کد خبر: 4242703
تاریخ انتشار : ۲۷ مهر ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۲

ضرورت ایجاد بستر علمی معتبر برای انتشار مقالات پژوهشگران قرآنی در سطح بین‌المللی

مدیر داخلی دوفصلنامه مطالعات بین رشته‌ای قرآن ضمن اشاره به اینکه هدف از انتشار مجله فراهم کردن بستری برای انتشار پژوهش‌های علمی در حوزه مطالعات میان رشته‌ای قرآن کریم در سطح بین المللی است، درباره برخی از مزایا و همچنین شرایط نگارش یک مقاله بین‌المللی در این حوزه توضیح داد.

مزایا و شرایط انتشار مقالات علمی در دوفصلنامه مطالعات بین رشته‌ای قرآن

به گزارش ایکنا، دومین همایش بین المللی مطالعات میان رشته‌ای قرآن کریم و هفتمین همایش ملی اعجاز قرآن کریم، بهمن‌ماه سال جاری در سه محور مباحث نظری، قرآن و علم، مطالعات قرآنی و چالش‌های جهان معاصر، در مرکز همایش‌های بین‌المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار می‌شود و مقالات برگزیده همایش در دوفصلنامه مطالعات بین رشته‌ای قرآن به زبان انگلیسی منتشر خواهند شد.

بهاره مظاهری؛ مدیر داخلی دوفصلنامه مطالعات بین رشته‌ای قرآن در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره گرید علمی نشریه و اهمیت انتشار مقاله در آن توضیح داد: دوفصلنامه مطالعات بین رشته‌ای قرآن کریم با همکاری مشترک پژوهشکده مطالعات میان رشته‌ای قرآن دانشگاه شهید بهشتی، انجمن علمی اعجاز قرآن ایران و مرکز اسلامی لندن از تیر ماه 1401 شروع به انتشار کرده است. هدف از انتشار مجله فراهم کردن بستری برای انتشار پژوهش‌های علمی، اصیل و نوآورانه در حوزه مطالعات میان رشته‌ای قرآن کریم به زبان انگلیسی و در سطح بین المللی است. مجله دو بار در سال در ماه‌های ژوئن (تیر) و دسامبر (دی) منتشر می‌شود.

وی افزود: خوشبختانه در اولین سال انتشار مجله موفق به کسب رتبه «ب» در ارزیابی کمیسیون نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شدیم و به دنبال نمایه شدن در پایگاه‌های استنادی بین‌المللی هستیم و به همین دلیل، مقالاتی را می‌پذیریم که از نظر علمی و تحقیقاتی استانداردهای بالایی داشته باشند.

مظاهری تاکید کرد: رویکرد ما فراتر از نگاه‌های سنتی به قرآن است و از دیدگاه‌های مختلف علمی، مانند روانشناسی، جامعه‌شناسی، انسان‌شناسی، زبان‌شناسی، مدیریت، ادبیات، باستان‌شناسی، اقتصاد، اخلاق، فلسفه، حقوق، سیاست، تاریخ، فیزیک، شیمی، زیست‌شناسی، زمین‌شناسی، نجوم، هواشناسی، پزشکی، فنی مهندسی، علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی به بررسی قرآن می‌پردازیم. این رویکرد، نوآوری و بینش‌های تازه‌ای را در مطالعات قرآنی به ارمغان می‌آورد. مقالاتی که تاکنون در مجله منتشر شده‌اند، گویای کامل این موضوع هستند و طیف  گسترده‌ای از علوم مختلف را پوشش می‌دهند. شما می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت مجله به آدرس https://iqs.sbu.ac.ir به متن کامل تمامی مقالات دسترسی پیدا کنید.

وی درباره ویژگی‌های مقالات بین‌المللی و تفاوت آن با مقالات فارسی خاطر نشان کرد: انتشار مقاله به زبان انگلیسی مزایای متعددی دارد؛ از جمله افزایش دیده شدن مقاله توسط جامعه‌ علمی جهانی، افزایش ارجاعات به مقاله، ایجاد زمینه برای همکاری با پژوهشگران بین‌المللی، ارتقای اعتبار و شهرت علمی نویسنده، استفاده از مقاله برای درخواست بورسیه‌های تحصیلی یا فرصت‌های شغلی و در نهایت، پیشرفت حرفه‌ای و ارتقای جایگاه علمی. مقالات بین‌المللی باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند. به عنوان مثال پژوهش‌ها باید بر مبنای داده‌های معتبر، رویکردهای علمی و تحلیل‌های دقیق انجام شده باشند. این مقالات باید از نظر زبان، ساختار و روش تحقیق، مطابق با استانداردهای بین‌المللی باشند. این به معنای استفاده از زبان انگلیسی روان، رعایت دقیق ساختار استاندارد مقاله که در وب‌سایت مجله قابل دسترسی است و روش‌شناسی شفاف و مبتنی بر اصول علمی است.

وی افزود: نکته مهم در این مقالات این است که پیشینه پژوهش نباید تنها محدود به منابع فارسی یا عربی باشد، بلکه می‌بایست به صورت جامع پژوهش‌هایی که در سطح بین المللی در حیطه موضوع مقاله انجام شده دیده شود و نویسنده بتواند جنبه نوآوری و برجستگی پژوهش خود را به صورت شفاف نشان دهد. به عبارت دیگر چون مخاطب مقاله، جامعه علمی جهانی است، منابع مقاله نیز نباید محدود به منابع داخلی یا آثار ترجمه شده باشد.

مظاهری در پاسخ به اینکه چه موضوعات و محورهایی بهتر است در این نوع مقالات مورد توجه باشد، اظهار کرد: ما از مقالاتی که نگاهی بین‌رشته‌ای و نوآورانه به قرآن دارند، استقبال می‌کنیم. به عنوان مثال می‌توانم به تحلیل‌های میان رشته‌ای از قرآن از منظر علوم مختلف اعم از علوم انسانی، تجربی، مهندسی و پزشکی  و حتی بررسی مسائل دنیای معاصر با استفاده از آیات قرآن اشاره کنم.  همچنین، ایده‌های مبتنی بر هوش مصنوعی، متن‌کاوی، پردازش مفاهیم قرآنی و شناخت سیستم‌های قرآنی نیز از دیگر محورهای کار ما به حساب می‌آید. علاوه بر این به مباحث نظری اعجاز و مطالعات میان رشته‌ای قرآن؛ مباحث روش‌شناختی ارزیابی اعجاز قرآن و اثبات تحقق شرایط اعجاز علمی در آیات مختلف توجه ویژه‌ای داریم. این نوع رویکردها می‌توانند ابعاد تازه‌تری از قرآن را در معرض پژوهش قرار دهند و به عمق و غنای بحث‌ها کمک کنند. نکته‌ مهم این است که مقاله، سوال تحقیقاتی مشخص و نوآورانه‌ای داشته باشد و با استفاده از روش علمی به آن پاسخ دهد. مقالات برگزیده هفتمین همایش ملی اعجاز قرآن و دومین همایش بین المللی مطالعات میان رشته‌ای قرآن نیز مطابق با همین معیارها داوری خواهند شد و ان شاءالله در مجله‌ ما به چاپ خواهند رسید.

وی در پایان گفت: در نهایت اینکه دوفصلنامه مطالعات بین رشته‌ای قرآن کریم یک بستر علمی معتبر برای انتشار مقالات پژوهشگران در حوزه مطالعات میان‌ رشته‌ای قرآن در سطح بین‌المللی است. ما از تمامی اساتید و پژوهشگران علاقه‌مند برای ارسال مقاله دعوت می‌کنیم. امید ما این است که با انتشار مقالات با کیفیت در این نشریه، قدمی مثبت در راستای فهم بهتر و عمیق‌تر از قرآن کریم برداریم.

انتهای پیام
captcha