کد خبر: 3004323
تاریخ انتشار : ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۰:۲۳
سال ۱۳۹۳، سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی»؛

هنجارهای فرهنگی؛ مهم‌ترین دغدغه‌ نظام‌ سیاسی/ نقادی‌های فرهنگی ادامه داشته باشد

گروه سیاسی: رویکرد فرهنگ، عنوان متفاوتی است که رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال ۹۳ به نام «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» به کار بردند؛ فرهنگی که بنا به تعبیر ایشان می تواند زیرساخت بسیاری از یخش های کشور از جمله موضوع اقتصاد باشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، رویکرد فرهنگ، عنوان متفاوتی است که رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال 93 به نام «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» به کار برده‌اند، فرهنگی که بنا به تعبیر ایشان می‌تواند زیرساخت بسیاری از بخش‌های کشور از جمله موضوع اقتصاد باشد.

اقتصاد و فرهنگ را بیشتر مورد توجه قرار دهیم
سال 93، اولین سالی است که رهبر معظم انقلاب، مسئله فرهنگ را به صورت مستقیم و در کنار اقتصاد، جزو اولویت‌های اصلی کشور عنوان می‌کنند؛ ایشان در بیانات خود در نوروز سال جاری در حرم رضوی با اشاره به اینکه باید نسبت به اقتصاد و فرهنگ، اهتمام بیشتری داشته باشیم، گفته‌اند: «در مورد اقتصاد و در مورد فرهنگ، یک اهتمام بیش از متعارف لازم است تا بتوانیم اقتصاد کشور را به شکلی دربیاوریم که از آن طرف دنیا کسی نتواند با یک تصمیم‌گیری، با یک نشست‌ و برخاست، بر روی اقتصاد کشور ما و بر روی معیشت ملّت ما اثر بگذارد».

ویژگی‌های اقتصاد مقاومتی
سخنان رهبر معظم انقلاب در نخستین روز از بهار 93، به دو بخش اقتصاد و فرهنگ تقسیم می‌شود. ایشان در بخش اقتصاد، توجه خود را به سمت اقتصاد مقاومتی سوق داده و ویژگی‌های این نوع از اقتصاد را برشمرده‌اند.

ایشان اقتصاد مقاومتی را اقتصادی درون‌زا، متناسب با نیازهای کشور، مردم بنیاد، دانش بنیان، عدالت محور و نسخه‌ای برای رفع مشکلات اقتصادی کشور دانسته و تأکید کرده‌اند: «اقتصاد مقاومتی یعنی مقاوم‌سازی، محکم‌سازی پایه‌های اقتصاد؛ این چنین اقتصادی چه در شرایط تحریم، چه در شرایط غیر تحریم، بارور خواهد بود و به مردم کمک می‌کند».

حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را به دلیل وجود ظرفیت‌های فراوان در کشور، امری، عملی و حتمی دانسته و بیان کرده‌اند: «خب، ممکن است کسی بگوید اگر تحریم نبود از این ظرفیّت‌ها می‌توانستید خوب استفاده کنید، امّا [چون] تحریم هست نمی‌توانید از این ظرفیّت‌ها استفاده کنید؛ این خطا است؛ این حرف، درست نیست. ما در بسیاری از مسائل دیگر هم در عین تحریم توانسته‌ایم به نقطه‌های بسیار برجسته و بالا دست پیدا کنیم؛ یک مثال آن، تولید علم است».

الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی
رهبر فرزانه انقلاب در ادامه بیانات خود در نوروز 93 در حرم رضوی، به تشریح الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی پرداختند و حمایت از تولید ملی، فعالیت صاحبان سرمایه در زمینه تولیدات داخل و ترویج تولید ملی توسط مردم را از الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی دانسته و در خصوص نقش مردم در زمینه حمایت از تولید ملی گفته‌اند: «در گذشته، در دوران طاغوت، ترجیح مصرف خارجی به‌عنوان یک سنّت بود؛ سراغ جنس که می‌رفتند، [می‌پرسیدند] داخلی است یا خارجی؟ اگر خارجی بود، بیشتر به آن رغبت داشتند؛ این باید برگردد و به‌عکس بشود. نمی‌گوییم خرید جنس خارجی حرام است، امّا عرض می‌کنیم خرید جنس داخلی یک ضرورت برای مقاوم‌سازی اقتصاد است و بر روی همه چیز این کشور تأثیر می‌گذارد. باید به این توجّه کرد؛ این نقش همه‌ مردم است».

فرهنگ از اقتصاد هم مهم‌تر است
مسئله فرهنگ و حفظ ارزش‌ها و هنجارهای فرهنگی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های نظام‌های سیاسی در جوامع محسوب می‌شود. در بسیاری از کشورها، دولت‌ها بخش بزرگی از بودجه کشور را برای گسترش فرهنگ‌های صحیح در جامعه و همچنین انتقال فرهنگ کشور خود به سایر نقاط دنیا اختصاص می‌دهند اما متأسفانه، در کشور ما مسئولان در هر کجا که به مشکل کمبود بودجه برخورد می‌کنند، تیر خود را به سمت بخش‌های فرهنگی نشانه می‌روند.

بخش دوم سخنان رهبر معظم انقلاب در اول فروردین‌ماه سال جاری، به حوزه فرهنگ باز می‌گردد. ایشان فرهنگ را حتی از اقتصاد نیز مهم‌تر می‌دانند و معتقد هستند که در هر حوزه‌ای، اگر فرهنگ آن در بین مردم رواج یابد، مشکلات مربوط به آن حوزه نیز رفع می‌شود.

ایشان در ادامه بیانات خود به موضوع هدف‌گیری‌های دشمن در راستای موضوع فرهنگ اشاره کرده و گفته‌اند: «هدف و آماج تحرّک دشمنان در زمینه‌ فرهنگ، عبارت است از ایمان مردم و باورهای مردم. مسئولان فرهنگی، باید مراقب رخنه‌ فرهنگی باشند؛ رخنه‌های فرهنگی بسیار خطرناک است. نمی‌خواهیم بگوییم همه‌ آسیب‌های فرهنگی کار بیگانگان است؛ نه، خود ما هم مقصّریم؛ مسئولان مختلف، مسئولان فرهنگی، مسئولان غیرفرهنگی، کم‌کاری‌ها، غلط‌کاری‌ها، این‌ها تأثیر داشته؛ ما همه را به گردن دشمن نمی‌اندازیم؛ امّا حضور دشمن را هم در زمینه‌ مسائل فرهنگی نمی‌توانیم فراموش کنیم».

وظایف مسئولان و جوانان
حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای در ادامه بیاناتشان به تشریح وظایف مسئولان و جوانان در حوزه فرهنگ می‌پردازند؛ ایشان خطاب به مسئولان فرموده‌اند: «دستگاه‌های تبلیغاتی کشور ما ــ چه آن‌هایی که مستقیماً مربوط به دولتند، چه آن‌هایی که مستقیم مربوط به دولت نیستند ــ از هوچی‌گری رسانه‌های بیگانه یا رسانه‌هایی که زبان بیگانه را در کام خودشان دارند، نباید بهراسند، رفتارشان را با آن‌ها تنظیم نباید بکنند».

ایشان همچنین خطاب به جوانان گفته‌اند: «من می‌خواهم بگویم آن جوان‌هایی که در تهران، در شهرهای گوناگون، در استان‌های مختلف، در خود مشهد، در بسیاری از شهرهای دیگر کار فرهنگی می‌کنند، کار را هرچه می‌توانند به‌طور جدّی دنبال کنند و ادامه بدهند. بدانند که همین گسترش کار فرهنگی در بین جوان‌های مؤمن و انقلابی، نقش بسیار زیادی را در پیشرفت این کشور و در ایستادگی ما در مقابل دشمنان این ملّت، ایفا کرده است».

بخش دیگری از سخنان رهبر معظم انقلاب در اولین روز فروردین‌ماه نوروز 93 در حرم رضوی همانند سایر سخنرانی‌های ایشان، به مسائل بین‌المللی و دشمنان نظام اسلامی باز می‌گردد. ایشان با بیان اینکه آمریکا در هیچ کدام از نقشه‌های خود در منطقه موفق نشده است، اظهار کردند: «افراد مؤثّر در دولت آمریکا و نظام آمریکا این را صریحاً گفتند، گفتند ما تحریم‌ها را به‌وجود آوردیم و تشدید کردیم که مردم را ضدّ نظام، بکشانیم به خیابان‌ها؛ این را صریحاً گفتند که تحریم برای این است که انقلاب را ریشه‌کن کنند و مردم را در مقابل نظام اسلامی قرار بدهند. نتیجه چه شد؟ نتیجه این شد که عرض کردیم، در سال ۱۳۹۲ انتخاباتی انجام گرفت با نصاب بالا از مشارکت مردم، و در بیست‌ودوّم بهمن سال ۹۲، راهپیمایی‌ای انجام گرفت پرشورتر و وسیع‌تر و بزرگ‌تر از راهپیمایی‌های هرسال دیگر».

captcha