به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست تخصصی رسانه و حقوق شهروندی به همت خبرگزاری حوزه و با حضور ابوالقاسم علیدوست، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات برگزار شد.

آیتالله علیدوست در این نشست با اشاره به اهمیت رسانه و فضای مجازی در دنیای امروز گفت: رادیو، تلویزیون، مطبوعات و فضای مجازی امروز چنان گستره و اهمیتی دارند که نخبهترین انسان در عالم رسانه هم پنجاه سال قبل، وضعیت امروز را پیشبینی نمیکرد.
وی افزود: در احادیث اهل بیت همچون حدیث امام باقر(ع) داریم که روزگاری، امواج ضلال دنیا را فرا میگیرد، پس با این مقدمه که رسانه امروز جایگاهی مهم در زندگی مردم دارد به موضوع حقوق شهروندی میپردازیم. ابتدا باید بگویم که ما در قانون اساسی چنین عبارتی را نداریم، اما در قانون مجازات اسلامی، آن را دیدهام و آن هم زمانی است که از تعینات صحبت میکند، اما در هر حال نمیخواهیم جنگ «اصطلاح» راه بیندازیم، بعضی میگویند حقوق عامه اما نمیخواهم اصرار کنم که این عنوان و اصطلاح عوض شود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه با تبیین معنای حقوق شهروندی گفت: حقوق شهروندی اعم از حقوق سیاسی و حقوق عمومی انسانها است، معتقدم اگر با نگاهی توسعهگرایانه به حقوق شهروندی، حقوق شهروندان بگوییم، ساحت بزرگی میشود که اینجا رسانه باید ورود کند و نقش مهمی دارد.
آیتالله علیدوست افزود: من یک اصول کلی برای رسانهها تحت عنوان: «حفاظت و دفاع از حقوق شهروندان» نوشتهام که بر این اساس معتقدم رسانهها باید شش وظیفه را در قبال حقوق شهروندان دنبال کنند. اول اینکه رسانهها باید روشنگر حقوق مردم باشند، شاید حاکمیتی در دنیا بخواهد مردم از حقوقشان بیاطلاع باشند، دوم اینکه رسانهها شان مفسر و شارح دارند یعنی باید حقوق مردم را با جزییات تشریح کنند. سوم، رسانهها باید رابطی امین میان مردم و مسئولان باشند، اینکه میگویم امین از این جهت اصرار دارم که رسانه نباید در مساله حقوق مردم کوتاهی کند یا به یک سو بلغزد، چهارم اینکه رسانهها باید راصد و مراقب باشند که آیا حقوق شهروندی مردم مراعات میشود یا خیر؟ پنجم، رسانهها باید در موضوع حقوق شهروندی، موضع انتقادی داشته باشند و جایی هم که باید تشکر کنند، شاکر باشند، ششم، رسانهها باید نهادها و جمعیتهایی را که برای حقوق شهروندی مردم تلاش میکنند، معرفی کنند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: نامه امام علی(ع) به مالک اشتر و رساله حقوق امام سجاد(ع) ماندگارترین اسناد حقوق شهروندی هستند که نه فقط برای شیعیان بلکه برای همه بشریت کاربرد دارند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: رسانهها باید توجه کنند که اخبار و مطالب را گزینشی منتشر نکنند، زیرا بدتر از دروغ گفتن، راست گفتن ناقص است.