کد خبر: 3399365
تاریخ انتشار : ۰۵ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۴
در نشست بررسی پیامدهای برجام تاکید شد:

توجه بیشتر به ابعاد جامعه‌شناسی برجام/ پایبندی به آرمان‌ها؛ عمل حفظ کشور

گروه حوزه‌های علمیه: نشست بررسی پیامدهای فرهنگی و اجتماعی برجام از سوی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه برگزار شد و کارشناسان حاضر بر لزوم توجه بیشتر به مسایل جامعه‌شناسی این توافق تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری بین‎المللی قرآن(ایکنا) علیرضا شجاعی‌زند، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، پیش از ظهر امروز پنجم آبان در نشست پیامدهای فرهنگی و اجتماعی برجام گفت: پدیده برجام بیش از حد بزرگنمایی شده است  در حالی که نباید در این زمینه به این اندازه بزرگنمایی می‌کردیم.
وی با بیان اینکه در این پدیده بیشتر به متن توجه شده است اظهار کرد: این در حالی است که به مقدماتی که ما را به این نقطه رساند و پیامدهای این برجام کمتر توجه شده است همچنین به پیامدهای فرهنگی و اجتماعی آن نیز توجه نشده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس بیان کرد: طبیعی است که وقتی همه نگاه‎ها به این سمت است و نگاه ژورنالیستی نیز به این متن توجه می‎کند قدری توجهات در این مسئله بیش از حد شده است.
وی گفت: عوامل و پیامدها و عوامل پدیدآورنده برجام در حال حاضر کمتر مورد توجه واقع می‎شود و کم کم باید بپذیریم که با یک توافق مواجه هستیم و باید این توافق را تعقیب کنیم.
توافق برجام طرفین را راضی نکرده است

شجاعی زند بیان کرد: در شدیدترین حالت این توافق یک توافق بد است و با تبصره‎های عدیده‎ای که به آن خورده است هنوز اطراف ماجرا را راضی نمی‎کند؛ واقعیت دیگر آن است که باید تلاش کنیم که از آثار و پیامدهای سو این مسئله بکاهیم زیرا همه پیامدها به شکل خودکار ایجاد نمی‎شود.
وی گفت: این مباحث از نظر مقام معظم رهبری نیز قابل رصد است؛ تایید مقام معظم رهبری بر برجام با فرض مولفه‎هایی که ایشان برای این برجام تعیین کردند برای طرف‎های خارجی بسیار با اهمیت است زیرا ایشان با این توافق به شکل مشروط موافقت کردند.
شجاعی زند اظهارکرد: آنالیزهای بسیاری از این قطعنامه شده است که از این طریق می‎توان پذیرفت که این توافق آن چیزی نیست که در حقیقت همه اهداف ما را محقق کند ولی باید این پیش فرض را هم داشته باشیم که چرا بزرگان نظام ما به این توافق تن دادند از این رو در این زمینه باید به این توافق نگاه جدی تری داشت.
وی گفت: در جمع بندی نهایی باید گفت که تحلیل بنده این است که باید یک مسئله مهمتری از توافق و صنعت هسته‎ای مواجه هستیم زیرا این یک جلوه مهمتری از این مسئله است.
استاد دانشگاه بیان کرد: تمرکز صرف بر صورت مذاکرات و توافق، جامع نیست بلکه باید پارامترهای دیگری را نیز باید مورد توجه داشت؛ هر نظام سیاسی مطالبات و مطلوبیت ‏ها و اصول و راهبردها و روش‎هایی دارد؛ مطالبات و راهبردها و روش‎ها ترتیب و ترتب‎هایی دارند که همگی هم وزن با هم نیستند چون همه آنها قابل ترتیب و ترتب یکسان نیست.
وی گفت: در بحث راهبردها نیز هیچگاه رویکرد یکسانی وجود ندارد؛ اختلاف نظرات فعلا درونی نظام هم نیز ممکن است به اختلاف نظرات برون نظامی منجر شود که نباید از این مسئله غافل شد؛ هنوز چند روز از نامه رهبری نگذشته در مجلس هم شاهد برخی از سخنان خاص هستیم که نشان می‎دهند که هنوز این اختلافات حل نشده است؛ نکته اول اختلاف، اختلافات در خصوص فهرست مطالبات و محدودیت هاست و دوم در خصوص درک معنوی از این مطالب است.
شجاعی زند بیان کرد: اختلاف دیگر در زمینه اهم و فی الاهم کردن مطالبات و راهبردها است؛ نوع اختلافاتی که در درون نظام شکل می‎گیرد از همین جنس است که البته می‎توان اختلافات را از این طریق رصد کرد؛ چهار هدف و مطلوبیت به ترتیب شامل پایبندی بر اصول و آرمان‎های انقلاب، حفظ عزت و اقتدار نظام، تعقیب و تامین منافع ملی و حفظ و گسترش دستاوردهای هسته‎ای است.
هدف غرب مذاکره برای مذاکره است

وی با ذکر این مطلب که غربی‎ها در گذشته از مذاکره به دنبال مذاکره بودند ولی هدف ما از این مذاکره برای حل مسئله بود، گفت: هر نظام سیاسی مطالبات و مطلوبیت‎هایی دارد و در کنار آن، راهبردهایی برای نیل به آنها بدیهی است که در آن مطالبات و مطلوبیت‎ها و این راهبردها هم ترتیب و ترتبی وجود دارد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: انقلاب خود یک راهبرد و پیش برنده یک سری آرمان‎هاست که اگر این آرمان‎ها در یک نظام تداوم پیدا کند این انقلاب نیز تداوم پیدا کرده است؛ این همه حمله‎ای که از بیرون به کشور ما وارد می‎شود، به خاطر همین آرمان‎هاست.
پایبندی به آرمان‌ها عامل حفظ کشور است

وی گفت: این وضعیت در دولت‎ها باعث تنازل می‎شود و دولت ها به این نتیجه می‎رسند که حداقل‎ها را حفظ کنند و کمی دست از آرمان‎هایی که ممکن است اداره کشور با خطر بیاندازد بکشند؛ این ویژگی باعث می‎شود که دولت را در مقابل نظام قراردهد؛ البته در این کوران آنچه در این سال ها کشور را حفظ کرده است، همین آرمان‎ها و اصل رهبری و رهبری حکیمانه مقام معظم رهبری بوده است.
شجاعی‌زند اظهارکرد: شعارهایی مثل قانون‏ گرایی، آشتی با جهان، عدالت واعتماد به جهان در هر دوره مطرح شده است، گویی که تاکنون نظام از این مسایل مغفول بوده است.

وی بیان کرد: دو عنصر مرتبط به نظام و این دولت باید مورد توجه واقع گیرد؛ در این دوره آمادگی از سوی طرف مقابل ایجاد شد که توافق ایجاد شود که این مسئله دارای دلایلی خاص بود.
قدرت ایران عامل تسریع کننده توافق

شجاعی زند  با بیان اینکه این توافق دارای چند پارامتر بود تصریح کرد: افزایش قدرت منطقه‌ای ایران برای نظام بین‎المللی بسیار با اهمیت است؛ ایران امروز برای قدرت‎های جهانی یک مسئله است؛ مسئله ای که خودش یک قدرت است که همین قدرت نیز باعث شد که در توافق تسریع ایجاد شود.
وی گفت: عاقل‎ترین نظامی که در این پروسه بر مبنای عقل اندیشی و اصول قانونی و منطق و اعتدال حرکت کرده است همین نظام است.

گفتنی است در ابتدای این مراسم حسین احمدی منش، دبیر این جلسه به طرح بحث پرداخت و بر ضرورت بازشناسی مفهومی و فرامتنی و فراکنشی این متن برجام و توجه به مسایل جامعه شناسی آن تاکید کرد.

captcha