به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین احمد عابدی، رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، در مراسم اختتامیه هشتمین همایش بینالمللی پژوهشهای قرآنی که امروز، شنبه، 10 خردادماه برگزار شد، درباره تاثیر آیات قرآن برای علمآموزی و ایجاد تمدن علمی مسلمانان سخنرانی کرد.
وی در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: در این همایش بیش از 700 مقاله به دست ما رسید و اگر هر مقاله را سه یا چهار نفر قضاوت کنند، مجموعا داوران 45 هزار مقاله را بررسی کردند و اگر کتاب ها، پایان نامه ها و طرح های پژوهشی را اضافه کنیم، 60 هزار صفحه، مورد داوری قرار گرفت که مطالعه این حجم، برای ارتقای سطح علمی دانشگاه و دانشجویان ما بسیار مغتنم بود.
حجتالاسلام والمسلمین عابدی تصریح کرد: نکتهای که در متون طرحها چشمگیر بود، تفاوت علمی در آثار بود که جای خوشحالی دارد. موضوع همایش این دوره قرآن کریم و تمدن اسلامی بود. کلمه تمدن از همان مدنیت و شهرنشینی میآید و از زمان هجرت رسول اکرم(ص) به مدینه، این تمدنسازی آغاز شد.
وی افزود: در تفسیری آمده است که عدهای از یهودیان نزد کندی، فیلسوف عرب رفتند و از او خواستند کتابی مانند قرآن را بیاورد. او پذیرفت و قرار شد که آیهای مانند قرآن کریم ارائه کند. کندی پس از مدتها مطالعه به آیه «اوفوا بالعقود» رسید و گفت حتی آیهای مثل این آیه نمیشود آورد.
رئیس دانشگاه علوم ومعارف قرآن کریم ادامه داد: تدبر در همین آیه باعث شد که کندی که یهودی بود، مسلمان شد. در طول تاریخ چندین کتاب مجزا فقط درباره همین آیه نوشته شد و اندیشمندان مسلمان اصل مهمی از آن استخراج کردند و گفتند که حتی به قراردادهای غیرملفوظ و غیرنوشته هم طبق این آیه باید عمل کرد.
وی عنوان کرد: وقتی ما وارد شهری می شویم باید به آداب و رسوم و مقررات آن احترام بگذاریم. یکی از پیوندهای اجتماعی ما احترام به خون شهداست. ما به برکت خون شهدای عزیز است که امروز توانستهایم در امنیت، همایشهای قرآنی را برگزار کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین عابدی خاطرنشان کرد: در قرآن بیش از 300 بار درباره آسمان و نجوم اشاره شده است. این آیات باعث شد که مسلمانان به نجوم و هیئت روی بیاوند. مسلمانان با کمک این دستورات 30 آلت نجومی ساختند. یکی از وسایل رصدی، اسطرلاب است که یک کامپیوتر کوچک است. ابن ندیم در کتاب الفهرست می گوید که جابر بن حیان اولین کتاب را درباره اسطراب نوشت و هزار مسئله را مطرح کرد که نشاندهنده پیشرفت ما در قرن دوم هجری بود.
این پژوهشگر قرآنی بیان کرد: اسطرلاب در قرن هفتم از طریق مسلمانان به اروپا رفت. بهترین اسطرلاب ها را ایرانیان ساختند و ابوریحان می گوید که اسطرلابی ساخته شده که میگوید زمین کروی است و به دور خورشید میچرخد. مسلمانان تا قرن 19، 200 کتاب درباره اسطرلاب نوشتند. این آیات باعث شد که مسلمانان به این علوم روی بیاورند.