کد خبر: 4164312
تاریخ انتشار : ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۰۱

بیوتروریسم در کمین تجمعات انبوه

استاد گروه عفونی دانشگاه شهید بهشتی تهران با اشاره به سبقه تاریخی جنگ بیولوژیک گفت: با توجه به اینکه در طول تاریخ بیوتروریسم وجود داشته باید مراقب تهدیدات بیولوژیک در تجمعات انبوه باشیم.

حسین حاتمی، استاد گروه عفونی دانشگاه شهید بهشتی تهرانبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، حسین حاتمی، استاد گروه عفونی دانشگاه شهید بهشتی، امروز 31 مردادماه، در همایش مدیریت بحران در تجمعات انبوه که در مجتمع شهدای سلامت برگزار شد، اظهار کرد: همواره بیوتروریسم در طول تاریخ وجود داشته و لذا نباید از مسئله جنگ بیولوژیک غفلت کرد. بنابراین باید مراقب تهديدات بیولوژیک در مراسم دهه آخر ماه صفر بود. 

وی در تعریف بیوتروریسم بیان کرد: سواستفاده از عناصر بیولوژیک به منظور کشتار انسان‌ها و نابود کردن حیوانات مفید و از بین بردن گیاهان مفید، بیوتروریسم نام دارد لذا بیوتروریسم برای نابودی حیوانات و گیاهان مفید زمینه وابستگی شدید یک کشور را فراهم می‌آورد. بنابراین باید علاوه بر انسانها، مراقب خطرات گیاهی و حیوانی بود.

حاتمی ادامه داد: اقدامات بیولوژیک برای زائران در مراسم دهه آخر ماه صفر متنوع است از جمله موارد آلوده کردن خاک مسیر راهپیمایی به اسپور آنتراکس (سیاه زخم)  است که با بلند شدن خاک می‌تواند وارد ریه شود که متاسفانه کشنده است آیا برنامه‌ای هست که قبل از راهپیمایی به صورت رندومی بخشی از خاک مسیر آزمایش شود تا در این خصوص اطمینان از سلامت خاک صورت گیرد.

وی افزود: انتشار بعضی از عوامل عفونت‌زا از طریق شربت‌های صلواتی آلوده به وبا را شامل می‌شود و لذا نظارت بر موکب‌ها باید صورت گیرد که افراد دیگری در مسیر اقدام به پذیرایی از زائران نداشته باشند.

استاد گروه عفونی دانشگاه شهید بهشتی تاکید کرد: نباید در تجمعات انبوه و مراسماتی از این قبیل با نگاه مثبت به مسائل نگریست. بلکه هر موضوعی باید تعيين تکلیف نهایی  و تا  حصول اطمینان کافی مورد بررسی قرار گیرد.

وی با اشاره به اقدامات مختلف بیوتروریسم در طول تاریخ ادامه داد: از آنجا که حوادث تاریخی نشان می‌دهد اکثر اقدامات‌ بیوتروریسم از عوامل خودی نشأت گرفته باید در این راستا دقت لازم صورت گیرد.

حاتمی با بیان اینکه انتشار برخی از عوامل عفونت زا از طریق آب انجام می‌شود، گفت: چند میلیون بطری آب در مسیر پیادهروی توزیع می شود اما آیا این بطری ها از قبل تهیه شده و جابجایی بطری آب آلوده به جای آب سالم توسط عوامل نفوذی صورت نگرفته است .

استاد گروه عفونی دانشگاه شهید بهشتی اظهار کرد: آیا افرادی که در مسیر زائران پیاده اقدام به پاشیدن گلاب و یا برای خنک کردن آنان اقدام به پاشیدن آب می‌کنند افرادی شناخته شده هستند؟ این احتمال وجود دارد که با افرادی با آلوده کردن گلاب و سایر مايعات خوشبو کننده که در طول مسیر پیاده روی به روی زائران پاشیده می شود اقدام به بیوتروریسم کنند .

حاتمی افزود: انتشار عمومی برخی از عوامل عفونت‌زا از طریق کولرهای آبی و تجهیزات خنک‌کننده‌ مشابه آن از جمله خطرات بیولوژیک بوده که در کمین زائران پیاده مسیر است.

وی ابراز کرد: در اربعین زمستانه نیز برای گرم کردن مکان استقرار زائران نیز این امکان وجود دارد با سوزاندن گیاه بنت قنسول که ظاهر زیبایی دارد توکسین منتشر و موجب خطراتی برای زائران شود. همچنین گرد و غبار ناشی ار از سوزاندن گیاه خرزهره می‌تواند سلامت زائران را به مخاطره بیاندازد.

استاد گروه عفونی دانشگاه شهید بهشتی گفت: تشکیل تیم‌های واکنش سریع و نظامی و بررسی کلیه مواردی که می‌تواند زمينه ابتلا دسته جمعی،افراد را فراهم آورد از موضوعات مهم در تجمعات انبوه به خصوص پیاده روی اربعين و دهه آخر ماه صفر است.

انتهای پیام
captcha