به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست «فرجامشناسی جریانات بنیادگرا و سلفی» یکشنبه با محوریت کتاب «بنیادگرایی و سلفیه: بازشناسی طیفی از جریان های دینی» که به قلم حسین هوشنگی و احمد پاکتچی نگاشته شده، به همت جهاد دانشگاهی برگزار میشود.
این نشست در ساعت 14 پنجم بهمن با شرکت احمد پاکتچی، حسین هوشنگی و سیدعبدالامیر نبوی در سالن کنفرانس خبرگزاری ایکنا برگزار خواهد شد.
کتاب «بنیادگرایی و سلفیه: بازشناسی طیفی از جریانهای دینی» که در سال 90 از سوی انتشارات امام صادق(ع) منتشر شده است، بر آنست تا با بررسی ویژگیهای جریانهای بنیادگرا و تبیین مبانی نظری آنها، نسبت این جریانات با جریانهای اسلامی را واکاوی کند. همچنین وجوه شباهت و تفارق آن با ایدئولوژی جمهوری اسلامی را بیان کند و همچنین موضع آنها نسبت به مقولاتی چون؛ عدالت، توسعه، مدرنیته و فرهنگ را مورد بررسی قرار دهند. مؤلفان در این کتاب به این نتیجه رسیدهاند که جریانات تندرو و سلفی با تندرویها و افراطگراییهای خود ضربات زیادی به پیکر اسلام وارد کردهاند.
این کتاب حاوی سیزده فصل است. فصول این کتاب عبارتند از: تعریف و رابطه دو مفهوم، زمینههای تاریخی سلفیه، بنیادگرایی سلفی: مبانی مشترک نظری، تاریخ فرهنگی سلفیه: از متنگرایی تا زمینهگرایی، آموزهها در حوزه تهذیب دینی، نگاهی به عدالت در آراء اندیشمندان سلفی معاصر، بازخوردهای بنیادگرایی و سلفیه: چالشهای نظری با جریانهای روشنفکری و سنتی، زمینههای اجتماعی رشد بنیادگرایی و سلفگرایی در عصر مدرن در جهان اسلام، جریانشناسی بنیادگرایی در جنبشهای اسلامی، ارزش (ضد) امنیتی بنیادگرایی؛ با تأکید بر نهضت سلفی ـ وهابی، نسبت بنیادگرایی و زیرساختهای فکری انقلاب اسلامی، بازشناسی بنیادگرایی و سلفیه در دوران معاصر با تأکید بر طالبان و القاعده و بنیادگرایی و اصلاح طلبی سلفی: نحوه مواجهه با جایگاه زن در جامعه.
دکتر حسین هوشنگی و دکتر احمد پاکتچی استادیار دانشگاه امام صادق(ع) هستند و مقالات متعددی در زمینه بنیادگرایی و سلفیگرایی در این مجموعه تالیف کردهاند. دکتر سیدعبدالامیر نبوی نیز معاون پژوهشی و آموزشی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی بوده که دو زمینه اصلیِ «اسلامگرایی در خاورمیانه غربی» و «جامعهشناسی سیاسی خاورمیانه» جزء علائق پژوهشی ایشان است.
این نشست بر آن است تا با نیمنگاهی به مسائل و چارچوبهای پژوهشیِ این کتاب و همچنین با توجه به تحولات کنونی در جهان اسلام و تغییراتی که در افراطگرایی رخ داده است، به فرجامشناسیِ این جریانات و آیندهپژوهی آنها مبادرت کند. همچنین با توجه به اتهاماتی که از جانب کشورهای غربی در خصوص ارتباط این گروههای سلفی با جمهوری اسلامی مطرح است، به آسیبشناسی چنین ارتباطی پرداخته شود.