به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حمیدرضا قادری، دبیر کمیته علمی سالانه فیلم منجی از آغاز نخستین سالانه فیلم منجی، از صبح امروز 12 خردادماه با مشارکت دانشگاه امام صادق(ع)، در مدرسه اسلامی هنر قم خبر داد.
وی گقت: مسجد مقدس جمکران با همکاری مدرسه اسلامی هنر طرحی را در سال جاری پیشنهاد دادند که به موجب آن یک بررسی جامع سالانه درباره نسبت بین سینما و موضوع مهدویت انجام شود. بنابراین مقرر شد در اولین پیش شماره این تلاش علمی و هنری امسال در قالب روزهای 12 و 13 خرداد علاوه بر نمایش فیلمهای سینمایی مرتبط با موضوعات «سینما و منجی»، «سینما و آخرالزمان» و «سینما و مهدویت» به بررسی و تحلیل رویکرد سینما به موضوع آخرالزمان بپردازیم.
وی افزود: منشا این تلاش، اهمیت به موضوع آخرالزمان و اعتقاد به وجود منجی در اکثر ادیان، فرقهها و مکاتب- با هر نوع دید و زاویه نگاه- است که در دیگر کشورها و به خصوص در سینمای هالیوود در اشکال و قالبهای گوناگون ساخته شده است.
قادری عنوان کرد: ما با چند سوال به پیشواز نسبت بین سینما و آخرالزمان و سینما و منجی رفتهایم؛ سوال اول اینکه در سینمای جهان درباره منجی چه کاری صورت گرفته است؟ از اولین روز پیدایش هنر سینما، سینما درباره موضوع آخرالزمان چه کار کرده و چه آثاری ساخته است؛ که لازمه آن نمایش تعدادی از آثار در یک برهه زمانی و تحلیل آنها توسط منتقدین است؛ سوال دوم، این است که سینمای ایران در برابر مفهوم آخرالزمان و مهدویت که جزء باورهای اصلی و اصیل شیعه دوازده امامی است، چه کاری انجام داده است؛ سوم اینکه هم اکنون چه فعالیتی در این زمینه انجام میدهیم و چهارمین سوال نیز این است که باید چه کاری انجام دهیم، یعنی در اینجا یک نگاه نظریه پردازانه و استراتژیک وجود دارد؛ ظرفیتهای ما برای اینکه درباره سینمای منجی فعالیت کنیم، چیست؟ این سوالات در واقع نوع رویکرد ما را به مساله منجی و آخرالزمان، نشان میدهد.
وی اظهار کرد: نکتهای که در بیشتر محصولات تولید شده در این زمینه، به چشم میآید، نگاه بحران است، که آخرالزمان را زمانهای پر از مشکلات و بحرانها نشان میدهند؛ معتقدیم همانگونه که آثاری با این رویکرد ساخته میشود، باید از منظر امید نیز وارد شویم؛ نخست آنکه در فقه و روایات شیعه همانگونه که درباره مشکلات آخرالزمان صحبت شده است درباره امید به منجی، امید به اصلاح کار و امید به تلاش برای تعجیل در ظهور منجی نیز تاکید شده است. لذا میخواهیم بدانیم در سینمای داخل و خارج از کشور این همنشینی و تضاد برای بحران و امید در آثار سینمایی آخرالزمانی چگونه است و ضمن تحلیل این جریانها بدانیم که ما در آینده چگونه باید حرکت کنیم.
دبیر نخستین سالانه فیلم منجی گفت: این سالانه، آغاز مسیری است که هر سال یا هر دوسال یک بار بدانیم درباره بحث سینما و منجی گوشها را تیز و چشمها را بینا کنیم؛ یعنی به افراد اعم از مدیران، محقیقین، کارگردان، فیلم نامهنویس و ...این زمینه را گوشزد و یادآور کنیم که مساله منجی، آخرالزمان و مهدویت مساله مهم و اساسی ما است و باید در قالب هنر سینما برای آن تلاش کرد؛ به دنبال یک جریان سازی و موج آفرینی در این زمینهایم تا افرادی که در این زمینه دغدغه دارند در ایام سالانه، گردهم جمع شوند و ضمن دیدن و نقد فیلم، با یکدیگر آشنا شوند؛ اینگونه سالانهها منجر به همافزایی میشود و در ضمن از موازی کاری نیز تا حدودی جلوگیری میکند که خود این امر گام بزرگی است؛ گام بعدی نیز نظریه پردازی، نوشتن متون استراتژیک و برنامهریزیهای بلندمدت است که هدف غایی این سالانه است.
وی افزود: با توجه به نوپایی سالانه فیلم منجی و حساسیتهای خاصی که در سینما وجود دارد، در نخستین سالانه، مخاطبانمان را خاص و گزینش شده انتخاب کردیم، چون پرسمانی موضوع محور داریم؛ همچنین به دنبال مخاطبی بودیم که نسبت به موضوع همایش ما دغدغهمند، دارای مطالعه و آگاه باشد؛ به این منظور به سراغ دانشجویان رشته فلسفه و طلاب علاقمند به مباحث مهدوی و هنر رفتیم؛ سعی کردهایم فیلمهایی را انتخاب کنیم که در کنار جذابیت، نظر منتقدان جهانی را تا اندازه زیادی برآورده کرده باشد. منتقدان حرفهای سینما و پژوهشگران حوزه مهدویت نیز از دیگر مهمانان این سالانهاند و سعی شده از استعدادهای حوزوی در عرصه نقد فیلم نیز بهره گرفته شود.
یادآور میشود، در نخستین سالانه فیلم منجی، شش فیلم سینمایی موعودگرایی شامل سه اثر در قالب پویانمایی و سه فیلم از سینمای هالیوود (آمریکا)، اروپا و ایران در چهار بخش سینمای ایران، شرق، اروپا و هالیوود به مدت دو روز (امروز و فردا) در تالار آیه مدرسه اسلامی هنر واقع در خیابان هنرستان نبش کوچه ۲۰ اکران میشود.
آثار پویانمایی به نامهای «۹»، «راز کلز» و «فهرست مقدس» و همچنین سه فیلم سینمایی آمریکایی شامل «نوح»، «کتاب ایلای» و «برف شکن» برای بازدید عموم به نمایش گذاشته می شود؛ ساعت اکران و نقد این فیلم ها صبح ها از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۳ و عصرها از ساعت ۱۴:۳۰ تا ۲۰:۳۰ است.