کد خبر: 1471033
تاریخ انتشار : ۱۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۴۴

رفیع‌ترین گلدسته‌های ایران در صحن جامع حرم مطهر رضوی قرار دارد

گروه اجتماعی: مدیرعامل سازمان عمران و توسعه حریم حرم حضرت رضا(ع) گفت: رفیع‌ترین گلدسته‌های ایران در ایوان ولیعصر صحن جامع حرم مطهر رضوی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی، حسین اسماعیلی، مدیر عامل سازمان عمران و توسعه حریم حرم حضرت رضا(ع) با بیان اینکه در حرم مطهر رضوی مجموعا 12 گلدسته وجود دارد، اظهار کرد: دو گلدسته در صحن انقلاب اسلامی با ارتفاع 40.5 متر و مزین به روکش طلا، دو گلدسته با ارتفاع 41 متر در مسجد گوهرشاد، دو گلدسته با پوشش طلا و کاشی با ارتفاع 35 متر بر سر درب‌های صحن جمهوری اسلامی، چهار گلدسته در ضلع شرقی و غربی صحن جامع رضوی کاملا قرینه و به ارتفاع 57 متر و دو گلدسته نیز با ارتفاع 70 متر در ضلع قبله صحن جامع رضوی واقع شده است.

اسماعیلی افزود: در مجموعه قدیمى حرم مطهر رضوی تنها دو گلدسته وجود داشته است که اکنون یکى از آن‌ها در نزدیکى گنبد و دیگرى در مقابل آن، یعنى بالاى ایوان عباسى در شمال صحن انقلاب قرار گرفته است، بلندى این مناره‌ها از کف صحن تا بالاترین نقطه 40.5 متر است که محیط خارجى آن را 13 متر برآورد کرده‌اند.

وی در ادامه با اشاره به بنای مسجد گوهرشاد یادآور شد: مسجد گوهرشاد به دست قوام الدین شیرازی از معماران قرن نهم هجری بنا شده است و از نظر معمارى سبک خاص خراسانى، تزیین و کاشى‏‌کارى در زمره‏ برترین بناهای تاریخی دنیا محسوب می‌شود.

مدیرعامل سازمان عمران و توسعه حریم حرم حضرت رضا(ع) اضافه کرد: مسجد گوهرشاد در زمینى به مساحت حدود 9 هزار متر مربع که شش هزار متر مربع آن زیربنا و حدود سه هزار متر مربع دیگر، مساحت صحن مسجد است، ساخته شده است؛ این مسجد داراى چهار ایوان بوده و دو گلدسته به ارتفاع 41 متر با کاشی کاری تزئین شده دارد.

وی گلدسته را یکی از مهم‌ترین عناصر معماری اسلامی برشمرد و بیان کرد: گلدسته جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ معماری اسلامی، آداب و سنن اجتماعی ایران داشته و معنایی همچون نماز و عبادت را در ذهن بیننده تداعی می‌کند.

اسماعیلی ابراز کرد: ساختمان مساجد و مناره‌های هر شهر و کشوری چه از نظر فن معماری و تزیینات و چه از نظر مواد و مصالح ساختمانی به سبب زمان و مکان فرق می‌کند، به عنوان مثال شکل جفت و قرینه بودن گلدسته‌ها و تزیینات کاشی‌کاری و یا تذهیب آن‌ها از ویژگی‌های گلدسته‌های ایرانی به شمار می‌رود.

مدیرعامل سازمان عمران و توسعه حریم حرم حضرت رضا(ع) گفت: معماری ایرانی در طول تاریخ استقلال خود را هیچوقت از دست نداده و شیوه مخصوص خود را همیشه دارا بوده است.

captcha