کد خبر: 3784290
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۶

عقل، صبر، حیا و علم؛ گذرگاه ایمان

گروه معارف ــ یک مدرس حوزه و دانشگاه گفت: عقل، صبر، حیا و علم چهار ابزار مهم برای افزایش ایمان در فرد است که در روایات متعدد به آن‌ها اشاره شده است.

عقل، صبر، حیا و علم؛ گذرگاه ایمان

حجت‌الاسلام براتعلی حق‌شناس، مدرس حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان، درباره ایمان و اعتقاد اظهار کرد: ایمان ضعیف یکی از دلایلی است که باعث فساد اخلاقی می‌شود، بنابراین باید ابزار افزایش ایمان در جامعه را گسترش دهیم.
وی افزود: پیامبر اسلام(ص) در مورد ابزار ایمان فرمودند: «هر مؤمنی برای تقویت ایمانش به چهار ابزار نیاز دارد؛ اول مرکب قوی، دوم خانه وسیع، سوم لباس فاخر و چهارم چراغ پرنور»؛ به رسول خدا گفته شد که این چهار وسیله را در اختیار نداریم، پیامبر(ص) در این باره توضیح دادند: مرکب قوی مؤمن عقل اوست که اولین ابزار ایمان است. خواندن سوره محمد(ص) برای تقویت عقل مفید است و چهارده دستورالعمل مثل سفر، نظر، بصر، کار و بینه در این سوره آمده که باید رعایت شود و انجام این موارد باعث تقویت عقل و در نتیجه باعث افزایش ایمان می‌شود.
این مدرس حوزه و دانشگاه گفت: دومین ابزار افزایش ایمان، خانه وسیع و یا همان صبر مؤمن می‌باشد که شامل صبر در انجام واجبات، صبر در ترک محرمات و صبر در مصیبت‌ها و گرفتاری‌ها است. یکی از بهترین راهکارها برای توفیق ترک گناه این است که انسان هر روز بعد از نماز صبح یازده مرتبه سوره توحید را بخواند، البته موضوع این سوره، توحید است و انسان را متوجه خدا می‌کند و این توجه باعث ترک گناه می‌شود، همچنین خواندن سوره «ص» در شب‌های جمعه همین عملکرد را دارد. از اعمال دیگر برای ترک گناه، صله رحم است، زیرا باعث می‌شود که انسان اعمالش پاک باشد. رفتن در مساجد نیز باعث ترک گناه خواهد شد.
حق‌شناس خاطر نشان کرد: برای افزایش ایمان ذکر یا رئوف، یا رحیم و لا حَوْلَ وَلا قُوَّهَ اِلا بِالله اَلعَلِیِّ العَظیمِ مورد تأکید قرار گرفته است. امام رضا(ع) فرمودند: «با گفتن این ذکر‌ها صبر زیاد و سختی‌های زندگی هم آسان می‌شود». کسی که یا رئوف را زیاد بگوید رأفت در آن زیاد و کسی که یا رحیم زیاد بگوید رحمتش زیاد می‌شود. فرق بین رأفت و رحمت این است که رأفت انسان در برابر بدی‌ها و مشکلات  باعث مهربانی می‌شود و رحمت این است که انسان در برابر خوبی‌ها مهربان باشد. مردم بیش‌تر در رأفت، ضعف دارند.
وی خاطرنشان کرد: سومین ابزار ایمان که پیامبر به آن اشاره کرده، لباس فاخر است. از پیامبر(ص) روایتی بیان کرده‌اند: «ایمان عریان است و لباس آن حیا است». زمانی که لباس نباشد زشتی‌های انسان آشکار می‌شود. در باره حیا مردان و زنان آیات فراوانی در اختیار داریم. خداوند برای حیا مردان در آیه 30 سوره نور می‌فرماید:« قُلْ لِلْمُؤْمِنينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ » و برای حیای زنان در آیه31 همین سوره « وَ قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ» بیان شده است.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: وسیله چهارم برای افزایش ایمان، چراغ پر نور یا همان علم است. امام علی(ع) در مورد راهکارهای علم فرمودند: «علم حاصل نمی‌شود مگر به پنج مورد؛ اولین راه سؤال کردن است، راه دوم فعالیت‌های بی‌شمار است، راه سوم پاک کردن رفتار و گفتار( که در 29آیه سوره انفال به آن اشاره شده)، راه چهارم همنشین شدن با اندیشمندان و بزرگان است که بهترین راه برای افزایش علم است، راه پنجم هم اینکه انسان از طریق دعا از خداوند کمک بگیرد».
حق‌شناس خاطر نشان کرد: این چهار وسیله برای افزایش ایمان بود که زبان، قلب و جوارح برای به دست آوردن ایمان به ما کمک می‌کند. با زبان خود شهادتین را جاری می‌کنیم که کفر از ما زدوده می‌شود، با قلب خود اعتقاد داریم به آن چیزی که در زبان جاری است که از نفاق بیرون می‌آییم و با جوارح باید عمل کنیم که از فسق بیرون می‌آید.
انتهای پیام

captcha