به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتاللهالعظمی جعفر سبحانی با اشاره به روایتی مبنی بر رخ دادن بدا در مورد اسماعیل و حذف امامت وی با بیان اینکه این مسئله درست نیست گفت: گاهی برخی افتراء میبندند که ائمه خبرهایی از غیب میدادند و واقع نمیشد که در این امر مبالغه می کنند در حالی که چند روایت محدود در بدا بیشتر نداریم و آن مربوط به بدا در عالم اثبات است. وی افزود: خداوند گاهی از افعال خودش تعبیری میآورد تعبیری که از افعال بشر هم میآورد مانند«إِنَّ الْمُنَافِقِينَ يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَهُوَ خَادِعُهُمْ»(142 نساء) در حالی که خدا، خدعه نمیکند بلکه کار خدا خنثی کردن خدعههای منافقان است لذا از فعل خودش تعبیری ذکر کرده که از افعال بشر آورده است بنابراین اگر در برخی نقلها، بدا به خدا نسبت داده میشود ناشی از تعبیر بشری است و گرنه بدا در واقع نسبت به مردم است.
این مرجع تقلید با بیان اینکه در آیاتی از قرآن آمده است که اگر انسان خود را فراموش کند ما هم او را فراموش میکنیم ادامه داد: بشر واقعا خدا و قیامت را فراموش میکند اما خداوند اهل فراموشی نیست و فراموشی که خداوند خطاب به افراد ذکر کرده است بی محلی به آنان است.
آیتالله سبحانی بیان کرد: از دید علمای اخلاق، بدا جنبه تربیتی دارد زیرا اگر بشر صرف اینکه در دوره جوانی خلاف کرد خود را جهنمی خواهد دانست و مرتکب جنایات بیشتر میشود ولی اگر بداند میتواند با توبه و کنارگذاشتن اعمال خلاف، اهل سعادت شود به سمت سعادت حرکت خواهد کرد.
این مفسر قرآن در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به روایتی از معصوم(ع) بیان کرد: جایگاه پیامبر آن چنان والاست که کلمات او در کنار وحی قرار گرفته است.
وی افزود: در روایات آرزوهای طولانی به بحر عمیق تشبیه شده است که انسان میتواند در آن گرفتار شود ولی ایمان به خدا سبب میشود انسان هم دنیا را بگیرد و هم نگیرد یعنی در دنیا گرفتار نشود.
آیتالله سبحانی عنوان کرد: اگر دنیا وسیله باشد برای ساختن زندگی خود و دیگران خوب است زیرا اسلام دنبال گداپروری نیست ولی اگر دنیا هدف باشد مسلما در دریای دنیا غرق خواهد شد.