به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین سخاوتی، محقق حوزوی امروز 14 بهمن در همایش فقه حکومتی با اشاره به دیدگاه فقه در مورد تعارض خواست اکثریت و اقلیت در نظام اسلامی گفت: این تزاحم و تعارض در سه سطح مسایل بنیادی، کلان و خرد و کاربردی قابل تقسیم است. وی ادامه داد: از نظر قرآن اکثریت، معیار حق بودن مطلبی نیست لذا اگر این تعارض در مسایل بنیادی و کلان باشد قابل مسامحه نیست ولی اگر در سطح خرد باشد میتوان از آن چشمپوشی کرد.
این نویسنده مقاله با بیان اینکه در چه مواردی تعارض واقعی اتفاق میافتد بیان کرد: منظور از «خواست» چیزی نیست که نمایشهایی در جامعه انجام شود بلکه خواست واقعی و اراده جدی است که ممکن است با انشاء لفظ در اشعار و یا صندوق آراء و تظاهرات و ... به نمایش گذاشته شود بنابراین حرکت نمایشی دلالت بر خواست جدی ندارد.
سخاوتی با بیان اینکه منظور از اکثریت و اقلیت نیز در فقه شیعه جای تامل دارد گفت: زیرا این مسئله تحت عناوین مختلفی مورد توجه قرار گرفته است و فقهای متاخر و متقدم آن را متروک گذاشته و چندان به آن نپرداختهاند.
این محقق با اشاره به تعارض خواست اکثریت در چالش بر سر اصل اسلام و چالش بر سر نظام اسلامی بیان کرد: مورد اول زمانی است که معلوم نیست اکثریت افراد جامعه مسلمان هستند یا نیستند و تعارض بر سر اصل نظام نیز در صورتی تصور دارد که نظام موجود باشد ولی عدهای آن را بر نتابند.
وی ادامه داد: در کتب فقهی مکرر نقل شده که آن چه موجب اخلال و یا اختلال در نظام شود حرام است بنابراین حفظ نظام واجب است و نظام و رهبری در مقابل مسایلی که اختلال و اخلال ایجاد میکند نباید مسامحه کنند البته در صورت تعارض میان اصل اسلام و نظام اسلامی باید از حکومت بگذریم که دلیل آن در سیره ائمه است.
وی در مورد ولایت شورایی گفت: اینکه ولایت شورایی و رای اکثریت شورا ملاک حجیت حق باشد جدا قابل مناقشه است ولی ولایت فرد واحد به اندازهای موکد است که فقها در صورت نبودن ولی فقیه حتی به ولایت فقیه غیرعادل و غیرفقیه غیرعادل هم رضایت دادهاند.
این محقق تاکید کرد: رهبری شورایی ذاتا و عقلا محال نیست ولی در آیات روایات این نوع ولایت شورایی تایید نشده و در سیره انبیاء و اوصیاء نیز نه تنها وجود نداشته بلکه شاهد ولایت فردی بودهایم و اگر در لسان برخی علما بیان شده دلیل بر استفاده از تمام ظرفیتهای فکری و عقلی در بحث شوراست.
وی تاکید کرد: دولت اسلامی در تعارض میان اکثریت و اقلیت باید تلاش خود را معطوف به تامین خواست دو طرف داشته باشد و اگر هیچ وجهی در میان نباشد پای انتخابات به میان میآید و ترجیح اکثریت بر اقل حکمی عقلانی است لذا در انتخابات نظر اکثریت ملاک قرار میگیرد.