به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، آیتالله غروی علیاری در ادامه جلسات عمومی تفسیر هفتگی خود به بیان نکاتی در باب هدایت و ضلالت بر اساس سوره دهر یا انسان پرداخت.
بنا بر این گزارش، آیتالله غروی علیاری با اشاره به مراتب هدایت شامل تکوینی، تشریعی و خارجی، در این جلسه به بحث هدایت تشریعی پرداخت و با بیان اینکه هدایت تشریعی مربوط به انبیاء است، اظهار کرد: انبیاء هادیان ما از نظر احکام الهی و تکالیف سبحانی و متصدی عمل به آنها هستند و انبیاء و اولیاء به دلیل میثاقی که با خدا بستهاند، مکلفند که ما انسانها را تشریعاً ارشاد کنند که شامل جعل احکام و یاد دادن وظایف و سنن است.
وی با بیان اینکه انبیاء مرشدان حق تعالی و هادیان سبل هستند، عنوان کرد: سبیل همان صراط مستقیم است و انبیاء ما را به آن راه ارشاد میکنند. با آن ارشاد، اتمام حجت میشود و ما در روز قیامت حق اعتراض نداریم و هیچ کدام جاهل قاصر نخواهیم بود، بلکه همه جاهل مقصریم، چون نمیرویم یاد بگیریم. خب این علما برای چه هستند!؟
آیتالله غروی علیاری با بیان اینکه هادیان خارجی، صدیقین علما هستند، ادامه داد: عالم درس خوانده و زکات علمش ترویج دین خداست. عالمی که کار نکند عالمی که تنبل باشد و عالمی که دین خدا را با صراحت به مردم یاد ندهد به او چیزی از وجوهات تعلق نمیگیرد.
وی طریق و سبل را معادل صراط مستقیم، دین، اسلام، مذهب و آداب و سنن دانست و با تأکید بر «سنن» بیان کرد: مرحوم علامه طباطبایی کتاب نوشته است به نام سنن النبی؛ دیگران هم نوشتهاند، اما به این زیبایی و ظرافت من ندیدهام؛ چون که عالم باسلیقه و عارف و سالک بود، کسی مانند چنین کتابی در سنن و روش نبی و دوران زندگی پیغمبر(ص) ننوشته است. این سنن را باید یاد بگیریم و باید بدانیم که وظیفه ما چیست.
ایشان همچنین با تأکید بر این مطلب که از جمله مراتب صحیح صراط مستقیم، اخلاق است، گفت: سنن همان اخلاق، سلوک، حسن رفتار با مردم و روش و آداب معاشرت با مردم است.
آیتالله غروی علیاری بر وظیفه عالمان و پیروان، هر دو، تأکید کرد و گفت: عالم اگر احکام الهی را کما هو حقه یاد ندهد، روز قیامت مسئول است و به او میگویند که تو که از منبع الهی استفاده کردهای، چرا مردم را ارشاد نکردی؟ شما هم اگر نروید و علما را پیدا نکنید و از حضور آنها استفاده نکنید، شما هم مسئول هستید. شما باید احکام الهی را یاد بگیرید.
ایشان با اشاره به یک مسئله اختلافی در باب هدایت، عنوان کرد: یک مسئله این است که آیا هدایت به ارائة الطریق است یا به ایصال به مطلوب؟ و آیا انبیاء حق ندارند به ایصال به مطلوب وارد شوند و فقط راه نشان میدهند یا وظیفه رساندن افراد به مطلوب اله نیز دارند؟
آیتالله غروی علیاری با بیان این که انبیاء و اولیاء و حتی علما وظیفهشان هم ارشاد و راه نشان دادن و هم ایصال به مطلوب است، اظهار کرد: وظیفه آنان به مطلوب الهی رسانیدن است. تنها راه نشان دادن به درد نمیخورد. شما دست یک فرد کور را میگیری و به مقصد میرسانی و ما که بیاطلاع از احکام الهی هستیم، علما و بزرگان ما را به مقصد میرسانند، یعنی به مطلوب الهی باید برسانند و نه صرف یاد دادن.
وی افزود: شیاطین در کمین این بیچاره هستند. نفس اماره، هواها، ابلیس در کمین انسان هستند و مانع این انسانی میشوند که باید به جبروت برسد. در اینجا علما باید در حول و حوش خودشان مواظبت کنند و باید وظایف و تکلیف الهی و راه را آن مقدار که در توان دارند به مردم نه تنها نشان بدهند، بلکه به مطلب برسانند؛ والا عندالله مسئولند.
مشروح سخنان آیتالله غروی را بشنوید: