کد خبر: 3545083
تاریخ انتشار : ۲۲ آبان ۱۳۹۵ - ۰۷:۴۴

انتقاد از بی‌توجهی به مشهد 2017/ رویکرد وزیر جدید چه خواهد بود

گروه فرهنگی: اکنون که کمتر از دو ماه به آغاز سال ۲۰۱۷ باقی مانده و شاید برای هر اقدامی در زمینه رویداد مشهد 2017 دیر باشد، دولت و وزارت ارشاد، با توجه به انتخاب وزیر جدید چگونه می‌خواهند کم‌کاری‌‌های گذشته را جبران کنند؟

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، چندی پیش بود که رضا عنابستانی، جانشین شهردار مشهد در ستاد مشهد 2017 از بی‌توجهی دولت به رویداد مهم و بین‌المللی انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگ اسلامی گفت و اکنون نیز پس از گذشت چند ماه از این انتقاد، وی در نمایشگاه بین‌المللی مطبوعات بار دیگر از بی‌توجهی دولت گلایه می‌کند و می‌گوید: «استفاده از فرصت مشهد 2017 حتی در برنامه مسئولان قرار ندارد و دولت به هیچ عنوان موضوع پایتخت فرهنگی را جدی نگرفته است.»
عنابستانی اضافه می‌کند: «مدت مدیدی است برای ملاقات با رئیس‌جمهور در زمینه مشهد 2017 درخواست داده‌ایم اما دو سال است این ملاقات رخ نداده و در طول 7 سالی که ما فرصت داشته ‌ایم خود را برای مشهد 2017 آماده کنیم، همه در خواب بودند.»
حال شاید بهتر باشد این سوال مطرح شود که آیا دولت در موضوع مشهد 2017 وظیفه‌ای برای خود قائل است یا خیر، و اگر دولت در این خصوص وظیفه‌ای ندارد، مسئولیت اصلی به عهده کدام نهاد یا سازمان است؟
اظهارات متفاوت و متناقض مسئولان فرهنگی مشهد
در این بین، برخی مسئولان فرهنگی، به گفته خودشان در این موضوع نگاهی به دولت ندارند؛  وقتی یکی از خبرنگاران در حاشیه همایش تجلیل از مقام کتابدار و ترویج فرهنگ کتابخوانی که پنج‌شنبه، 19 آبان‌ماه در تالار نور در مشهد برگزار شد، از سید سعید سرابی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و دبیر شورای هماهنگی و برنامه ریزی پایتخت فرهنگ اسلامی، از میزان همکاری دولت در موضوع مشهد 2017 می‌پرسد، وی این‌گونه پاسخ می‌دهد: «مهم این است که اتفاقات خوب و برنامه‌ریزی‌های خوبی اتفاق بیفتد؛ نگاه این نبوده که دولت یا شهرداری برنامه‌ها را اجرا کنند؛ دوستان‌مان در شهرداری هم این نگاه را نداشتند و آن‌ چه گفته شده از جهت پرداختن به اهمیت این موضوع است.»
 دقایقی پس از اظهارات مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اما، حجت‌الاسلام نصرالله پژمان‌فر، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در اظهاراتی متفاوت، به شدت از بی‌توجهی دولت به رویداد مشهد 2017 انتقاد و گلایه کرده، تصریح می‌کند: « من راجع به مشهد 2017 خیلی حرف و گلایه دارم؛ دولت اساسا مشهد 2017 را خیلی شوخی گرفت و من واقعا این را یک توهین به مردم مشهد می‌دانم چراکه این موضوع باید در لایحه بودجه دیده می‌شد نه اینکه ما از اعتبارات استانی برای آن صرف کنیم؛  شما اگر نظر خاصی دارید، باید اعتبار خاصی هم برایش تامین کنید. متاسفانه در لایحه بودجه، اعتباری برای مشهد 2017 پیش بینی نشده است و این 10 درصدهای اعتبارات استانی نیز محقق نمی‌شود، چراکه دستگاه‌ها هم در امور جاری خود مشکل دارند و نمی‌توانند با این شرایط، 10 درصد را برای  موضوع مشهد 2017 بدهند.»
حجت‌الاسلام پژمان‌فر در ادامه با ابراز این مطلب که من غیر از تزئین سربرگ‌های استانداری به آرم مشهد 2017 اقدام جدی در این زمینه ندیدم، ادامه می‌دهد: «برخی دستگاه‌ها هنوز در رابطه با بسیاری از نمایشگاه‌ها و برنامه‌هایی که قرار بود به مشهد منتقل شود نگرانی‌هایی دارند که چون برطرف نشد، فکر می‌کنم که در مشهد برگزار نشود.»
تبعیض بین اصفهان و مشهد؟
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مسئولان مشهد را حتی به اندازه اصفهان در سال معرفی به عنوان پایتخت فرهنگ اسلامی جدی نگرفتند، تصریح کرد: «حال از مسئله نشست وزرا می‌گذریم که نباید گذشت شود اما به اندازه‌ای که اصفهان جدی گرفته شد، مسئولان پای کار آمدند، اعتبارات و زیرساخت‌ها افزایش پیدا کرد باید در مشهد هم چنین اتفاقی می‌افتاد، هرچند مشهد اصلا قابل مقایسه با اصفهان نیست و طراز بسیار بالاتری نسبت به اصفهان دارد.»
حال که پای اصفهان نیز به میان آمد، سخنان رضا عنابستانی، جانشین شهردار مشهد در ستاد مشهد 2017 خواندنی است؛ وی اظهار می‌کند: «اصفهان سه سال متوالی برای‌ این موضوع ردیف بودجه گرفت اما این اتفاق در مشهد نیفتاد و بازهم جای تاسف است که باید از ردیف‌های متفرقه برای این موضوع مهم استفاده کنیم.»
از پیگیری ناامید شده‌ایم
سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی نیز در نمایشگاه بین‌المللی مطبوعات، هم‌نظر با منتقدان دولت در موضوع مشهد 2017، ابراز می‌کند: «بنده در مورد اتفاق و اقدامی که رخ داده باید صحبت کنم نه در مورد رویدادی که هیچ کاری در موردش انجام نشده است. کشور و نظام از طریق این رویداد می‌تواند فرهنگ خود را به جهان معرفی کند که متأسفانه چون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته، شاهد فرصت‌سوزی هستیم.»
قاضی‌زاده هاشمی اضافه می‌کند: «نمایندگان در زمینه رویداد مشهد 2017 به دولت بسیار تذکر دادند و در این زمینه خیلی ورود کردند ولی متأسفانه اکنون از این مسئله ناامید شدیم چرا که دولت در این زمینه اقدامی نمی‌کند.»
قانون هم دولت را مسئول می‌داند
هرچند در ماده دوم قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، منتشرشده توسط مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، شناساندن مبانی، مظاهر و اهداف انقلاب اسلامی به جهانیان در جهت تحقق اهداف تشکیل این وزارت‌خانه، از جمله آگاهی جهانیان نسبت به مبانی و مظاهر و اهداف انقلاب اسلامی  و گسترش مناسبات فرهنگی با ملل و اقوام مختلف، بخصوص مسلمانان و مستضعفان جهان از وظایف این وزارت‌خانه اعلام شده است، اما حتی بدون توجه به این ماده قانونی و به لحاظ اهمیت رویداد مورد بحث، پاسخ سوال مطرح‌شده پرواضح است.
وقتی قرار است فرصت رویدادی بین‌المللی همچون انتخاب پایتخت فرهنگ اسلامی نصیب جمهوری اسلامی ایران و شهر مشهد، به عنوان بزرگترین کلان‌شهر مذهبی جهان و دومین کلانشهر ایران شود، انگشت اشاره هرکسی در این بین، کلان‌ترین نهاد فرهنگی کشور یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را نشانه می‌رود و این وزارت‌خانه را اولین و بزرگ‌ترین مسئول اجرای برنامه‌های مربوط به این رویداد مهم می‌داند.
اما با همه آن‌چه گفته شد، اکنون که کمتر از دوماه به آغاز سال 2017  باقی مانده است و شاید برای هر اقدامی در این زمینه دیر باشد، دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با توجه به انتخاب وزیر جدید چگونه می‌خواهند کم‌کاری و بی‌توجهی‌های گذشته را جبران کنند؟.
هرچند شاید برای این حرف‌ها بیش از حد دیر شده باشد اما دغدغه‌مندان حوزه فرهنگ اسلامی هم‌چنان از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی تقاضا دارند تا توجه ویژه خود را به این مهم معطوف دارند و زمینه را برای ایجاد زیرساخت‌ها و مقدمات این رویداد مهم فرهنگی و بین‌المللی فراهم کنند.
captcha