کد خبر: 3488843
تاریخ انتشار : ۲۸ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۲
با حضور آیت‌الله مصباح‌یزدی؛

نخستین دوره طرح مردمی طرح ولایت استان خراسان جنوبی برگزار شد

گروه اندیشه: نخستین دوره طرح مردمی طرح ولایت استان خراسان جنوبی 27 فروردین‌ماه با حضور آیت‌الله محمدتقی مصباح‌یزدی، عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم و شرکت کنندگان این طرح در تالار شهر مشهد برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، نخستین دوره طرح مردمی طرح ولایت استان خراسان جنوبی جمعه، 27 فروردین‌ماه، با حضور آیت‌الله محمدتقی مصباح‌یزدی، عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم و شرکت کنندگان این طرح در تالار شهر مشهد برگزار شد.
در ابتدای این همایش ذاکریان، مسئول قرارگاه خاتم الاوصیا(ص) استان خراسان جنوبی با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب در ارتباط با تمدن‌سازی گفت: این دوره با توجه به توصیه‌های ایشان در خصوص تمدن‌سازی شکل گرفته است، موضوعی که به خصوص در سال‌های اخیر در صحبت‌های رهبری بسیار مشهود بود.
وی در ادامه، گزارش کوتاهی در ارتباط با روند دوره ارائه کرد و افزود: مطالعاتی که دوستان در قرارگاه فرهنگی ـ مردمی خاتم الاوصیاء(ص) خراسان جنوبی انجام دادند، ما را به این نتیجه رساند که مهم‌ترین اصل برای تشکیل جامعه اسلامی که خود می‌تواند مقدمه‌ای برای تمدن نوین اسلامی باشد، آشنایی عمیق با معارف ناب اسلام است.
ذاکریان به دوره‌های مختلف طرح مردمی ولایت اشاره کرد و گفت: بررسی دوره‌های مختلفی که در قرارگاه خاتم‌الاوصیاء(ص) خراسان جنوبی انجام شده است، به ما نشان داد که این دوره، یک دوره موفق و مورد تأکید رهبر معظم انقلاب بوده است، ضمن اینکه آیت‌الله مصباح‌یزدی نیز تأکیدات فراوانی نسبت به فراگیری این طرح و دوره داشتند.
عضو فعال قرارگاه خاتم الاوصیاء(ص) خراسان جنوبی، با اشاره به سفرهای تبلیغی نیروهای قرارگاه بیان کرد: نیروها از شهریورماه سال 94، به روستاها و شهرستان‌های زیادی سفر کرده و طرح مردمی ولایت را تبلیغ کرده‌اند که در تمام این مدت مورد حمایت مادی و معنوی این قرارگاه بودند.
وی از مورد توجه قرار گرفتن طرح نیز یاد کرد و افزود: خوشبختانه در جمع مخاطبان ما افراد بسیار مشتاقی هستند که دوره را پیگیری می‌کنند لذا امیدواریم بتوانیم شاهد تداوم این دوره و غنی شدن معارف ناب اسلامی در سطح این دوره باشیم.
در  ادامه آیت‌الله محمد‌تقی مصباح‌یزدی، عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم در ارتباط با تمدن‌سازی که هسته اصلی طرح مردمی ولایت است به ایراد سخن پرداخت و در ابتدا کلمه تمدن را معنا کرد و گفت: تمدن‌سازی یک مرحله نهایی است که فی‌الحال ما در آستانه این مرحله نهایی هستیم؛ تمدن واژه‌ای عربی است که از مدینه گرفته شده است.
وی در توضیح مفهوم تمدن تصریح کرد: یک فکر ساده جامعه‌شناسی وجود دارد که زندگی انسان را از اوایل حیات روی کره زمین تا حال، تقسیم‌بندی کرده است و مرحله اول، مرحله غار‌نشینی است که یک مرحله ساده و ابتدایی بوده است و پس از آن زندگی کوچ‌نشینی، روستا‌نشینی و در نهایت شهرنشینی را بشر تجربه می‌کند، برای این مرحله آخر که خود طبعا از مراحلی تشکیل شده است، ویژگی‌هایی ذکر کرده‌اند.
آیت‌الله مصباح‌یزدی، تقسیم کارها و تشکیل گروه‌های مختلف را از مهم‌ترین ویژگی‌های زندگی شهر‌نشینی معرفی کرد و افزود: به دنبال این تقسیم کارها، نیاز به همکاری بین آنها و وجود یک دستگاه هماهنگ‌کننده احساس شد، دستگاهی که برای تأمین مصالح جامعه، برنامه‌ریزی می‌کند و این دستگاه تمدن است لذا مفهوم تمدن ناظر بر این است که کارکردهای گروه به چه سمت و سویی است.
آیت‌الله مصباح‌یزدی به زیربنای عقلانی تمدن‌های انسانی اشاره کرد و گفت: چون ویژگی اصلی انسان تفکر و عقلانیت است، گفته می‌شود انواع مدینه‌ها و تمدن‌ها مبتنی بر یک زیربنای عقلانی و فکری هستند که آنها به نوبه خود به دو بخش تقسیم می‌شوند، بخش اول نگرش انسان نسبت به بقیه و خودش است که باورها را شامل می‌شود و بخش دوم ارزش‌هایی است که به دنبال این باورها تشکیل می‌شوند، این دو بخش را که ترکیب کنند، فرهنگ جامعه شکل می‌گیرد.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم فرهنگ را به منزله روح تمدن معرفی کرد و گفت: ما روح و بدن داریم ولی روح ما پیدا نیست، بلکه جنبه معنوی دارد، اما اصل وجود ما، همان روح ماست؛ بدن نیز ابزاری است که این ابزار دائما عوض می‌شود، لذا تمدن هم قالبی دارد که آن کیفت زندگی است و روحی هم دارد که همان فرهنگ جامعه است. رابطه فرهنگ و تمدن آنچنان که باید تبیین نشده است.
آیت‌الله مصباح‌یزدی در توضیح تمدن پیشرفته، افزود: جمعا ما یک فرهنگ داریم و یک تمدن؛ تمدن پیشرفته تمدنی است که براساس فرهنگ صحیح به وجود آمده باشد، لذا معیارهایی برای سنجش پیشرفت تمدن‌ها وجود دارد و عالی‌ترین شاخص‌ها، وجود فرهنگ قوی و عقلانی است که بر آن تمدن حاکم است، لذا اگر در دستگاه فرهنگی، باورها و ارزش‌ها صحیح باشد این عامل بزرگترین شاخص برای امتیاز تمدن به شمار می رود.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم در تبیین تفاوت تمدن‌اسلامی با دیگر تمدن‌ها تصریح کرد: مهم‌ترین عنصری که بین تمدن‌اسلامی و سایر تمدن‌ها فرق می‌گذارد، آن چیزی است که در روح تمدن موثر بوده، یعنی مهم‌ترین مولفه امتیاز یک تمدن بر تمدن‌های دیگر. پس فرهنگ روح آن تمدن است و بقیه موارد جنبه‌های ظاهری تمدن هستند.
آیت‌الله مصباح‌یزدی به وجود عقاید خرافی در برخی ملت‌ها با وجود پیشرفت‌های ظاهری اشاره کرد و گفت: از مجموع اینها متوجه می‌شویم تغییر فرهنگ با تغییر تمدن حتما تلازم ندارد، اما وقتی تمدن قابل تحسین و از هر جهت ممتاز است که فرهنگ حاکم بر آن تمدن اصلاح شود و آن فرهنگ دارای عقایدی صحیح، عقلانی و قابل اثبات و موجب تکامل انسان‌ها باشد.
وی لازمه تشکیل تمدن نوین جهانی اسلامی را داشتن فرهنگ قابل دفاع دانست و بیان کرد: برای داشتن چنین تمدنی باید به دنبال فرهنگی قابل دفاع بر تمدن بود، یعنی بینش‌های صحیح مردم نسبت به هستی، انسان و پذیرفتن ارزش‌های تکاملی که موجب سعادت‌مندی و تکامل انسان می‌شود.
آیت‌الله مصباح‌یزدی به مسئله پیشرفت تمدن‌ها نیز اشاره کرد و ادامه داد: امروزه وقتی که در عرف جامعه ما حرف از پیشرفت و توسعه می‌شود، اکثریت مواردی مانند سهولت روابط اقتصادی، کشاورزی مکانیزه، خراب شدن خانه‌های گلی و ساختن آپارتمان‌های مدرن، ساخت هواپیماهای مدرن و ... مطرح می‌شود.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم دقت به دستورات قرآن و فرمایشات اهل بیت(ع) را برای تعیین شاخص اصلی پیشرفت تمدن اسلامی با اهمیت دانست و افزود: برای تعیین نگاه شاخص به توسعه اسلامی، به قرآن و فرمایشات اهل بیت(ع) بنگرید و ببینید بر چه چیزی تأکید می‌کنند؛ به پیشرفت‌های مکانیزه بیشتر اشاره دارند یا به روح زندگی اجتماعی بشر تأکید می‌کنند؟
وی همچنین به تأکید قرآن بر آبادانی زمین توسط انسان‌ها اشاره کرد و گفت: خداوند دوست دارد از نعماتش بهتر استفاده شود، همانطور که قرآن می‌فرماید شما را عامل عمران زمین قرار دادیم، اما این یکی از فروع تمدن اسلامی است؛ یعنی تلقی ما از پیشرفت، توسعه، تمدن و فرهنگ مترقیانه، با آنچه تلقی اسلام و قرآن است اندکی تفاوت دارد.
آیت‌الله مصباح‌یزدی در ادامه افزود: ما بها را به نمادهای ظاهری می‌دهیم اما قرآن و روایات ارزش اصلی را به روح تمدن می‌دهند؛ متاسفانه با همان دیدی که عمدتا از فرهنگ غربی رسوخ کرده، فرمایشات و دستورات دین، را بر اساس آنها تفسیر کرده و پیشرفت را پیشرفت‌های مادی تلقی می‌کنیم.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم لازمه اسلامی بودن تمدن را، اسلامی بودن باورها و ارزش‌ها دانست و تصریح کرد: اسلامی بودن تمدن به روح تمدن است، یعنی به فرهنگ؛ که خود آن هم دو بخش دارد، باورها و ارزش‌ها. لذا باید به دنبال تمدن جهانی اسلامی باشیم تا کل انسان‌های روی زمین از این تمدن بهره‌مند باشند و سعادت تمام انسان‌ها را تأمین کند.
آیت‌الله مصباح‌یزدی راه تحقق ایجاد تمدن جهانی اسلامی را در گرو تصحیح باورها و ارزش‌ها دانست و افزود: اگر نقطه شروع برای تحقق تمدن جهانی اسلامی، فرهنگ اسلامی جامعه باشد؛ باید دید که کدام یک از رشته‌های دانشگاه‌های ما می‌تواند فرهنگ اصیل را به ما ارائه دهد؟
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم در ادامه افزود: گمشده ما گوهر گرانبهایی است که در درون وحی، قرآن و کلمات اهل بیت(ع) وجود دارد و محور آن شناخت خود، شناخت عالم و شناخت هدف و راهی است که ما را به هدف می‌رساند.
وی با تأکید بر فهم اسلامی بودن یک تمدن و پرهیز از الگوبرداری از کشورهای سرمایه‌داری مثل آمریکا گفت: باید در قدم اول فهمید که اسلامی بودن یک تمدن به چیست و بعد ببینیم راه رسیدن به این هدف کدام است؟ آن وقت در مسیر ساختن تمدن نوین جهانی اسلامی گام برداشته‌ایم و الا خودمان را گول زده‌ایم، اسم‌ها عوض می‌شود، نوکری صهیونیسم اسمش می‌شود، تمدن اسلامی. اگر این را نفهمیم خیلی از چیزها را به ما اشتباهی می‌فهمانند و چیزی را جایگزین می‌کنند که آنها می‌خواهند و نتیجه آن ذلت ایران اسلامی است که خدا چنین روزی را نیاورد.
آیت‌الله مصباح‌یزدی با یادآوری دستاوردهای موفقیت آمیز در عرصه‌های مختلف کشور، بر متکی بودن به خود و توکل به خداوند تأکید کرد و همگی از دست دراز کردن در مقابل بیگانگان بر حذر داشت.
یادآور می‌شود، در پایان مراسم اهدا چفیه توسط آیت‌الله مصباح‌یزدی به فعالان طرح مردمی ولایت صورت گرفت.
captcha