سیدمهدی صالحی، معاون فرهنگی دانشگاه ارومیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با وضعیت برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها، گفت: مشکلی برای برگزاری کرسیهای آزاداندیشی نیست، ولی دانشجوها باید در این زمینه درخواست برگزاری داشته باشند.
وی افزود: نمیتوان به دانشجو یا افراد دیگر تحمیل کرد که بیایید کرسی برگزار کنید. دانشگاه فقط نقش تشویقکننده دارد. دانشجویان موضوع را مطرح میکنند، اسامی موافقان و مخالفان را به ما میدهند که باید مورد تأیید هیئت کرسی آزاداندیشی قرار گیرد.
معاون فرهنگی دانشگاه ارومیه اظهار کرد: اخیراً اعضای این هیئت تغییر پیدا کرده و تأیید کرسیها به عهده هیئت سه نفره گذاشته شده که شامل رئیس دانشگاه، مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه و یک نفر هم نماینده وزیر است که نماینده وزیر را معمولاً رئیس دانشگاه پیشنهاد میکند و حکم میدهد. در مورد سخنرانانی که دعوت میشوند، نیز این هیئت نظر میدهد. باید موافقان و مخالفان بیایند و موضوع نیز بدون دخالت نظر خاصی مورد داوری و جمعبندی قرار گیرد.
صالحی گفت: به همین دلایل است که کرسیها طبیعتاً در بعضی دانشکدهها برگزار میشود و در برخی دیگر برگزار نمیشود. بستگی به درخواستی دارد که دانشجویان مطرح میکنند. برای تشویق آنها نظرسنجی میشود که چه موضوعاتی بهتر است بحث شود. گاهی هم ممکن است بهطور مثال در حوزه معاونت فرهنگی پیشنهادهایی بشود که دانشجویان رغبت پیدا کنند تا در مسائل مبتلا به جامعه ورود پیدا کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که بیشتر از چه قسم افرادی برای کرسیها دعوت میشود، اظهار کرد: برای کرسیهای آزاد اندیشی ما نمیتوانیم افراد را از نقاط مختلف بیاوریم. افراد و تشکلهایی که تقاضای برگزاری کرسیها را دارند، خودشان باید انتخاب کنند. اینگونه نیست که تحمیلی باشد که ما تعیین کنیم فلان داور بیاید یا فلان داور نیاید؛ اما چون در دانشکدههای مختلف برگزار میشود، همیشه نمیشود که مثلا برای شهرهای دوری مثل آذربایجان غربی و ارومیه برای هر کرسی آزاداندیشی یک نفر را از خارج از استان بیاوریم.
صالحی در رابطه با نقش حوزویان در این کرسیها، گفت: آیتالله قرشی که نماینده ولی فقیه و امام جمعه ارومیه هستند، خیلی تلاش دارند که به کارها سر و سامان بدهند، ضمن اینکه ایشان عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه نیز هستند. اینها امتیازاتی است که دانشگاه میتواند از آنها استفاده کند. اما در خود دانشگاه ما از اساتید حوزه هم استفاده میکنیم. گروه معارف داریم که بیش از بیست نفر هیئت علمی دارند. گروه فقه و حقوق را نیز تا مقطع دکتری در دانشگاه ارومیه داریم و به هرحال از استادانی استفاده میکنیم که استاد حوزه و دانشگاه هستند.
نقش اساتید در کرسیهای آزاد اندیشی
وی در رابطه با نقش اساتید در این کرسیها، عنوان کرد: حقیقتاً خیلی ندیدیم که از طرف اساتید استقبال چندانی بشود؛ ولی در حوزهها و مباحثی که مربوط به کرسی میشود، استادهای مرتبط مشارکت دارند. وقتی از آنها خواسته شود، قطعاً شرکت میکنند. فرض کنید مباحث ازداوج که مطرح میشود، از اساتید روانشناسی و علوم تربیتی استفاده میشود که صحبت و داوری کنند. یا فرض کنید در مورد مباحث ولایت فقیه از اساتید علوم و معارف یا حقوق استفاده میکنیم که تخصص دارند و داوری را به عهده میگیرند.
صالحی افزود: کرسیهای آزاد اندیشی بیشتر در حوزه دانشجویی مطرح است. در حوزه اساتید بیشتر نظریهپردازی مطرح میشود. در دانشگاهها کرسیهای آزاد اندیشی و نظریهپردازی را داریم که نظریهپردازی بیشتر در حوزه اساتید مطرح میشود که آن را هم زیاد نداریم. نظریهپردازی با توجه به رشتههایی است که تخصصش را دارند، که بهطور جدی نداشتهایم.
وی عنوان کرد: قبل از اینکه مسئولیت معاونت فرهنگی را داشته باشم، بهعنوان داور کرسیهای آزاداندیشی شرکت میکردم. در ادبیات و علوم انسانی چندبار بهعنوان داور و سخنران از من دعوت شده بود. آن وقتها شاید در طول ترم چند تایی برگزار میشد، ولی اخیراً اذعان میکنم که به دلایل مختلف رکود پیدا کرده است. ما هم طی جلساتی که میگذاریم دانشجویان را تشویق میکنیم که به این مسئله بپردازند.
وضعیت برنامهریزی برای کرسیها
صالحی گفت: برنامهریزی برای کرسیهای آزاداندیشی بیشتر از برگزاری یک برنامه ساده است، موافق و مخالف باید بیاید، در دانشگاهها باید یک جو سالم و مناسبی را ایجاد کنیم و در خیلی از دانشگاهها شاید باشد که طرفی که مخالف است و مثلاً میخواهد مخالف حجاب بحث کند، مخالف هر دیدگاهی باید بیاید و تمایل داشته باشد که بهعنوان مخالف مطرح شود و فراهم کردن زمینه آمدن به میدان یک مقدارش به هیئت سه نفره کرسیهای آزاد اندیشی برمیگردد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا اتفاق افتاده که موضوعی مطرح و رد شود؟ گفت: در دانشگاه ما اصلاً اتفاق نیفتاده. در ذهنم اصلاً نیست که موضوعی بیاید و رد شود، به هیچ وجه. پیشنهاد کردیم که یک نظرسنجی و نیاز سنجی شود که در چه موضوعاتی نیاز است بیشتر دانشجویان ورود پیدا کنند. حوزهای که ما تابه حال داشتهایم در مورد پوشش و اشتغال زنان بوده است.
صالحی در رابطه با موضوعات قرآنی در این کرسیها، عنوان کرد: ما کمیته قرآنی و کانون قرآنی داریم، قطعاً دانشگاههای دیگر هم دارند. قطعاً از آنها استقبال میشود، چون موضوعات قرآنی یعنی موضوعاتی که به زندگی مربوط میشود. مثلاً چگونه میتوان گفت که مسئله پوشش موضوع قرآنی نیست؟ قطعاً موضوع قرآنی است. یا مسئله اشتغال زن یا ولایت را نمیتوان موضوع غیر قرآنی در نظر گرفت. همهاش موضوعات قرآنی است ولی بهطور خاص و تخصصی تا به حال من ندیدم که بیایند مطرح کنند. به خاطر اینکه دانشجویان از رشتههای مختلف هستند و بهطور تخصصی اینگونه نیست که این رشتهها را در هر دانشگاهی داشته باشد.