رشید جعفرپور، مسئول پشتیبانی فعالیتهای دینی و قرآنی وزارت علوم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در ارزیابی بخش دانشگاهی بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، در ابتدا اشارهای به سال گذشته کرد که وزارت علوم متولی برگزاری آن بود و اظهار کرد: سال گذشته سیاست برگزاری بخش دانشگاهی بر اساس موضوع بود؛ بر اساس موضوع بقیه دستگاهها را هماهنگ کرده بودیم که اگر در آن موضوع آثاری را دارند بهصورت تجمیعی کار کنند. امسال بخش دانشگاهی دستگاهمحوری بود، یعنی هر دستگاه دانشگاهی یک بخش مخصوص به خود را داشت و آثار خود را ارائه داده بود.
وی افزود: به نظر میرسد که مطلوب موضوعمحوری است اما تجربه بخش دانشگاهی فعلاً در این زمینه به آن پختگی لازم نرسیده است، در آینده شاید بتوانیم به آن حدی برسیم که همه دستگاههای دانشگاهی حول موضوعات دور هم جمع شوند و کارهای مشترک ارائه بدهند.
بخش آموزش در حاشیه نمایشگاه قرار داشت
جعفرپور به بیان مزایای نمایشگاه امسال پرداخت و گفت: امسال به لحاظ وسعت مکانی و کیفیت فضا، بخش دانشگاهی یکی از بخشهای مطلوب نمایشگاه بود که در یک فضای سربسته و خنک بود، به لحاظ متراژ هم متراژ بالایی را برای بخش دانشگاهی در نظر گرفته بودند که قابل تقدیر است؛ اما به لحاظ جغرافیایی بخش دانشگاهی، حوزوی، آموزش و پرورش و بهطور کلی بخش آموزش به نظر میرسد که در حاشیه نمایشگاه قرار داشت.
وی ادامه داد: گرچه آن موارد خوب بود اما چون بخشهای هنری و فروش در جاهایی بود که میتواند مخاطب را جذب کند و دورتر از این بخشها قرار داشت، ما به لحاظ مخاطب افت داشتیم. من از همکارانی که آنجا مستقر بودند و همچنین دبیر بخشهای دیگر که سؤال میکردم میگفتند که امسال نسبت به سالهای قبل مخاطب کمتری داشتهایم، ضمن اینکه خیلی هم نمیتوان انتظار داشت که بخش دانشگاهی به لحاظ مخاطب مثل بخشهای دیگر باشد، بخش دانشگاهی مخاطب خاص دارد و یکسری اساتید، دانشگاهیان و دانشجویان از بخش دانشگاهی بازدید میکنند.
مدیرکل اداره فعالیتهای قرآنی وزارت علوم عنوان کرد: بهطور کلی فکر میکنم مکان کلی نمایشگاه یعنی جایی که باغ موزه و باغ کتاب است، شاید مکان مناسبی برای نمایشگاه نباشد، به لحاظ مکانی در سطح شهر در واقع نیست. امکان دسترسی عموم مردم و به خصوص بخش مذهبیاش که از این نمایشگاه استقبال میکنند به نمایشگاه مشکل است. هر چقدر نمایشگاه را به وسط یا پایین شهر نزدیک کنیم میزان استقبال از این نمایشگاه بیشتر میشود. در این محل مخاطبانی که وسیلهای داشتند و میتوانستند خودشان را برسانند بیشتر استقبال کردند، در حالی که اگر در داخل شهر باشد عموم مردم میتوانند بیایند.
نمایشگاه قرآن به استقبال ماه رمضان برود
جعفرپور اظهار کرد: نکته دیگر در مورد نمایشگاه اینکه به لحاظ زمانی باید روی نمایشگاه فکر شود. به نظرم بهتر است نمایشگاه کمی زودتر شروع شود و در واقع نمایشگاه به استقبال ماه رمضان برود، زودتر شروع شود و آغازی برای ماه رمضان باشد؛ حرکتی باشد که آغازکننده ماه رمضان باشد، ما مخاطب شهرستانی برای این نمایشگاه نداریم، چون در ماه رمضان است. نه دانشگاهیان را میتوانیم بیاوریم و نه اصناف دیگر را هم به همین شکل، این نمایشگاه چون بینالمللی است باید همه ملت از آن استفاده کنند و اگر زمان آن قبل از ماه رمضان باشد استقبال هم بیشتر میشود و هم آثار بیشتری میآید ضمن اینکه برای کارکنان آنها که تقریباً شبهای ماه رمضان و یک ماه کامل را از همراهی با خانواده شان باز میمانند هم چارهای اندیشیده میشود.
وی به نمایشگاه سال گذشته اشاره کرد و گفت: سال گذشته موضوعات نشریات، پایاننامهها، کانونهای فرهنگی، طب در قرآن یا آثار هنری و ... هر کدام از اینها بهعنوان یک موضوع انتخاب شد، بعد اعلام شد که تمام نشریات قرآنی اعم از دانشگاههای آزاد، پیام نور، علمی ـ کاربردی، دولتی و غیر انتفاعی، همه نشریات خود را به این بخش بدهند و یکی از همین دستگاهها متولی این بخش شود که آثار را جمعآوری کند. اگر واقعاً بخش دانشگاهی نمایشگاه را به این سمت ببریم خیلی کار خوبی میشود. بتوانیم تمام آثار هنری دانشگاههای کشور اعم از آزاد، دولتی، پیام نور و ... را در یک جا جمع کنیم و یک رقابت سالمی را به وجود آوریم. بهترین آثار ارائه، داوری و قابل ارزیابی میشود و شور و نشاط در دانشگاهها و کانونها ایجاد میشود که آثار بهتری را ارائه کنند.
این مقام مسئول به ارائه پیشنهاداتی برای دورههای بعدی پرداخت و اظهار کرد: برای سالهای بعد فکر میکنم دبیرخانه باید بعد از نمایشگاه فعال شود، این طور نشود که دو ماه مانده به زمان برگزاری نمایشگاه برای دستگاهها نامه ارسال شود که آثارتان را جمعآوری کنید و حرفهایی مثل اینکه الان مکان آن مشخص نیست و دو ماه بعد مشخص میشود و ... نباشد. از الان دبیرخانه دانشگاهی فعال ایجاد کنند. آن دستگاه دانشگاهی که متولی میشود از همین حالا مشخص شود، آثار داوری و بهترین آثار در نمایشگاه ارائه شود؛ فقط بحث این نیست که ما متراژ را بالا ببریم یا به فکر کولر و تهویه آن باشیم؛ آنها جوانب کار است. آثار فاخر را از همه دانشگاهها جمع کنیم.
جعفرپور در پایان عنوان کرد: فکر میکنم نمایشگاههایی که تا بحال برگزار شده انعکاس همه فعالیتهای قرآنی در دانشگاه ها نیست چون با عدم هماهنگیها نتوانستهایم به آن نقطه برسیم؛ ما تولیدات فاخر در حوزه پژوهشی، علمی، هنری، فرهنگی، نشریات و موارد مختلف دیگر در دانشگاهها داریم که فکر میکنم تا بحال 10 درصد آن منعکس شده در حالی که ظرفیتهای دانشگاههای ما پیش از این است.