگر به وابستگی برسیم نه تنها صدور فرهنگ نخواهیم داشت بلکه شاهد ورود فرهنگ غربی خواهیم بود، افزود: قبل از صدور انقلاب باید استقلال انقلاب داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه با رنگ و رو عوض کردن فرهنگ غربی نمی‌توان آن را به عنوان فرهنگ اسلامی معرفی و صادر کرد، افزود: نگاه اشتباه حاکم بر فرهنگ کشور از  آسیب‌های جدی در است که انقلاب را تهدید می‌کند.
اصالت بر ایرانی و اسلامی بودن از شاخصه‌های فرهنگ ایرانی اسلامی
رئیس حوزه علمیه حاج شیخ کاشمر در ادامه اصالت بر ایرانی و اسلامی بودن را از شاخصه‌های فرهنگ ایرانی اسلامی دانست و افزود: متأسفانه برخی از لباس‌های زنان و مردان هیچ منافاتی با فرهنگ ایرانی اسلامی ندارد.
وی با بیان اینکه به خاطر خستگی از وارستگی و استقلال عقب‌نشینی کرده‌ایم، گفت: مسئولان کشور و دولت‌های مختلف از این‌که مردم در فقر و سختی باشند خسته شدند به همین جهت به سمت وابستگی در عرصه‌های مختلف از جمله اقتصادی رو آورده‌اند.
نیک‌بین با اشاره به اینکه تا وقتی بخواهیم مباحث کشور را به نفت و برجام گره بزنیم مشکلی رفع نمی‌شود، عنوان کرد: همه دولت‌های مختلف ما را به سمت وابستگی برده‌اند تا وارستگی.
وی با اظهار تأسف از اینکه برخی هنوز مسئله فرهنگ را جدی نگرفته و به نوعی آن را بی‌اهمیت می‌دانند، گفت: هر چند ایران اسلامی و تشیع فرهنگ غنی و متعالی دارد اما هر چه از اسلام و آموزه‌های آن دور شویم نه تنها استقلال خود را از دست داده‌ایم بلکه وابستگی فرهنگی هم پیدا می‌کنیم.
رئیس حوزه علمیه حاج شیخ کاشمر با اشاره به اینکه نباید از کنار برخی واردات به سادگی گذشت، تجمل‌گرایی، اسراف و خودنمایی را از جمله واردات کشورهای غربی دانست و افزود: هنوز زمنیه تبلیغات در کشورهای بزرگ را نداریم.
مسئولان مغلوب فرهنگ بیگانه شده‌اند
وی با اعلام اینکه به دلیل عدم سیاست‌های صحیح برخی دولت‌ها با دولت‌های مختلف دیگر موجب شد که نگذارند فرهنگ ایرانی اسلامی در کشورهای مختلف تبلیغ شود، اظهار کرد: این موجب شده که اکنون بیش از 170 شبکه فارسی زیان علیه ایران و اسلام فعالیت می‌کنند.
نیک‌بین با بیان اینکه در مسائل اقتصادی برای عرضه باید ابتدا تقاضا باشد اما در مباحث فرهنگی بر اساس آنچه عرضه می‌کنیم تقاضا می‌شود، نوع عرضه در مسائل فرهنگی را بسیار مهم دانست و گفت: اگر دین را ظریف، مهربان و با احساسات درست و انسان‌شناسانه معرفی و عرضه کنیم بدون شک تقاضا بیشتر می‌شود.
وی افزود: هر چند در کشورهای اروپایی قانون‌مداری زیاد است اما از اعتقادات خبری نیست.
رئیس حوزه علمیه حاج شیخ کاشمر با اشاره به اینکه در آن کشورها برخلاف ایران نظارت بر فرهنگ و سایر مسائل بسیار قوی است، عنوان کرد: هر چند مسئولان مغلوب فرهنگ بیگانه شده‌اند اما چون گذاره‌های دین مقدس غنی است اسلام مغلوب نمی‌شود.
captcha