کد خبر: 3810659
تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۹:۳۳

باید ظرفیت‌های فرهنگی، مذهبی و گردشگری مشهد را به یکدیگر پیوند داد

گروه فرهنگی- معاون شهردار و رئیس سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد گفت: باید ظرفیت‌های فرهنگی، مذهبی و گردشگری مشهد را به یکدیگر پیوند داد.

باید ظرفیت‌های فرهنگی، مذهبی و گردشگری مشهد را به یکدیگر پیوند دادبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، مهدی زارعی در نشست خبری همایش بین‌المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم که امروز در شهرداری مشهد برگزار شد، خاطرنشان کرد: مشهد با وجود قرار گرفتن در کنار بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) یکی از ظرفیت‌های مهم این شهر به شمار می‌رود، فردوسی، منطقه توس و شاهنامه نیز می‌تواند یکی دیگر از ظرفیت‌های مهم این شهر محسوب شود.

وی ادامه داد: بنابراین با افتخار به دنبال این امر هستیم که این دو عنصر فرهنگی، ادبیاتی، گردشگری و مذهبی خود را به یکدیگر پیوند دهیم تا فضایی را فراهم آوریم و بتوانیم این ظرفیت‌ها را نه تنها در سطح ملی بلکه به جهان معرفی کنیم.

زارعی گفت: رویداد بزرگی که بناست در روز بزرگداشت مقام فردوسی حکیم و اثر بزرگ او به عنوان بخشی از هویت ملی ایران و مشهد دنبال شود، یکی از الزامات مورد توجه شورای اسلامی در دوره پنجم بوده که در سال 98 برای برگزاری این رویداد تدابیری اندیشیده شده. همان‌طور که برای این برنامه از آبان ماه سال گذشته اقداماتی صورت گرفته و تاکنون نیز در حال انجام است.

معاون شهردار و رئیس سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد اهداف این رویداد بزرگ را بر شمرد و خاطرنشان کرد: اولین هدفی که برای این رویداد در نظر داشتیم، هم‌افزایی دانش و انتشار یافته‌های نو و بدیع در زمینه گردشگری در رابطه با پیرامون شخصیت فردوسی، شاهنامه و ماهیت توس، با تاکید بر ماهیت شاهنامه در سطح ملی و البته در سطح بین‌المللی است. همچنین تاکید بر اشتراکات هویتی در کشورهای فارسی زبان سطح جهان از جمله اهدافی بود که در راستای برگزاری این همایش بزرگ در نظر گرفته شد‌.

وی ادامه داد: توجه به سرزمین توس به عنوان خاستگاه حماسه‌های ایران زمین، ارتباط میان اساتید، صاحب نظران، متخصصان و البته علاقه مندان به حوزه ادبیات حماسی، جلب توجه جامعه ملی و بین‌المللی به ظرفیت‌های حوزه ادبیات و گردشگری در شهر مشهد و در نهایت نیز گسترش آموزه‌های اخلاق مداری، دادگری و خرد ورزی از دیگر اهداف این رویداد است.

زارعی تاکید کرد: در راس همه این اهداف، ملی و بین‌المللی برگزار کردن این همایش تا انعکاس دهنده به سطح مشهد، خراسان، کشور و البته به جامعه بین‌الملل باشد، مدنظر قرار دارد تا به نوعی ادای دینی به مقام فردوسی باشد.

معاون شهردار و رئیس سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد گفت: در این همایش میهمانانی از کشورهایی چون لهستان، تاجیکستان، پاکستان، افغانستان، سوییس، هندوستان، آلمان و ایتالیا حضور خواهند داشت.

زارعی عنوان کرد: با توجه به اینکه در قرن حاضر، بحران فرهنگی همه جوامع بشری را درگیر خود کرده، بر همین اساس در این شرایط، تنها دستاویز نجات برای هر ملتی فرهنگ و ادبیات است.

وی اظهار کرد: زندگی فردوسی و شاهنامه او هر دو پیروزی انسانیت، شرافت و ساده زیستی را بر ما آشکار می‌کند و به نوعی سعی دارد در نهایت تواضع و جوانمردی با سایرین تعامل کند و این اثر ارزشمند شناسنامه ایرانی به شمار می‌رود.

معاون شهردار و رئیس سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد عنوان کرد: فردوسی در حوزه احساس، با قریحه‌ای روح‌نواز و در حوزه فن شعر با نبوغ و استعدادی ذاتی توانست گنجینه‌ای همچون شاهنامه را خلق کند که در نهایت سرچشمه حیات فرهنگی دوباره ایرانیان شد.

زارعی ادامه داد: شاهنامه در ذات منحصر به فرد خود ضدغوغا و ضد تفاخر است. در میان آثار ادبی دنیا، شاید بتوان شاهنامه فردوسی را تنها منظومه شعری دانست که حماسه و شجاعت را با چاشنی جوانمردی درهم آمیخته است، چرا که رشادت جنگ‌آوان ذاتا ماهیت خود نمایی دارد اما شخصیت‌های ممتاز شاهنامه درعین شهامت، از درجات عالی فضائل انسانی و خضوع پهلوانی هم برخوردار هستند.

320 مقاله رسیده به دبیرخانه این جشنواره
در ادامه این نسیت علیرضا قیامتی دبیر علمی این همایش خاطرنشان کرد: بنای این همایش از اردیبهشت ماه سال گذشته پایه‌گذاری شده و از مهرماه نیز فراخوان مقاله‌های همایش به دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی کشور و همچنین 52 کشور خارجی ارسال شد.

وی ادامه‌ داد: طی این فراخوان 320 مقاله به دبیرخانه ارسال شد که از این تعداد 103 مقاله از داخل کشور و 49 مقاله نیز کشورهای خارجی توسط داوران پذیرفته شد. در نهایت هم 56 به همایش راه یافت که به چاپ می‌رسد و در روز همایش از آن‌ها رونمایی خواهد شد.

قیامتی عنوان کرد: جایگاه شاهنامه فراتر از علمی و فرهنگی ایران بزرگ است و هدف اصلی این همایش هم همین امر بوده تا ما بیشتر شاهنامه را از این جهت که هویت کارنامه زبان فارسی و به نوعی ایرانی است، بشناسیم.

وی گفت: این همایش کمک می‌کند تا بدانیم هیچ اثر فرهنگی به اندازه شاهنامه در مسیر جاده ابریشم تاثیرگذار نبوده است

این شاهنامه پژوه خاطرنشان کرد: در واقع رسالتی که فردوسی برای شاهنامه تعیین می‌کند در درجه اول حماسه بشری و اخلاقی است چرا که هیچ حماسه‌ای در دنیا به اندازه شاهنامه پیوند انسان‌ها و ارزش‌ها را در بر ندارد چرا که او در این اثر ارزشمند خود نه تنها تمام تاریخ تمدن و فرهنگ ایران بلکه همه بشریت را سروده است.

قیامتی عنوان کرد: هدف فردوسی از بیان داستان‌هایی که در شاهنامه آورده بیان حکمت و اخلاق بود است که ما به جنبه حماسی و اخلاقی بودن سروده‌های او توجه کمتری داشته‌ایم. قطعا شاهنامه می‌تواند محوری برای وحدت و مرزهای تمدن ایرانیان، کانون فارسی زبانان باشد. همچنین پیام صلحی که در شاهنامه وجود دارد در هیچ حماسه دیگری وجود ندارد.

این استاد ادبیات فارسی با بیان اینکه شاهنامه پناهگاه ملی ایرانیان در طی تاریخ نیز بوده است، اظهار کرد: دادگری که فردوسی در شاهنامه بنیان کرده، نیایش‌ها و یکتاپرستی‌هایی که آورده است می‌تواند برای روزگار کنونی نقطه اتصالی میان ما و دنیا باشد و میان ما هم بستگی بشری ایجاد کند.

انتهای پیام

captcha