«محمود بن شاکر بن محمد الکرخی»، قاری و پژوهشگر برجسته عراقی و عضو کمیته داوری پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: بانوان دانشجوی زیادی را میشناسم که استعدادهای قرآنی بسیار خوبی دارند، اما برای آنها مسابقهای وجود ندارد تا در آن شرکت کنند.
وی درباره مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان اظهار داشت: پیش از این در مسابقات بسیاری شرکت کردهام، اما به نظر میرسد این مسابقه با بقیه مسابقات تفاوت اساسی داشته باشد؛ زیرا در آن فقط جوانان دانشجو شرکت میکنند.
محمود الکرخی تصریح کرد: دانشجویان به عنوان بخش مهمی از جوامع اسلامی، میتوانند در کشورهای خود تأثیرگذار باشند و این مسابقه با خطاب قراردادن این بخش از جوامع درصدد کمک به پرورش تواناییهای قرآنی آنان و در نتیجه توسعه قرآن در سطح جامعه است.
ایران، پرچمدار مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان در سطح جهان
وی با اشاره به این که تاکنون مسابقهای به این شکل ندیده است، گفت: بدون شک جمهوری اسلامی ایران پرچمدار برگزاری مسابقات قرآنی ویژه دانشجویان مسلمان در جهان است.
رئیس انجمن قاریان استان «دیاله» عراق، مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان را در انس جوانان با قرآن مؤثر دانست و توضیح داد: جوانان بخش مهم جوامع اسلامی که در حال حاضر با تهدیدهای متعددی مواجه هستند.
أنس جوانان با قرآن، ضرورت مقابله با رشد تندروی و تکفیر
وی گفت: جوانان امروزه بستر اساسی فعالیت جریانهای تکفیری، تندرو و افراطی هستند و در صورتی که بتوان جوانان را با قرآن کریم مأنوس کرد و قرآن را به آنها به درستی شناساند، بستر رشد تندروی و تکفیر در سطح جوامع اسلامی از بین خواهد رفت.
به گفته وی، با توجه به اهمیت نقش جوانان در جوامع اسلامی، این مسابقه میتواند با پرورش تواناییهای فهم درست قرآن کریم جوانان را از تندروی و افراطگرایی دینی دور سازد.
قاری و مؤذن اداره اوقاف اهل تسنن استان دیاله عراق در ادامه اظهار داشت: مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان همچنین مکانی برای آشنایی جوانان و ساخت شبکه وسیع ارتباطی میان آنان است و قطعاً در صورتی که این امر حاصل شود، تأثیرات بسیار مثبتی را در آینده جوامع اسلامی خواهد داشت.
قرآن کریم قانون اساسی امت اسلامی است
الکرخی همچنین درباره نقش این مسابقات در آگاهیبخشی به جوانان مسلمان گفت: قرآن کریم قانون اساسی امت اسلامی است که همواره پیروان خود را به میانهروی، وحدت و دوری از اختلاف دعوت میکند.
وی تصریح کرد: جوانان با شرکت در این مسابقات و حضور در همایشهایی که در حاشیه آن برگزار خواهد شد، بدون شک نسبت به بسیاری از مسائل آگاهی پیدا کرده و نفس این امر به وحدت آنان منجر میشود.
ضرورت برگزاری همایشهایی با موضوع وحدت اسلامی و افراطیگری
داور پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان در ادامه به ارائه پیشنهادهایی پرداخت و اظهار کرد: در حاشیه مسابقات زمان لازم برای برگزاری برنامههای متنوع وجود دارد و جا دارد تا برگزارکنندگان برای 4 روز مسابقات همایشهایی را برگزار کنند.
وی افزود: هر روز همایشی برگزار شود و در آنها به موضوعات مهمی مانند وحدت اسلامی، افراطیگری و دوری از اختلافات پرداخته شود.
مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان تنها با رشتههای حفظ و قرائت ادامه پیدا کند
این داور عراقی نسبت به رشتههای مسابقات گفت: من بر خلاف دیگران به هیچ وجه افزودن رشتههای دیگر به این مسابقات را تایید نمیکنم. به نظر من مسابقات دانشجویان مسلمان در دو رشته حفظ کل قرآن و قرائت ادامه پیدا کند و در صورتی که برگزارکنندگان مایل به ایجاد رقابت در دیگر رشتهها هستند، مسابقات دیگری را به صورت تخصصی برای این رشتهها برگزار کنند.
وی اضافه کرد: تعدد رشتهها در یک مسابقه باعث میشود تا مسابقه به سوی غیرتخصصی شدن حرکت کند و نتیجه مورد انتظار را در پی نداشته باشد.
الکرخی تاکید کرد: برای رشتههایی مانند تفسیر قرآن و پژوهش در قرآن باید مسابقات جداگانه برگزار شود؛ زیرا این رشتهها از حفظ و قرائت جدا هستند.
وی در پاسخ به پرسشی درباره ایجاد یک شبکه ارتباط مستمر میان دانشجویان مسلمان شرکتکننده در این مسابقات گفت: این درخواست را بارها از برگزارکنندگان مسابقات قرآنی در سایر کشورها داشتهایم.
تشکیل اتحادیه حافظان و قاریان و فعالان قرآنی در سطح جهان اسلام
به گفته وی، ضروری است تا یک اتحادیه یا کانونی برای قرآنیان تشکیل شود و از طریق آن همه قاریان، حافظان و فعالان قرآنی با هم در ارتباط مستمر باشند. البته اتحادیههای کشوری و محلی وجود دارد اما ما نیازمند یک تشکل جهانی هستیم.
زندگینامه
محمود بن شاکر بن محمد الکرخی در 29 می سال 1965 میلادی در شهر «بعقوبه»، مرکز استان «دیاله» عراق متولد شد.
الکرخی دوران ابتدایی و دبیرستان را در مدارس بعقوبه سپری کرد، سپس وارد مرکز تربیت معلم این شهر شد و در سال 1984 میلادی نیز از این مرکز فارغالتحصیل شد.
وی همچنین در بعقوبه و بغداد به یادگیری علوم دینی در محضر شیوخ و اساتیدی همچون علامه شیخ جلال حنفی بغدادی پرداخت و بیش از 10 سال از محضر این عالم بزرگ بهرهمند شد. وی علوم دینی و تجوید قرآن را آموخت و اجازهنامه تجوید را از علامه شیخ جلال حنفی بغداد دریافت کرد.
فعالیتهای الکرخی در حوزه قرآن و قرائات قرآنی
الکرخی در پژوهش و قرائت قرآن و قرائات عشر نیز مهارت یافت و در این زمینه در محضر شیوخ و قاریان بزرگ عراق، مصر، سوریه، اردن و دیگر کشورهای اسلامی تلمذ کرد.
وی توانست بیش از 50 اجازهنامه قرائت قرآن را از محضر اساتید و قاریان بزرگ کسب کند، این قاری عراقی اجازهنامههایی قرآنی را نیز از محضر علما و قاریان الازهر دریافت کرد.
فراگیری علم مقامات و صوت و لحن
الکرخی علم مقامات عراقی و شرقی را از اهل این علم و کارشناسانش فرا گرفت، سید احمد الهاشمی در بعقوبه، علامه شیخ جلال الحنفی، اسماعیل عبادة القیسی و حاج هاشم الرجب از اساتید وی در علم مقامات بودند و در این عرصه از استاد حسین الاعظمی و عبدالله المشهدانی، صاحب دانشنامه «مقام عراقی» نیز بهره برد.
وی در زمینه ابتهالهای نبوی نیز تجاربی کسب کرد و به عنوان داور در بسیاری از مسابقات قرآن در داخل و خارج از عراق حضور یافت و توانست مدرک داور بینالمللی مسابقات قرآن را از انجمن جهانی قاریان عراق کسب کند.
این داور عراقی اصول تئوریک موسیقی و تحلیل مقامات شرقی را نزد رعد الفرطوسی و فاضل القیسی(ناظر آموزش موسیقی در دیاله) و دیگر اساتید بزرگ این فن آموخت و در تعدادی از مؤسسات عراقی از جمله انجمن قاریان عراق و مؤسسه قرآنی کاظمین به تدریس قرآن، قرائات و صوت و لحن پرداخت.
تربیت شاگرد در حوزه قرآن
الکرخی شاگردان زیادی را در حوزه قرآن تربیت کرده است و از سال 1997 تاکنون ریاست انجمن قاریان استان دیاله عراق را بر عهده دارد.
وی تألیفات زیادی را در تجوید، سیرهنویسی و تاریخ شهر بعقوبه به رشته تحریر درآورده و مدتی را در روزنامههای عراق قلم زده است.
محمود بنشاکر بنمحمد الکرخی در حال حاضر به عنوان قاری و مؤذن اداره اوقاف اهل تسنن استان دیاله عراق مشغول فعالیت است.