«رفعت موفق علی دیب»، مدیر مؤسسات حفظ قرآن «الأسد» در سوریه، داور بینالمللی و حافظ کل قرآن و عضو کمیته داوری پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ضمن بیان این مطلب گفت: مسابقات دانشجویان مسلمان دارای دو نقش مهم و اساسی است.
تقویت وحدت اسلامی، کارکرد مهم مسابقات قرآن دانشجویان
وی افزود: بدون شک مسابقات بینالمللی قرآن کریم ویژه دانشجویان مسلمان در تقویت فرهنگ قرآن کریم در جامعه و توسعه فعالیتهای قرآنی نقش بسیار مهمی دارد و همچنین در ایجاد وحدت اسلامی با محوریت قرآن که منبع نخست امت و پایه و مبنای اعتقادی مسلمانان را شکل میدهد، نقش ارزندهای ایفا میکند.
این داور بینالمللی مسابقات قرآن در ادامه تلاش جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان به صورت مستمر را قابل تحسین دانست و تصریح کرد: این تلاشها در حوزه قرآنی منجر به تحقق وحدت امت اسلامی با محوریت قرآن کریم میشود.
حفظ و قرائت؛ پایه و اساس مسابقات قرآن در جهان
رفعت موفق علی دیب در ادامه به کیفیت و کمیت رشتههای مسابقات اشاره کرد و اظهار داشت: مسابقات دانشجویان مسلمان در دو رشته حفظ کل قرآن و قرائت برگزار میشود و این دو رشته پایه و اساس ثابت برای برگزاری هر رقابت قرآنی در سطح جهان است.
مدرس گروه قرائات و علوم قرآنی دانشکده اصول دین و فلسفه دمشق درباره پیشنهاد افزودن رشتههایی به این مسابقات اظهار کرد: تفسیر یکی از رشتههایی است که میتوان در کنار حفظ و قرائت به آن پرداخت به شرط اینکه برگزارکنندگان تنها یک جزء از قرآن را برای هر متسابق مشخص و منبع تفسیر قرآن کریم را برای هر متسابق انتخاب کنند.
وی در ادامه توضیح داد: از جمله مسائلی که معمولاً رقابت در رشته تفسیر را با مشکل مواجه میکند، گسترده بودن دامنه رقابت و نامشخص بودن منابعی است که متسابقان باید به آنها استناد کنند.
این فعال قرآن سوری در ادامه تصریح کرد: اگر این دو شرط لازم برای رشته تفسیر مهیا نباشد، متسابقین سردرگم میمانند و حوزه رقابت برای آنها نامعلوم و غیر واضح به نظر خواهد رسید.
رفعت دیب درباره برگزاری برنامههایی در حاشیه مسابقات بینالمللی قرآن کریم گفت: حضور دانشجویان مسلمان از سایر کشورهای جهان در تهران فرصتی است که باید آن را مغتنم شمرد.
آمادگی برای برگزاری کلاس آموزش وقف و ابتدا در حاشیه مسابقات
وی برای برگزاری کلاس رفع اشکال «وقف و ابتدا» برای قاریان و حافظان شرکتکننده در مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان اعلام آمادگی کرد.
داور پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان خواستار برگزاری نشستهایی در حاشیه مسابقات شد که دانشجویان را با قرآن، نحوه جمعآوری سورههای آن برای نخستینبار و نیز چاپ و نشر آن آشنا میکند.
جمع علم و قرآن ویژگی مهم مسابقات قرآن دانشجویان است
وی درباره تفاوت این رقابت با دیگر مسابقات بینالمللی قرآن کریم که تاکنون در آنها حضور یافته بود، گفت: بدون شک دانشجویان شرکتکننده در این مسابقات، دانشگاهیانی هستند که در زمینه قرآن به تخصصی دست یافتهاند و جمع فعالیت علمی و قرآنی در یک جا این مسابقات را متمایز ساخته است.
رفعت توفیق علی دیب در ادامه اظهار داشت: تخصص در علوم طبیعی و پرداختن به علوم قرآنی و موفقیت در هر دو عرصه، مشوق بسیار خوبی برای دیگران است تا از این دانشجویان الگو گرفته و به فعالیت در هر دو عرصه بپردازند.
با «رفعت دیب» بیشتر آشنا شویم
رفعت توفیق علی دیب، متولد 6 آوریل سال 1960 میلادی در شهر «دمشق» پایتخت سوریه بوده و دارای مدرک جراحی دندانپزشکی از دانشگاه دمشق است که در سال 1983 میلادی در این رشته فارغالتحصیل شد.
وی دارای دو اجازهنامه قرآنی در حفظ کل قرآن کریم است که آنها را در سالهای 1982 و 1983 میلادی از شیخ «قاسم هبا» و شیخ «خلیل هبا» از مشایخ قرآنی سوریه دریافت کرده است و نیز در سال 1990 میلادی موفق به دریافت اجازهنامه قرآنی در رشته قرائتهای متواتر دهگانه قرآن کریم از مرحوم شیخ «عبدالرزاق الحلبی»، مدیر سابق مسجد جامع «بنی امیه» دمشق شده است.
رفعت دیب پیش از این در مراکز مهم قرآنی سوریه سابقه فعالیت داشته است و هماکنون مدیریت مؤسسات حفظ قرآن کریم «الأسد» را که وابسته به وزارت اوقاف سوریه است، برعهده دارد.
وی همچنین در بسیاری از مسابقات بینالمللی و سراسری قرآن کریم به عنوان متسابق شرکت کرده و در تعدادی از مسابقات قرآنی داخلی که به همت وزارت اوقاف سوریه برگزار شده، به عنوان داور حضور داشته است.
داوری در برخی مسابقات بینالمللی ماهوارهای و حضور بهعنوان مجری در برخی برنامههای تلویزیونی همچون «فی المحراب»، «مع القراءات»، و«القراءة والتجوید» در شبکه ماهوارهای «نور الشام» از دیگر فعالیتهای قرآنی رفعت موفق علی دیب است.
وی هماکنون به عنوان مدرس در گروه قرائات و علوم قرآنی دانشکده اصول دین و فلسفه پژوهشگاه عالی «شام» سوریه مشغول به فعالیت است.