کد خبر: 3807185
تاریخ انتشار : ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۹:۲۲
طیبی در بازدید از نمایشگاه کتاب اظهار کرد:

تکریم علم و عالم؛ پیش‌شرط تقویت بنیان‌های جامعه/ علت سرقت‌ علمی

گروه دانشگاه ــ رئیس جهاددانشگاهی ضمن بازدید از غرفه‌های سازمان انتشارات این نهاد در نمایشگاه کتاب، با تاکید بر اینکه باید ضمن حفظ اصول، روش‌ها را بازنگری کنیم، گفت: اگر مبنا را بر تکریم علم و عالم در جامعه قرار دهیم، عالم، کتاب خوب می‌نویسد و آن کتاب هم مورد توجه قرار می‌گیرد، اما وقتی مبنای استخدام و پرستیژ در جامعه را مدرک می‌گذاریم، نتیجه آن سرقت علمی است.

تکریم علم و عالم؛ پیش‌شرط تقویت بنیان‌های جامعه/ علت سرقت‌ علمی

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ سیدحمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی عصر امروز یکشنبه، ۸ اردیبهشت‌ماه با حضور در مصلای حضرت امام خمینی(ره) ضمن بازدید از بخش‌های عمومی و غرفه‌های دانشگاهی، از غرفه‌های سازمان انتشارات جهاددانشگاهی که در بخش دانشگاهی نمایشگاه مستقر است، بازدید کرد.
عادل تقوی، رئیس سازمان انتشارات جهاددانشگاهی و جمعی از اعضای این نهاد انقلابی، طیبی را در این بازدید همراهی می‌کردند.
رئیس جهاددانشگاهی پس از بازدید از این غرفه‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره گرانی قیمت کتاب‌ها و میزان بازدید مخاطبان از نمایشگاه کتاب امسال، اظهار کرد: از زمانی که دانشجو بودم و بعد از انقلاب که نمایشگاه کتاب راه‌اندازی و تشکیل شد، همیشه نمایشگاه کتاب را جزء پربازدیدترین نمایشگاه‌ها دیده‌ام، چه اینکه مردم برای اطلاع از آخرین یافته‌های علمی در قالب کتاب می‌آیند و یا برای تفریح؛ همین که یکی دو کتاب بخرند، خوب است. هر سال هم فرض را بر این می‌گذاریم که گردانندگان نمایشگاه درست می‌گویند و هر دوره هم عنوان می‌کنند، امسال رشد تعداد بازدیدکنندگان و خریداران کتاب افزایش پیدا کرده، همان‌طور که امسال هم گفته شده ناشران حدود ۱۲درصد فروش بیشتری نسبت به سال قبل داشته‌اند.
تصمیمات جنبه علمی داشته باشد
وی با بیان اینکه متاسفانه فرصت کمی برای بازدید از غرفه‌ها داشتم، ادامه داد: در همین بازدید از دو غرفه جهاد که مستقر در نمایشگاه است و مسیری که عبور می‌کردم، تعداد بازدیدکننده‌ها زیاد بودند. با این حال باید توجه داشت آنچه که باعث می‌شود، کتاب، جایگاه واقعی خود را در زندگی مردم پیدا کند و به تبع آن در برنامه توسعه و پیشرفت کشور نقش ایفا کند، این است که تصمیم بگیریم به علم و فناوری ارزش واقعی‌اش را بدهیم و کشور را دانش بنیان اداره کنیم. در کنار این‌ها تصمیمات ما باید جنبه علمی داشته باشد و به عالمان ارزش بدهیم و نیز اقتصاد ما متکی بر تولید ما باشد.
طیبی افزود: تولید در هر حوزه‌هایی اعم از علوم انسانی، هنر، کشاورزی، مهندسی، محیط زیست و ... و یا هر حوزه تخصصی دیگری که باشد، بنیان اقتصادی جامعه را تشکیل می‌دهد و باید متکی بر تولید باشد و تولید هم باید متکی بر علم و فن خودمان باشد، این‌گونه است که علم و عالم جایگاه خود را پیدا می‌کند و کتاب به ویژه کتاب خوب هم جایگاه خود را پیدا می‌کند و به طور طبیعی هم استقبال از آن بیشتر می‌شود. به تعبیر دیگر اگر می‌خواهیم جامعه‌ای متکی بر توان نیرو‌های خودمان بسازیم، این به آن معناست که رویکرد بیشتری به متخصصان خود داشته باشیم و نتیجه می‌شود اینکه برای یاد گرفتن تخصص و انتشار آن، کتاب نوشتن مورد توجه قرار می‌گیرد و به تبع آن چاپ و مطالعه کتاب هم مورد توجه است.
تکریم علم و عالم؛ پیش‌شرط تقویت بنیان‌های جامعه/ علت سرقت‌ علمی
آرزوی مردم؛ جامعه پیشرفته و متکی بر توان ملی
وی گفت: باید تصمیم بگیریم، جامعه ما همان‌طور که امام و رهبری گفته‌اند و همان‌طور که آرزوی مردم است، جامعه پیشرفته متکی بر توان ملی خودمان باشد. اگر این اتفاق بیفتد هر نمایشگاهی چه نمایشگاه کتاب باشد، چه نفت و یا ساختمان، ارزش و جایگاه واقعی خودشان را پیدا می‌کنند. کشور ما این استعداد را دارد و هیچ مشکلی نداریم. این را به عنوان کسی که بیش از ۳۹ سال عمر خود را در جهاددانشگاهی گذرانده، می‌گویم که هیچ مسئله و مشکلی در تحقق این آرمان‌ها و نیز مشکلی در توسعه و پیشرفت نداریم، اما مدیران باید تصمیم بگیرند، این اتفاق بیفتد.
رئیس جهاددانشگاهی با اشاره به پیشرفت‌هایی که امروز کشور چین به دست آورده، گفت: امروز چرا چین اینقدر پیشرفت کرده؟ در حالی که شروع فعالیت آن همزمان با ما بوده و امروز ما متکی به چین هستیم و البته خودشان معتقدند که دیرتر از ما شروع کردند و خودشان هم می‌گویند اگر انقلاب شما در سال ۱۹۸۰ اتفاق افتاد و در آن سال تصمیم گرفتید، تحولی در جامعه‌تان اتفاق بیفتد و از یک جامعه مصرفی صرف، به یک جامعه تولیدکننده تبدیل شوید، انقلاب ما در چین از سال ۱۹۸۷ اتفاق افتاد. اما آن‌ها در حال برنامه‌ریزی هستند که در سال ۲۰۵۰ در علم و اقتصاد اول دنیا باشند و با سرعت در حال پیشرفت هستند و ما نیز این پیشرفت آن‌ها را در کشور خودمان لمس می‌کنیم. حداقل در خیابان‌ها می‌بینیم، اتومبیل تولید چین از ۱۰ سال پیش، تاکنون چقدر پیشرفت داشته است. آن‌ها اراده کردند و تصمیم گرفتند، روش‌ها را تغییر دهند. این هم باید در کشور ما اتفاق بیفتد و شاید لازم باشد که ما ضمن حفظ اصول، روش‌ها را بازنگری کنیم و به یک اتفاق نظری به ویژه در حوزه سیاسیون و اداره کشور برسیم و بر مبنای این اتفاق نظر برنامه‌ریزی کنیم. یقینا اگر این وفاق ملی حاصل شود، حتما شاهد پیشرفت‌ها خواهیم بود.
تکریم علم و عالم و تاثیرات در دیپلماسی فرهنگی
وی درباره دیپلماسی فرهنگی و نقش کتاب در این عرصه و توانمندی کشورمان در این حوزه، گفت: این روز‌ها صحبت از دیپلماسی فرهنگی می‌شود، در حوزه کتاب ما این ظرفیت را داریم. اما باید توجه داشت که اگر مبنا را بر تکریم علم و عالم در جامعه قرار دهیم، عالم کتاب خوب می‌نویسد و کتاب خوب هم مورد توجه است. اما اگر مبنای ارتقا و استخدام و تشخص و پرستیژ در جامعه را مدرک بگذاریم و بگوییم فلانی که مدرک دکتری دارد، مورد احترام بیشتری است، نتیجه این می‌شود که دانشنامه، مقاله، تز و کتاب قلابی نوشته می‌شود و یا شاهد دستکاری در تز دیگران و سرقت‌های علمی خواهیم بود. اگر ما برای دیپلماسی فرهنگی خود علم و عالم را مورد توجه قرار دهیم و به سمت دانش بنیان شدن برویم، قطعاً تاثیرگذار خواهیم بود.
رئیس جهاددانشگاهی همچنین درباره حوزه مطالعات خود و آخرین کتابی که خوانده است گفت: اخیرا بیشتر از مطالب و کتاب‌های حوزه دیجیتال استفاده می‌کنم و سعی می‌کنم از مطالب کوتاه استفاده کنم، آن هم به این نحو که از همه افراد برجسته در کشور مقالاتی را بخوانم. معتقدم مقالات، نتیجه فکر محققان است و بعد‌ها این مقالات تبدیل به کتاب می‌شوند. سعی می‌کنم مجلات علمی و مقالات آن‌ها را بخوانم. سایت‌هایی که مطالب تحلیلی از این محققان کار می‌کنند، برایم در اولویت است. خیلی علاقه به سایت دیپلماسی ایرانی دارم، چون کار تحلیلی انجام می‌دهند.
انتهای پیام
captcha