کد خبر: 3560802
تاریخ انتشار : ۱۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۷:۳۳
آیت‎الله‎العظمی جوادی آملی:

بازگشت نفس مطمئه به سوی خدا با جذبه الهی خواهد بود

گروه حوزه‎های علمیه: خدا به بندگان خود فرموده است که برای رسیدن به قرب من مقداری از راه را محبانه بپیمایید و در ادامه محبوبانه به سمت من می‎آیید؛ یعنی در این مسیر حرکت باید آغاز شود ولی بقیه راه رفتنی نیست و جذبه نور خدا است که چون «ارْجِعي إِلى رَبِّكِ» انسان را به سمت خدا می‏‎کشد.

به گزارش خبرگزاری بین‎المللی قرآن(ایکنا)، آیت‎الله‎العظمی جوادی آملی امروز در درس تفسیر خود در مسجد اعظم گفت: خداوند در قرآن کریم بیان کردند که ما هر روز با اشکال مختلف علامت‎های خود را به مردم نشان می‎دهیم تا آنها با عظمت خلقت آشنا شوند.

وی افزود: امام علی(ع) در حدیث شریفی به بیان آثار خلقت خداوند اشاره می‌کند و با مثال زدن چشم انسان جلوات استنثایی چشم انسان را بیان می‎کنند که چگونه یک مقدار گوشت و پیه این چنین ظرافت‎های خلقت را به‌خوبی برای انسان به تصویر می‎کشد.

این مرجع تقلید بیان کرد: ایشان بیان کردند که خداوند با یک تکه گوشت و پیه تمام عالم را به رویت انسان رساند و اشک را نیز از لابلای آن جاری کرد بدون اینکه این چشم آسیبی ببیند.

وی افزود: امروز نیز برای هرکدام از جایگاه‎های چشم یک تخصصی خاص پزشکی ایجاد شده است، تازه هنوز بشر به اعماق چشم پی نبرده و نمی‎تواند همه بیماری‎های آن را جبران کند.

این مفسر قرآن بیان کرد: به همین خاطر است که خداوند در قرآن کریم این همه انسان را به مطالعه درون خود سوق داده است؛ مطالعه و بررسی و تفکر در زمین و روح و نفس انسان را به رازهای هستی رهنمون می‎سازد؛ این نظم دقیق آیت یک نظام حقیقی است.

وی گفت: گاهی اوقات خداوند به افعال خود قسم می‎خورد؛ خداوند هیچ‌گاه به غیر از خود قسم نخورده است؛ زمین و شمس و قمر آیه و نشانه خود او هستند؛ خداوند هیچ‌گاه به بیگانه از خود قسم نخورده است.

این استاد حوزه بیان کرد: نفس انسان‎های گمراه نیرنگ‌باز است، زیرا اگر کسی گرفتار وهم و خیال اندیشهای و شبهات شد که دامن‌گیر بسیاری شده است و یا گرفتار شهوت و غضب شد، دچار این نیرنگ شده است.

وی افزود: یکی از نیرنگ‎های نفس حق جلوه دادن باطل است؛ مثل چاه انداختن یوسف که برداران یوسف در ابتدا آن را زیبا دیدند؛ این «احمد الحسن یمانی»ها که کم‌کم یک دجالیتی راه انداختند خود را حق میپندارند؛ اگر این نفس که نیرنگ باز است به جایی رسید اماره بالسوء می‌شود اولین کاری که خداوند کرد، همین نفس ملهمه بود که گرایشات خوبی هم داد؛ این نفس از نظر بیشن مساوی ولی از نظر گرایش مساوی نیست.

این مرجع تقلید بیان کرد: ما الان خوب و بد را یکسان می‏‌بینیم؛ چشم و شامه ما بوی بد و خوب را یکسان تشخصی میدهد ولی گرایش او به سمت خوبی است؛ درست است که این مطلوب نیست که ار نظر آفرینش گرایش یکسان داشته باشیم ولی ما انسان‎ها بر اساس فطرت هرگز به سمت زباله گرایش پیدا نمی‎کنیم.

وی افزود: هیچ کودکی دروغ نمی‎گوید تا اینکه در ما دروغ ببیند و با مشاهده آن این عمل بد را یاد بگیرد؛ در واقع انسان خوب و بدا را یکسان می‎فهمد ولی از نظر گرایش به سمت بد گرایش ندارد ولی اگر بیگانه را خوب جلوه دادند و به دنبال امور آسان رفته و خیال بر عقل او مسلط می‏‌شود؛ اگر انسان در بخشهای عملی گرفتار شهوت و غض شود این نفس‎ها در انسان قالب شده و به سمت مذهب تراشی می‏‌رود.

وی گفت: اگر این چنین شد اوایلی که انسان راه بیگانه رفت توسط نفس لوامه سرزنش می‎شود ولی اگر نفس لوامه را خاموش کرد و وقتی در جهاد درونی، وهم و خیال عقل نظر را به اسارت گرفت و شهوت عقلی را به اسارت گرفت آن وقت اماره بالسوء ایجاد می‏‌شود.

آیت‎الله جوادی آملی بیان کرد: خدا به بندگان خود فرموده است که برای رسیدن به قرب خود مقداری از راه را محبانه بپیمایید و در ادامه محبوبانه به سمت من می‎آیید؛ یعنی در این مسیر حرکت باید آغاز شود ولی بقیه راه رفتنی نیست و جذبه نور خدا است که چون «ارْجِعي إِلى رَبِّكِ» انسان را به سمت خدا می‏‎کشد.

وی گفت: خداوند در آیه مشهور «ارْجِعي إِلى رَبِّكِ» می‎فرماید که «یَا أَیَّتُها النَّفسُ المُطمَئِنَّة» که راضی هستی، از این به بعد با جاذبه نور من به سمت بیاد؛ در این جایگاه نفس مطمئنه دیگر نفس لوامه و مسوله و اماره ندارند بلکه خداوند همه را مستوی خلق کرد و کسی که به این مقام رسید با جذبه نور الهی به سمت خود باز می‎گردد.

captcha