کد خبر: 4126423
تاریخ انتشار : ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۷
عبدالحسین کلانتری:

فرهنگ باید در متن فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه‌ها جاری باشد

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: هر رتبه‌بندی و نسل‌بندی که از دانشگاه داشته باشیم نمی‌شود حوزه فرهنگ را به حالت پیوست نگاه کرد بلکه باید در متن فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی و فناورانه در دانشگاه ساری و جاری باشد. اگر چنین برنامه‌ریزی نداشته باشیم محکوم به شکست هستیم.

عبدالحسین کلانتری

به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاه‌های غیرانتفاعی و غیردولتی، امروز دوشنبه ۱۵ اسفندماه در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.

عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در این نشست به سخنرانی پرداخت و گفت: طبق آماری که به بنده داده‌اند بالغ بر دویست و هشتاد موسسه غیر انتفاعی در کشور با داشتن دویست و هشتاد هزار دانشجو داریم که ده درصد از آموزش عالی کشور است و این رقمی قابل توجه است که به طور عام باید برای آن برنامه‌ریزی ویژه و مخصوصا در زمینه فرهنگی و اجتماعی داشته باشیم.

رابطه فرهنگ و دانشگاه

وی افزود: واقعیت این است اگر دانشگاه رسالت فرهنگی و اجتماعی خود را انجام ندهد اساسا نمی‌توان تلقی دانشگاه به معنای واقعی از آن داشت. دانشگاه زمانی در حوزه ماموریتی خود موفق عمل می‌کند که انسانی تراز تربیت کند که تاثیری مثبت در فضای فرهنگی و اجتماعی و خدماتی کشور داشته باشد. بر همین اساس مقام معظم رهبری فرمودند حوزه فرهنگی و اجتماعی حوزه‌ای پیوسته در دانشگاه نیست. اما عملا کماکان در دانشگاه‌ها حوزه فرهنگ آنگونه که باید و شاید جایگاه درخور خود را پیدا نکرده است.

کلانتری بیان کرد: هر رتبه‌بندی و نسل‌بندی که از دانشگاه داشته باشیم نمی‌شود حوزه فرهنگ را به حالت پیوست نگاه کرد بلکه باید در متن فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی و فناورانه در دانشگاه باشد. اگر چنین برنامه‌ریزی نداشته باشیم محکوم به شکست هستیم. بخشی از مسائل و آسیب‌هایی که امروزه در کف جامعه با آن مواجهیم ناشی از کم توجهی به مسائل فرهنگی و اجتماعی است که در بحران‌ها و اغتشاشاتی که اخیرا با آن مواجه بودیم خود را نشان داد بنابراین هزینه در حوزه فرهنگ به معنای سرمایه‌گذاری است و چند سال بعد هم جواب آن را خواهیم گرفت.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم یادآور شد: برای این فعالیت‌های فرهنگی در خانواده و مثلاً انتخاب مدرسه فرزند لزوما اجباری هم وجود ندارد اما بسیاری از شما به آن توجه می‌کنید لذا دانشگاه هم در مقیاس بزرگتر باید چنین موضوعی را در نظر داشته باشد. به همین دلیل در وزارتخانه موضوع رتبه‌بندی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه‌ها مورد توجه قرار گرفته است و امیدواریم این موضوع به دانشگاه‌ها و موسسات غیر انتفاعی هم تسری پیدا کند. این امر به صورت ویژه مورد تاکید ریاست محترم جمهور است. و بر همین اساس هم جایزه نشان مسئولیت اجتماعی در دستور کار وزارتخانه قرار گرفته است و این نشان می‌دهد این موضوع برای وزارتخانه اهمیت دارد و مبنای رتبه‌بندی دانشگاه‌ها خواهد بود

سرانه فرهنگی پایین در دانشگاه‌های غیرانتفاعی

کلانتری تاکید کرد: متاسفانه سرانه فرهنگی در دانشگاه‌های غیر انتفاعی بسیار پایین است. حدود یکسال قبل در اولین روزهایی که بنده به وزارتخانه آمدم به مراجع بالادست متذکر شدیم و از آنها خواستیم در این موضوع بازنگری جدی کنند تا بتوان اتفاقات خوبی را در این زمینه رقم زد. امیدواریم اصحاب رسانه که همیشه کمک کننده ما بوده‌اند در این زمینه هم ما را یاری دهند و به کمک فضای فرهنگی دانشگاه‌ها نهادهای دولتی و غیر انتفاعی بیایند. یکی از تاکیدات جدی ما در زمینه فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه‌ها به صورت عام و دانشگاه‌های غیرانتفاعی به صورت خاص این است که از همه ظرفیت‌های فعالان فرهنگی از جمله اساتید، دانشجویان، کارکنان و ... استفاده کنند.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تاکید کرد: این تلقی که در دانشگاه‌ها و موسسات غیر انتفاعی زیست دانشجویی دچار اختلال است تلقی نادرستی است و باید آن را کنار گذاشت اما گله‌های زیادی می‌شود که در این موسسات فضایی برای فعالیت فرهنگی وجود ندارد لذا باید همت کرده و از تمام ظرفیت خود برای امکان فعالیت فرهنگی دانشجویی استفاده کنند. همچنین باید موضوع مهارت افزایی در دانشگاه‌ها و موسسات غیر انتفاعی مورد توجه بیشتر قرار گیرد. از سوی دیگر تا آنجا که ممکن است کار دانشجویی به خود دانشجویان واگذار شود. نوآوری فرهنگی در عرصه فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی هم یک ضرورت است که باید مورد توجه قرار گیرد و رهبر معظم انقلاب نیز بارها درباره تحول فرهنگی تاکیدات زیادی داشته‌اند.

رتبه‌بندی موسسات آموزشی غیرانتفاعی

رسول عمادی، مدیر کل دفتر آموزش عالی غیردولتی وزارت علوم نیز در این نشست گفت: این حرکت معاونت فرهنگی وزارت علوم، ستودنی است چون دغدغه‌های فرهنگی، دغدغه جدی همه است و این حرکات می‌تواند مقدمه‌ای بر ای کارهای بزرگ باشد. بنده خدمت دکتر کلانتری عرض کردم که هفته قبل نشستی با حضور دبیران مناطق ده گانه غیر دولتی در زاهدان داشتیم و در آنجا برنامه راهبری تحول آموزش عالی غیر دولتی را در دوازده راهبرد تدوین کردیم و به طور جدی یکی از راهبردهای ما ارتقای فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی و تربیتی دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی است.

وی افزود: رتبه‌بندی دانشگاه‌های و موسسات آموزشی غیرانتفاعی و غیر دولتی را در کمترین زمان در برنامه‌های خودمان قرار می‌دهیم و از دکتر جعفرپور هم می‌خواهیم در این زمینه به ما کمک کنند تا شاخص‌ها را احصا کنیم چون شاخص‌های بخش دولتی و غیر دولتی می‌تواند متفاوت باشد. همچنین ما پیگیر سرانه فرهنگی موسسات غیر انتفاعی و غیر دولتی هستیم.

اهمیت نگاه گفت‌وگومحور

رشید جعفرپور، قائم مقام معاون فرهنگی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این نشست گفت: چنین نشستی را یکبار در دانشگاه مازندران و شهر بابلسر برگزار کردیم و در آنجا تصمیماتی درباره مسائل فرهنگی دانشگاه‌ها اتخاذ کردیم. امروز هم بنا داریم چنین کاری انجام دهیم. دانشگاه‌های غیرانتفاعی در چند دسته تقسیم‌بندی می‌شوند. برخی دانشگاه‌ها معاون فرهنگی، برخی مدیر فرهنگی و برخی کارشناس فرهنگی دارند لذا برای امروز از دانشگاه‌هایی که معاونت فرهنگی دارند دعوت کردیم

وی افزود: تلاش داریم چنین نشست‌هایی را به شکل گفت‌وگویی پیش ببریم تا بتوانیم در راستای رفع مسائل فرهنگی اقدام کنیم و نگاه ما نباید فقط به دانشگاه‌های دولتی باشد بلکه تلاش می‌کنیم با پیشنهادات شما اهداف خود را محقق کنیم. بسیاری از دانشگاه‌های غیر انتفاعی در جشنواره‌های مختلف همانند قرآن و عترت جایزه می‌آورند و این باعث افتخار است.

مسئولیت اجتماعی دانشگاهیان

محمدمهدی ذوالفقارزاده، مدیر کل دفتر فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم نیز بیان کرد: ما اولویت‌هایی در این دفتر داریم که تلاش می‌کنیم آنها را اجرایی کنیم. اولویت اول ما تعالی فرهنگ تربیتی دانشگاهیان است؛ بدین معنی که انتظار ما از شرایط فرهنگ داخل دانشگاه این است که فضایل اخلاقی و معرفتی دانشگاهیان افزایش پیدا کند و شعار ما دانشگاه اخلاقی و فاضل است و ذیل آن هم طرح‌هایی همانند منش اسنادی یا کرسی‌های آزاد اندیشی تدوین شده است.

وی گفت: اولویت دیگر ما توجه به مسئولیت اجتماعی دانشگاهیان است بدین معنا که دانشگاهیان در قبال مسائل جامعه مسئولیت‌پذیر و فعالانه و داوطلبانه وارد میدان شوند. اولویت دیگر ما پایش و آینده‌نگری است. در این اولویت نیاز به همت جدی داریم یعنی باید وضع مطلوب ترسیم شده و فاصله موجود و مطلوب دائما ارزیابی شود.

ذوالفقارزاده بیان کرد: ما در حوزه فرهنگ اجتماعی، سازوکارهای مدون نداشته‌ایم و گزارشات در سامانه‌ای ثبت نشده‌اند اما با تلاش همکاران ما، درگاهی یکپارچه تدوین شده که همه گزارشات در آن ثبت شود و هر دانشگاهی متناسب با اقتضائات خودش سنجیده شود.

 

انتهای پیام
captcha