کد خبر: 3342898
تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۷

نگهداری از ۳۰۰ نسخه خطی و چاپ سنگی علامه وحید بهبهانی در کتابخانه آستان قدس

گروه هنر: ۳۰۰ نسخه خطی و چاپ سنگی نفیس از آثار علامه بهبهانی در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود که بیشتر این نسخه‌ها در زمان حیات مؤلف کتابت شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، به نقل از روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، سیدمحمدرضا فاضل هاشمی، رئیس اداره مخطوطات این سازمان اعلام کرد: علامه محمد باقر بن محمد اکمل وحید بهبهانی متولد 1118 قمری در اصفهان، مشهور به «وحید بهبهانی» و ملقب به «آقا»، فقیه، اصولی و مؤلف امامی قرن 12 قمری است که بیش از 119 جلد کتاب و رساله در فقه و اصول و رجال و حدیث نوشته است و بیشتر آثار وی به صورت نسخه‌هایی نفیس و ارزشمند، در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود.

فاضل هاشمی به معرفی یکی از نسخه‌های ارزشمندی که در زمان حیات مؤلف کتابت شده و اهدایی مقام معظم رهبری به آستان قدس رضوی است پرداخت و گفت: این اثر که از تألیفات قابل توجه وحید بهبهانی در موضوع اصول فقه است، «فوائد حائریه» نام دارد که گاه «فوائد عیتقه» یا «فوائد قدیمه» خوانده می‌شود و مهم‌ترین ویژگی کتاب، رد مستدل و برهانی نظریات اخباری‌ها است؛ نسخه آستان قدس از این اثر، به کتابت سال 1183 قمری مربوط می‌شود که در 82 ورق و با جلد تیماج نگاشته شده است.

وی اضافه کرد: حاشیه بر «منتهی المقال فی احوال الرجال» مازندرانی حائری که در موضوع رجال و به زبان عربی است و «فوائد الجدیده» که در آبان ماه 1384 توسط آیت‌الله سید احمد زنجانی وقف آستان قدس رضوی شد، دو نسخه دیگر است که در زمان حیات علامه کتابت شده است.

با بیان اینکه همچنین، رسالة علمیه و رسالة احکام به کتابت عبدالله بن محمد حسین یزدی، و «اصول دین»، هردو به سال 1192 قمری (زمان حیات مؤلف) کتابت شده است، ابراز کرد: رسالة آداب التجاره و آداب الزکاه در فقه به کتابت 1195 قمری، «تحفه الحسینیه» به کتابت قرن 12، که در طهارت و نماز و روزه بحث می‌کند و «اجوبه المسائل» در فقه به کتابت 1199 قمری که در کتابخانه جلیلی کرمانشاه از کتابخانه‌های وابسته به آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود، سه نسخه نفیس دیگر در آستان قدس رضوی است.

یادآور می‌شود، علامه بهبهانی از سوی سید محمد طباطبایی اصفهانی، «وحید عصر» (یگانه دوران) لقب گرفت و به دلیل اقامتی طولانی در شهر بهبهان، او را «وحید بهبهانی» خوانده‌اند و به لقب‌های دیگری همچون «استاد اکبر»، «استاد کل»، «علامه ثانی» و «محقق ثالث» مشهور است. برخی نسب وی را به شیخ مفید رسانده‌اند. از ویژگی‌های او، مبارزه با اخباری‌گری و اخباریان تندرو است که پس از 30 سال به ثمر نشست، مقبره وی در حرم امام حسین(ع) است.

captcha