به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) محمدرضا احمدی، محقق و عضو هیئت علمی پژوهشگاه امام صادق(ع) امروز، 14 اسفند ماه در این نشست علمی به عنوان ناقد به نقد مباحث مطرح شده توسط حجتالاسلام و المسلمین آقاپیروز به عنوان ارایهدهنده بحث پرداخت و با بیان اینکه مؤلف میان رهبری و مدیر تفاوت قائل نشده است، گفت: میان رهبری و مدیر تفاوت وجود دارد و در انگلیسی نیز واژگان متعددی برای این دو به کار رفته لذا لزوما مدیر و رهبر یکی نیست. وی افزود: آن چه جزء وظایف اصلی مدیران است، هدایت مجموعه به سمت اهداف با بسیج امکانات و ظرفیتها و قابلیتها است تا اهداف محقق شود که با رهبری متفاوت است و شاید بهتر است که به جای رهبری، راهبری گفته شود.
این محقق تصریح کرد: رهبری وقتی در سطح کلان مطرح میشود، رهبران لزوما باید مدیر باشند ولی لازم نیست مدیران حتما رهبر باشند اگرچه وظیفه راهبری را بر عهده دارند.
وی با بیان اینکه در پژوهشهای اسلامی باید محوریت قرآن را بپذیریم و استنتاجات روایی نیز باید از فیلتر قرآن کریم بگذرد و در صورت هماهنگی با قرآن آن را بپذیریم اظهار کرد: در بحث راهبری، مطالب ارایهدهنده مفید و قابل استفاده است ولی نباید نام آن را رهبری گذاشت.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه امام صادق(ع) بیان کرد: منشا قدرت رهبر، خردمندی، مرجعیت، عمل به آنچه میگوید، ناصح و امین بودن و داشتن صداقت و اخلاص، علم و معنویت و .... است زیرا افراد احساس میکنند لزوما باید از او حرف شنوی داشته باشند و همین عوامل سبب قدرت رهبری میشود که قدرت نرم است در حالی مدیر حق تشویق و تنبیه دارد و قدرت او رسمی است.
این محقق تصریح کرد: جهت قدرت رهبری در مفاهیم قرآنی قدرت در جهت اقامه قسط، بصیرت و رشد و قیام لله است و روشهایی که به کار میبرد تعلیم، تزکیه، مشورت، خفض جناح و لطف و تبشیر و انذار و توجه به وسع، عدالت، و ... است.
وی افزود: نتیجه این نوع قدرت و اعمال آن، نفوذ و اقتدار مقبول و مشروع در میان مردم میشود و مردم اعمال قدرت او را با طیب خاطر میپذیرند؛ این نوع کاربرد قدرت سبب میشود تا پیروان به رهبر باور کرده و اعتماد کنند، حرفها و دیدگاهها و استدلالات و درخواستهای او را به دور از اکراه و اجبار بپذیرند و برقراری ارتباط میان رهبری و پیرو توام با رضایت درونی و اطمینان خاطر و از روی محبت است و موجب ایجاد همفکری، همدلی، هم زبانی، همراهی و همکاری میان رهبری و پیروان میشود و در این صورت با اعمال قدرت رهبر اسلامی پیامد نهایی شکل میگیرد که همان تغییراتی در فرد و جامعه و در رویکردها و روشها در نهادها و سازمانها در جهت اکمال است.
وی همچنین گفت: عنوان مقاله رهبری کارکنان بر اساس آموزههای اسلامی است و توقع این است که نسبت رهبری با آموزههای اسلامی در نقطهای تمام شود در حالی که تعریف رهبری را از ادبیات موجود گرفتهاید و تبیین از روایات اخذ شده است.
وی افزود: در ادبیات اسلامی، به جای نفوذ بیشتر بحث از هدایت و جاذبه است یعنی کسی که راهبری را بر عهده دارد از طریق خود کنترلی تلاش میکند تا دیگران جذب او بشوند.
احمدی بیان کرد: فرمودید رهبری زمانی صورت میگیرد که نفوذی صورت گرفته باشد و ملاک آن را در تغییر ذکر کردهاید و کانون رهبری را نفوذ دانستهاید ولی در جای دیگری کانون رهبری را تحول نمیدانید ولی در تعریف طوری بیان شده که نفوذ برای تحول است و این تناقض وجود دارد.
این محقق و استاد دانشگاه عنوان کرد: رهبری به منزله یکی از وظایف مدیریت است که دارای نقاط اختلاف و اشتراکی است که نقاط اشتراک که مهمترین آن از دید من، نفوذ است از طرف محقق بیان نشده است.
وی افزود: اکثر دلایلی که برای نرمش و انعطاف و مدارا بیان شده آموزههای عام است در حالی که باید رهبری در سطوح مختلف به خصوص سازمان که موضوع این مقاله بود بحث میشد.
این محقق تاکید کرد: کل آیات قرآن در پی ایجاد قدرت نرم در جامعه اسلامی است و ما پایان نامهای نیز در دانشکده دفاع ملی داریم که یکی از دانشجویان تحقیق کرده و در حال دفاع است و دانشجو قدرت نرم از دیدگاه قرآن را مورد توجه قرار داده و بحث کرده و نتیجه گرفته که تمام آیات قرآن به دنبال ایجاد قدرت نرم است.
همچنین رستمنیا دبیر جلسه گفت: روش تحقیق آموزهمحور در تحقیقات ما غریب است و باید بیشتر رواج یابد.
وی افزود: تطبیق عنوان تحقیق با مولفههای داخل متن باید بیشتر رعایت و متمرکز بر سیره نبوی و یا علوی شود و مقدار بهرهمندی از این مطالب روشن شود همچنین ایراداتی در قلمرو تحقیق نیز دیده میشود.
همچنین علینقی امیری، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در سخنانی گفت: باید به سمت نظریهپردازی در الگوی سازمانی پیش برویم تا به نهادها و سازمانهای کشور توصیه و ارایه شود تا بتوانند براساس این مطالب بحث مدیریت اسلامی در سازمانها محقق شود.
در خاتمه حجتالاسلام و المسلمین پیروز به دفاع پرداخت و عنوان کرد: اینکه رهبری در بحث قدرت مورد تحقیق قرار گیرد اشتباه است و به همین دلیل تمام نظریات قدیمی و جدید در مورد رهبری منهای قدرت است.
این محقق و استاد حوزه عنوان کرد: رهبری توانایی نفوذ در دیگران برای رسیدن به اهداف است و این تعریفی است که از اشتراکات تمامی تعاریف به دست آمده است.