کد خبر: 1413824
تاریخ انتشار : ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۷:۴۴
حجت‌الاسلام عبدخدایی تأکید کرد:

‌ضرورت ورود صحیفه سجادیه به کتب درسی دانشگاه‌ها

گروه اندیشه: استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی گفت: صحیفه سجادیه دارای مضامین جذاب عرفانی است، منتهی این مفاهیم متأسفانه در دانشگاه‌ها و رشته‌های عرفانی ما جایگاهی ندارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام محمدهادی عبدخدایی، استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی‌ شب گذشته، 12 خرداد‌ در رواق امام خمینی(ره) حرم مطهر رضوی با بیان اینکه نام مقدس امام سجاد(ع) پیوند محسوسی با عرفان دارد، گفت: امام سجاد(ع) عالی‌ترین مضامین عرفانی را که بیشتر جنبه الهی دارند نه التقاطی، در دعاهایشان آورده‌اند لذا اگر مناجات‌های ایشان نبود در فرهنگ اسلامی خلأ پیش می‌آمد.

حجت‌الاسلام عبدخدایی یکی از زیارات معتبر امام سجاد(ع) را زیارت امین‌الله دانست و افزود: راوی این زیارت، امام محمدباقر(ع) هستند، ایشان می‌فرمایند: «بعد از واقعه کربلا، پدرم بیرون از شهر مدینه به‌عنوان اعتراض نسبت به اوضاع زمانه، در سیاه چادری زندگی می‌کردند».

وی در ادامه به نقل از امام محمد باقر(ع) گفت: «ایشان هر از گاهی از آن مکان به‌سمت کربلا حرکت می‌کردند، در یکی از سفرهایی که با پدرم بودم، ایشان به نجف رفته و در کنار قبر جدشان، حضرت علی(ع) این زیارت را خواندند».

استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی در ادامه بیان کرد: قبر حضرت علی(ع) تا زمان امام موسی کاظم(ع) به‌خاطر خفقان و جور حکام ظالم، مخفی بود و جز ائمه(ع) کسی از جای آن مطلع نبود، آن زمان نجف به شهر تبدیل نشده بود بلکه بیابان بود.

وی در ادامه درباره مضامین زیارت امین‌الله گفت: این زیارت درونش بهترین مباحث امام‌شناسی قرار دارد، امام سجاد(ع) در بخشی از این دعا امام علی(ع) را صدا می‌زنند و در بخش دیگر دعا می‌خوانند.

شش خط دعا با معنی و تأمل بهتر از شش صفحه دعا بدون توجه است

حجت‌الاسلام عبدخدایی با بیان اینکه مضامین مناجات‌های خمسةعشر، صحیفه سجادیه و دعای ابوحمزه ثمالی در اوج عرفان است، اظهار کرد: تا می‌توانید با مضامین و معانی ادعیه مأنوس باشید، اگر می‌خواهید شش صفحه دعا بدون توجه بخوانید به جایش شش خط دعا با معنی و تأمل بخوانید زیرا ائمه(ع) استادانی هستند که می‌دانند چگونه باید با خداوند صحبت کرد.

وی به نقل از امام سجاد(ع) گفت: نتیجه عرفان، عشق، علاقه و محبت و نتیجه این عوامل، اطاعت است از همین رو امام سجاد(ع) می‌فرمایند: «خدایا محبت خودت را به من عنایت کن».

وی با بیان اینکه اگر معرفت انسان کم باشد به همان اندازه، علاقه‌اش نیز کم است، اظهار کرد: گاهی اوقات، هنگام نماز خواندن فکر ما به چند جای دیگر مشغول است، این حالت، پائین بودن سطح معرفتی ما را نشان می‌دهد اما اگر هنگام نماز حال خوشی داشتیم و دانستیم که در مقابل چه کسی به عبادت ایستاده‌ایم، آن وقت می‌توان گفت که سطح معرفتی ما بالا است.

استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی با بیان اینکه اگر کسی معرفت داشته باشد، خداوند را هم دوست دارد، افزود: فرد در این حالت نعمت، قدرت، هدایت و خلاصه همه چیز را از آن خداوند باری‌تعالی می‌داند.

وی در ادامه با اشاره به آیات 31 و 32 سوره آل عمران «قُلْ إِن کُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِی یُحْبِبْکُمُ اللّهُ وَیَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِیمٌ. قُلْ أَطِیعُواْ اللّهَ وَالرَّسُولَ فإِن تَوَلَّوْاْ فَإِنَّ اللّهَ لاَ یُحِبُّ الْکَافِرِینَ/ بگو اگر خدا را دوست دارید از من پیروى کنید تا خدا دوستتان بدارد و گناهان شما را بر شما بخشاید و خداوند آمرزنده مهربان است. بگو خدا و پیامبر [او] را اطاعت کنید پس اگر رویگردان شدند قطعا خداوند کافران را دوست ندارد»، اضافه کرد: اگر کسی دستورات قرآن مجید را جدی نمی‌گیرد، در نمازش سست است، در حجابش سهل‌انگاری می‌کند و ... تمامی این موارد دلیلش آن است که خداوند را دوست ندارد.

حجت‌الاسلام عبدخدایی در ادامه با انتقاد از گسترش و بروز بدحجابی در کشور گفت: از ساحت حضرت رضا(ع) به‌خاطر وضعیت بد‌حجاب، به‌خصوص در شهر مشهد، شرم دارم زیرا اینجا به‌عنوان یک شهر مذهبی، وضعیت حجابش با شهرهای مشابه اصلاً قابل قیاس نیست.

مردم و مسئولان در بروز بدحجابی مقصر هستند

وی در ادامه با تأکید بر اینکه هم مردم و هم مسئولان در بروز بدحجابی مقصرند، اظهار کرد: انقلاب اسلامی یک هدیه الهی برای ملت ایران بود و باعث سربلندی ما در دنیا و کشورهای اسلامی شد. همچنین، این نهضت به رهبری امام خمینی(ره) یک میلیارد و نیم مسلمان را بیدار کرد اما متأسفانه با همه این اوصاف، مسئله بدحجابی به‌عنوان لکه ننگی بر دامن این انقلاب نشسته است و روز به روز شیوعش بیشتر از قبل می‌شود.

استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی با اشاره به اینکه شعار اسلامیت از واجبات و مسلّمات قرآن کریم است، گفت: در آیات بسیاری مسئله عفاف و حجاب خودنمایی می‌کند، لذا از خواهران عزیز تقاضا دارم رفتارشان را فاطمی کنند و از طریق بدحجابی به دشمنان اسلام و کفر جهانی چراغ سبز نشان ندهند زیرا اگر کسی خداوند را دوست داشته باشد، مقرراتش را رعایت می‌کند.

وی در ادامه با اشاره به رابطه بین پیامبر اکرم(ص) و اویس قرنی، ابراز کرد: اگرچه این دو هیچ‌گاه همدیگر را ندیدند اما اویس در دل پیامبر(ص) جای داشت طوری‌که ایشان می‌فرمودند: «دلم برای اویس تنگ شده است». وجه اشتراک این دو در چیزی به‌جز ایمان و محبت به پروردگار نبود، اما خداوند در قرآن کریم در قبال عموی پیامبر(ص) در آیه اول سوره مسد می‌فرماید: « تَبَّتْ یَدَا أَبِی لَهَبٍ وَتَبَّ/ بریده باد دو دست ابولهب و مرگ بر او باد».

حجت‌الاسلام عبدخدایی در ادامه با اشاره به دعای مکارم‌الاخلاق صحیفه سجادیه اظهار کرد: مکارم‌الاخلاق بیستمین دعای صحیفه سجادیه است که در آن عالی‌ترین ارزش‌های اخلاقی و انسانی مطرح می‌شود، برای مثال امام سجاد(ع) در این دعا می‌فرمایند: «‌خداوندا، من از تو عمری را خواهانم که در راه تو صرف شود و محل تاخت و تاز شیطان نباشد».

وی ادامه داد: انسان نباید نسبت به پیرامونش خودخواه و بی‌تفاوت باشد بلکه می‌تواند نقشه‌ای بکشد تا خداوند بر اساس شرایط اطرافش، او را دوست داشته باشد برای مثال از خدا بخواهد که کمکش کند دست فرد فقیری را بگیرد، اگر فرد کهنسالی را در خیابان دید به او کمک کند، شخصی را به راه راست هدایت کند و... .

استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی با اشاره به اینکه سه سال در واتیکان سفیر کشور ایران بوده است، یادآور شد: واتیکان مقر رهبر کاتولیک‌های مسیحی جهان است. در آنجا با کشیشی اسلام‌شناس و فرانسوی الاصل آشنا شدم که به زبان عربی مسلط بود. او به من گفت در کشور تونس 20 سال مأموریتی برای دین مسیحیت داشته و در آنجا با کتاب صحیفه سجادیه آشنا شده است. وی به‌قدری مفاهیم این کتاب برایش جالب و جذاب بوده که آن را به زبان فرانسوی برگردانده بود.

جذابیت کتاب صحیفه سجادیه بین مذاهب دیگر

وی با بیان اینکه صحیفه سجادیه حاوی مضامین عرفانی است، افزود: جای تعجب است که فردی مسیحی و در کشوری با مذهب اهل سنت با این کتاب آشنا می‌شود و این سخنان باعث جذب او می‌شود اما در دانشگاه‌ها و رشته‌های عرفانی ما خبری از صحیفه سجادیه نیست.

حجت‌الاسلام عبدخدایی با بیان اینکه اگر انسان با خدا باشد، حتی دل دشمنانش را هم رام می‌کند، گفت: یزید در سال سوم سلطنتش به‌دلیل قیام مردم علیه وی به مدینه حمله کرد، او یکی از عمال جنایتکارش به نام مسلم بن عقبه را برای مقابله با آنها فرستاد. این فرد وقتی به مدینه حمله کرد چهار هزار نفر از اهالی مدینه را در جایی به نام حره، که بیرون از مدینه است، کشت. 90 نفر از این تعداد، انصار بودند. در این جریان عبدالله جعفر، همسر حضرت زینب(س) نیز به شهادت رسید.

وی افزود: تا سه شبانه روز لشکر یزید شهر را غارت و به نوامیس مردم تجاوز کرد، در چنین بحرانی امام سجاد(ع) در کنار قبر جدش رسول الله(ص) مشغول دعا بود که مأموران یزید آمدند، ایشان را بردند و تحویل مسلم دادند. امام سجاد(ع) در همان حال چند کلمه دعا کرد و زیر لب با خدا سخن گفت.

حجت‌الاسلام عبدخدائی اظهار کرد: وقتی‌که مسلم چشمش به حضرت سجاد(ع) افتاد بدنش به لرزه افتاد. ابتدا بلند شد، به ایشان احترام گذاشت و امام(ع) را کنار خویش نشاند و پرسید خواسته شما چیست؟ حضرت سجاد(ع) فرمودند: «من کاری ندارم، دست از سر افرادی که گرفتی بردار و آنها را آزاد کن»، به دستور حضرت(ع) آنها را آزاد شدند و سپس مسلم، محترمانه ایشان را مرخص کرد.

وی در ادامه گفت: به امام سجاد(ع) عرضه داشتند شما چه گفتید که او این گونه با شما برخورد کرد زیرا او از جنایتکاران دستگاه بنی امیه است. ایشان فرمودند این دعا را خواندم: «اللهم رب السموات السبع وما اظلت، ورب الأرضین السبع وما اقلت، ورب الشیاطین وما اضلت، کن حرزی من خلقک جمیعا أن یفرط علی أحدهم أو أن یطغى، عز جارک ولا إله غیرک» هنگامی هم که از مسلم پرسیدند دلیل کارش چه بود؟ او پاسخ داد: هیچ کاری را به اراده خودش انجام نداده است.

captcha