کد خبر: 4159153
تاریخ انتشار : ۰۹ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۷:۰۸

موزه وقف؛ نمود تاریخی واقفان خیراندیش

متصدی موزه وقف مشهد گفت: موزه وقف، نمود تاریخی واقفان خیراندیش است و با وجود اینکه این موزه به‌عنوان اولین موزه رسمی وقف در کشور و مورد تائید میراث فرهنگی است، بازدیدکنندگان کمی دارد و گمنام است.

موزه وقفموزه وقف مشهد، اولین موزه‌ای است که با موضوع وقف در کشور ثبت شده و هم‌اکنون بیش از 500 اثر تاریخی گران‌بها با موضوع وقف در آن به نمایش درآمده است. این موزه در اداره‌کل اوقاف خراسان رضوی واقع در خیابان آبکوه قرار دارد و در مجاورت آن، کتابخانه تخصصی وقف قرار گرفته که ناگفته‌های فراوانی در این حوزه را در دسترس بازدیدکنندگان قرار می‌دهد.

روی دیوارهای موزه، وقف‌نامه‌های کاغذی متعددی به چشم می‌خورد که واقفان خیراندیش بخشی از اموال خود را با نیات مختلف وقف کرده‌اند. در این موزه وقف‌نامه‌های سنگی هم به نمایش گذاشته شده است که معمولاً در ورودی مکانی که موقوفه بوده نصب می‌شده و زمان وقف بیشتر این مکان‌ها و حکاکی سند آنها بر وقف‌نامه‌های سنگی، مربوط به دوران صفوی، قاجار و ایلخانی است.

محمدرضا سلطانی، متصدی موزه وقف مشهد در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان رضوی در خصوص جزئیات اشیایی که در این موزه نگهداری می‌شود، گفت: حدود 500 شیء در تنها موزه رسمی وقف کشور نگهداری می‌شود که این اشیاء در 9 دسته تقسیم‌بندی شده و شامل شمعدانی‌ها، لوازم پخت و پز، نسخ خطی، وقف‌نامه‌های سنگی و کاغذی، قندیل‌ها، زیورآلات، سکه‌ها، لوازم تعزیه‌خوانی و ضریح چوبی امامزاده علی اکبر(ع) داورزن سبزوار که 150 سال پیش ساخته شده است، هستند.

وی با اشاره به قدمت اشیاء موزه بیان کرد: نسخ خطی موجود در موزه از نسخ منحصر به فرد است که قدمت برخی از این نسخ به دوره ایلخانی بازمی‌گردد. شمعدان‌های موجود از دوران صفوی به یادگار مانده‌اند که در کاخ‌ها استفاده می‌شدند و جزو بیشترین اقلامی بودند که برای روشنی بخشیدن به امامزاده‌ها وقف می‌شدند و در حال حاضر حدود 40 شمعدانی در موزه وقف در معرض نمایش قرار گرفته است. 

سلطانی اظهار کرد: لوازم تعزیه‌خوانی و وسایل پخت و پز از موقوفه‌های رایج در تاریخ استان است که در مراسم مذهبی و در ایام محرم وقف مساجد و امامزاده‌ها می‌شدند، علاوه بر این نیز حدود 100 نسخه خطی نفیس از جمله قرآن طلاکوب دوران صفوی، 20 قندیل که همان لوسترهای قدیمی هستند، سنگ‌نوشته‌های وقف که قدیمی‌ترین آن‌ها مربوط به پیرپالان دوز در دوران صفوی است و زیورآلات و سکه‌هایی که بانوان برای آستان مقدس امامزادگان وقف می‌کردند جمع‌آوری شده و در این موزه وجود دارد. 

متصدی موزه وقف ادامه داد: این موزه به شکل کاملاً ابداعی راه‌اندازی شده و بیشتر اشیای موزه از قوچان، گناباد و سبزوار و  به‌خصوص امامزاده ابراهیم(ع) قوچان و امامزاده سلطان محمد عابد(ع) کاخک جمع‌آوری شده‌اند، ضمن اینکه این اشیا با شناسنامه همان شهرستان محل وقف به موزه وقف اهدا شده‌اند، علاوه بر موزه نیز بخشی از این مکان به کتابخانه عمومی و موضوعی وقف اختصاص یافته که کتاب‌های با محوریت وقف و موقوفات در آن نگهداری می‌شود.

سلطانی با بیان اینکه موزه وقف، نمود تاریخی واقفان خیراندیش است، گفت: با وجود اینکه این موزه به‌عنوان اولین موزه رسمی وقف در کشور و مورد تائید میراث فرهنگی است، اما متأسفانه گمنام بوده و با وجود رایگان بودن بازدیدکنندگان اندکی دارد که البته یک دلیل آن به تبلیغات کم مربوط است. بازدید عمومی موزه نیز در روزهای دوشنبه و چهارشنبه از ساعت  9 تا 13 است، البته در روزهای دیگر هفته نیز شهروندان می‌توانند از موزه بازدید کنند.

انتهای پیام
captcha