کد خبر: 3624991
تاریخ انتشار : ۰۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۰
آیت‌الله مبلغی تأکید کرد:

ضرورت تأسیس رشته «فقه روابط اجتماعی»

گروه حوزه‌های علمیه: عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه باید فاصله فقه را با شریعت کم کنیم، گفت: باید دو رشته مهم و گسترده، «فقه روابط اجتماعی» و «فقه انسان معاصر» در حوزه‌های علمیه تاسیس شود؛ چرا که شریعت به صورت جدی به این دو پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، آیت‌الله احمد مبلغی 9 مرداد در دیدار با جمعی از اساتید دانشگاهی کشور لبنان گفت: فقه اصیل، و تنها راه ما به سوی کشف  شریعت است، به همین دلیل باید بکوشیم فاصله فقه را با شریعت کم کنیم و توانایی فقه را در  انعکاس بخشی به شریعت و انعطاف های نهفته در آن برای پاسخگویی به نیازهای انسان معاصر افزایش دهیم.

 رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس عنوان کرد: انسان معاصر از آنجا که از مولفه‌های مترابطی مانند بر خورداری از تکنولوژی و بهره‌گیری از آن در زندگی، ظهور نیازهای جدید، پیدایی قدرت برای تامین نیازهای متنوع و متعدد، پیچیده شدن روابط پدیده‌های اجتماعی و مناسبات در جامعه و میل به رسانه و دریافت پیام ها به صورت سریع و ... تاثیر می‌پذیرد، لازم است فقه، انسان معاصر  را درک و به آن نزدیک شود.

وی ادامه داد: نباید انسان معاصر را به خاطر وقوع تحول در نوع و ابعاد زندگی و پیشرفت در علم ملامت کنیم به این دلیل که این تحول باعث شده حضور دین در جامعه به سهولت که قبلا وجود داشته، انجام نگیرد.

آیت الله مبلغی گفت: انسان را نباید در این زمینه مقصر تلقی کنیم، انسان باید پیشرفت کند؛ زیرا لازمه خلقت او، پیشرفت اوست، بلکه حتی فراتر پیشرفت، شرط لازم برای تعالی و الهی شدن انسان است.

وی یادآورشد: مشکلِ صعوبت حضور دین در جامعه معاصر در این نهفته است که مطالعات علمی و کوشش‌های اجتماعی برای حضور بخشی به دین در جامعه،  فاقد حجم لازم، کیفیت کافی و جامعيت فراخور با نيازهاي انسان است.

عضو خبرگان رهبری با اشاره به این که خود دین، شیوه اقناع انسان و دعوت به تعقل پیرامون برنامه های خود را در پیش کشیده است، گفت: عملیات اقناع دینی در قبال نسل‌های جدید وضعیتی مضطرب به خود گرفته، و لازم است ما بر اقناع انسان معاصر برای پیدا کردن باور به دین تمرکز جدی نماییم؛ چرا که  دین برای مردم است و دین بدون باور شکل نمی‌گیرد.

وی افزود: اگر بکوشیم دین را به صورتی ناظر به زندگی چند ضلعی انسان معاصر با ادبیاتی عصری و اقناعی ارائه کنیم، گرایش به دین روندی طبیعی به خود می گیرد و امواجی از گرایش فوج فوج به دین پدید می‌آید. 

وی با اشاره به ضرورت توسعه فقه گفت: باید فقه را توسعه دهیم زیرا شریعت وسیع تر از ابواب و احکام کنونی فقه است و زیرا ابواب انسان به ویژه انسان معاصر بیشتر از ابواب کنونی فقه است.

آیت الله مبلغی افزود: فقه باید نقشی اطمینان‌بخش، نظم بخش و هماهنگ‌کننده بین ابعاد مختلف انسان در زندگی چند ضلعی اجتماعی کنونی را ایفا کند.

captcha