کد خبر: 4339715
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۴۰۴ - ۰۳:۳۴
نگاه به وقایع اخیر از دریچه روایات آخرالزمان/2

طلیعه رهایی؛ تحلیل پیوند جنگ اخیر با روایات ظهور

به قلم حسین شجاعی؛ دانش‌آموخته دکتری علوم قرآن و حدیث

در حال تکمیل

یکی از نکات امیدبخشی که در زمینه اتصال جنگ تحمیلی اخیر به ظهور منجی می‌توان از آن یاد کرد زمان شروع این جنگ است. در بسیاری از روایات آخرالزمان مبدأ زمانی شروع وقایع مربوط به قیام امام زمان(عج)، ماه مبارک رمضان است.

شیعه، در طول تاریخ خود فراز و نشیب‌های بسیاری را پشت سر گذاشته است. این مذهب با ترور پیوسته ائمه‌اش گاه تا نابودی کامل پیش رفته اما با این وجود باقی مانده است.

اما راز این دوام را در چه می‌توان دانست؟ بی‌شک افق روشن شیعیان به ظهور منجی و تلاش برای مهیا کردن زمینه ظهور اصلی‌ترین عاملی است که باعث شده حتی زمانی که تا مرز نیستی رفته ققنوس وار از خاکستر خویش بیدار شود. 

تبلور اصلی این افق روشن در روایاتی که تحت عنوان روایات آخرالزمانی نگاشته شده قابل مشاهده است.

ائمه اطهار(ع) در این روایات با نگاهی پیش‌گویانه از وقایعی که در آینده رخ خواهد داد سخن گفته‌اند. در این روایات هم از یک سو به تباهی‌هایی که جبهه باطل به کار می‌بندد اشاره شده و هم از سوی دیگر فتح عظیم را بشارت داده است. 

در جنگ امروز نیز نگاه به این روایات و تحلیل وقایع از چارچوب آنها می‌تواند منجر به زدودن ناامیدی و تقویت قوا و روحیه‌بخشی برای مبارزه با جبهه باطل شود. برای مثال یکی از نکات امیدبخشی که در زمینه اتصال جنگ تحمیلی اخیر به ظهور منجی و موعود می‌توان از آن یاد کرد زمان شروع این جنگ است.

در بسیاری از روایات آخرالزمان مبدأ زمانی شروع وقایع مربوط به قیام امام زمان(عج) ماه مبارک رمضان است. یکی از روایاتی که به این موضوع به خوبی اشاره نموده است، حدیثی از امام صادق(ع) است.

در کتاب  «الغیبه نعمانی» ابی بصیر روزی از امام صادق(ع) می‌پرسد «جُعِلْتُ فِدَاكَ مَتَى خُرُوجُ اَلْقَائِمِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ‌» یعنی زمان خروج منجی چه تاریخی است؟ حضرت در جواب او می‌گوید «يَا أَبَا مُحَمَّدٍ إِنَّا أَهْلُ بَيْتٍ‌ لاَ نُوَقِّتُ وَ قَدْ قَالَ مُحَمَّدٌ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ‌ كَذَبَ اَلْوَقَّاتُونَ يَا أَبَا مُحَمَّدٍ إِنَّ قُدَّامَ هَذَا اَلْأَمْرِ خَمْسَ عَلاَمَاتٍ أُولاَهُنَّ اَلنِّدَاءُ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ‌» (الغيبة (للنعمانی)، جلد: ۱، صفحه: ۲۸۹) یعنی ای ابامحمد ما اهل بیت اجازه اینکه زمان ظهور را مشخص نماییم را نداریم چرا که از پیامبر(ص) روایت شده است کسانی که تعیین زمان می‌نمایند دروغ گویند، اما بدان که پیش از ظهور چند علامت به صورت قطعی رخ می‌دهد که اولین آنها برخواستن ندا در ماه رمضان است.

با نگاه به روایت فوق و مخصوصا زمان شروع آن از ماه مبارک رمضان می‌توان امید داشت که شاید این جنگ طلیعه‌ای برای ظهور امام زمان(عج) باشد، لکن در کنار آن نباید از نظر دور داشت که اگر این نشانه‌ها دلالت قطعی بر ظهور داشته باشند از سوی دیگر آزمون‌ها و سختی‌های بسیاری نیز پیش روی شیعیان وجود دارد که می‌بایست علاوه بر آنکه خود را برای مواجهه با آنها آماده سازد، از سوی دیگر با اتحاد کلمه بر آنها فائق بیاید. 

انتهای پیام
خبرنگار:
حدیث منتظری
دبیر:
سلما آرام
captcha