کد خبر: 3461455
تاریخ انتشار : ۲۸ آذر ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۴
گزارش ایکنا از جشنواره قرآن و حدیث جامعه المصطفی(ص)؛

گردهمایی صدها طلبه غیرایرانی بر سر سفره قرآن/ نهال‌هایی در انتظار آب

گروه فعالیت‌های قرآنی: بیست و یکمین جشنواره قرآن و حدیث المصطفی این روزها در حال برگزاری است و ۴۰۰ حافظ و قاری قرآن از ده‌ها کشور جهان بر محور قرآن گرد هم آمده‌اند تا ندای وحدت سر دهند؛ نهال‌هایی که استعداد تبدیل شدن به درخت دارند اما در انتظار آبیاری هستند.

%da%af%d8%b1%d8%af%d9%87%d9%85%d8%a7%db%8c%db%8c-%d8%b5%d8%af%d9%87%d8%a7-%d8%b7%d9%84%d8%a8%d9%87-%d8%ba%db%8c%d8%b1%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86%db%8c-%d8%af%d8%b1-%da%a9%d9%86%d8%a7%d8%b1-%d8%b3%d9%81%d8%b1%d9%87-%d9%82%d8%b1%d8%a2%d9%86-%d9%86%d9%87%d8%a7%d9%84%e2%80%8c%d9%87%d8%a7%db%8c%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%a7%d9%86%d8%aa%d8%b8%d8%a7%d8%b1-%d8%a2%d8%a8

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) این جشنواره در بخش‌های مختلف از جمله شفاهی در رشته‌های حفظ و قرائت تحقیق و ترتیل در مجتمع آموزش عالی امام خمینی در حال برگزاری است.
این قاریان و حافظان طلبه غیرایرانی گردهم آمده اند تا پیام وحدت اسلامی بر محور قرآن سر دهند و از طرفی بسان نهال‌های قرانی هستند که در صورتی که با آموزش مناسب آبیاری شوند می‌توانند به درختانی مثمر در کشور خود تبدیل شوند نکته ای که بسیاری از شرکت‌کنندگان، خود بر آن تاکید دارند.
محمدرحیم توکلی، شرکت‌کننده رشته قرائت و دانش‌پژوه مقطع کارشناسی المصطفی(ص) به ایکنا می‌گوید: سطح این دوره از مسابقات خوب بود ولی چیزی که من انتظار داشتم محقق نشد زیرا آمادگی صوتی در میان شرکت کنندگان وجود دارد اما به لحاظ فنی و لحنی ضعیف هستند.
وی تاکید کرد: خیلی جای کار دارد تا المصطفی کلاس‌هایی برای ارتقاء فنی قراء برقرار کند و یا افرادی که از حد نصاب لازم برخوردار هستند مورد آموزش بیشتری قرار بگیرند البته کلاسی‌هایی برگزار شده ولی سطح آن چندان بالا نبوده و نمی‌تواند نیازهای ما را برطرف کند.
این قاری افغانستانی درعین حال این مسابقات را مقدمه‌ای برای کنار هم قرار گرفتن برادران شیعه و سنی بر حول محور قرآن برشمرد و تصریح کرد: جامعه المصطفی شرایط خوبی را فراهم کرده است تا طلاب اهل سنت و شیعه در کنار هم به تلاوت و حفظ قرآن بپردازند و با یکدیگر مباحثه طلبگی در محیطی آرام داشته باشند تا حقیقت بیشتر روشن شود.
این طلبه افغانی بیان کرد: گردهم آمدن طلاب در المصطفی گام خوبی برای تقویت وحدت است و برخوردهای نیکوی ما با برادران اهل سنت قطعا تاثیر مثبتی بر جای خواهد گذاشت زیرا از طرفی وهابیت تبلیغ کرده است که قرآن شیعه با اهل سنت متفاوت است که اعزام قاریان و حافظان به کشورهای عربی این توطئه را خنثی کرده و حضور در مسابقات قرآن در کنار طلاب اهل سنت هم بیشتر به روشن شدن این مطلب کمک می کند.
حوزه عمدتا در فعالیت‌های قرآنی دچار مشکل است

%da%af%d8%b1%d8%af%d9%87%d9%85%d8%a7%db%8c%db%8c-%d8%b5%d8%af%d9%87%d8%a7-%d8%b7%d9%84%d8%a8%d9%87-%d8%ba%db%8c%d8%b1%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86%db%8c-%d8%af%d8%b1-%da%a9%d9%86%d8%a7%d8%b1-%d8%b3%d9%81%d8%b1%d9%87-%d9%82%d8%b1%d8%a2%d9%86-%d9%86%d9%87%d8%a7%d9%84%e2%80%8c%d9%87%d8%a7%db%8c%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%a7%d9%86%d8%aa%d8%b8%d8%a7%d8%b1-%d8%a2%d8%a8

این قاری با بیان اینکه واحد آموزشی قرآن در دروس نداریم گفت: در زمینه قرآن حوزه‌های علمیه ما به طور کلی مشکلات زیادی دارند البته بیشتر بچه‌های افغانستان حافظ قرآن هستند چون پیش شرط پذیرش در المصطفی است ولی بقیه کشورها از این وضعیت برخوردار نیستند و در زمینه قرآنی دچار مشکلات فراوانی هستند که باید با اختصاص جوایز ویژه به برخی کشورها مانند دانش‌پژوهان چین و آفریقا آنان را برای ارتقاء سطح قرآنی تشویق کنیم.
سطح مسابقات خوب بود

حجت‌الاسلام سیدمجتبی رضوی، حافظ شرکت‌کننده در رشته حفظ کل این جشنواره نیز اظهارکرد: سطح مسابقات حفظ قرآن در جشنواره بیست و یکم خوب بود و افراد نسبتا قوی وارد مسابقه شده بودند و با توجه به مقدماتی بودن این مرحله خوب است.
وی با بیان اینکه دوره‌های آموزشی برای تقویت قاریان و حافظان قرآن در جامعه المصطفی یا برگزار نمی‌شود و یا من از آن بی اطلاع هستم تاکید کرد: این مسابقات انگیزه برای تشویق قاریان و حافظان است اما باید با برنامه های آموزشی این آمادگی را ارتقاء بدهیم.
این حافظ کل بیان کرد: به نظر می رسد باید در  دروس آموزشی و در برنامه های جنبی، آموزش فوق العاده و ارتقایی در جامعه المصطفی برای حافظان و قاریان برگزار شود البته حافظانی که هر سال در آزمون ورودی حفظ حضور داشته باشند و امتیاز لازم را نیز کسب کنند از ارتقاء شهریه برخوردار می‌شوند و تشویقاتی صورت می‌گیرد ولی جای آموزش‌های تخصصی را نمی‌گیرد.
وحدت؛ پیام مهم جشنواره

وی مهمترین پیام این مسابقات را محوربودن قرآن برای اتحاد اسلامی عنوان کرد و گفت: همه افراد اعم از شیعه و سنی بر سر سفره قرآن گرد هم می آیند که خود این مسئله باعث می‌شود تا شرکت‌کنندگان نسبت به فرهنگ اقوام و ملل دیگر آشنا شوند و رفاقت و دوستی و تبادلات فرهنگی ایجاد شود که نمونه آن تشکیل گروه همخوانی 114 نفره متشکل از قاریان و حافظان کشورهای اسلامی بود که چندسال قبل در محضر رهبر معظم انقلاب برنامه اجرا کردیم ولی این کار تداوم نداشت.
این طلبه هندوستانی و دانشجوی رشته تفسیر تطبیقی در مقطع دکتری اظهار کرد: بیش از هر چیز برای ارتقاء شرکت‌کنندگان در این دوره از مسابقات باید آموزش‌های جدی با حضور استادان برجسته ارایه شود.
تبلیغ قرآن‌محور بیشتر شود

%da%af%d8%b1%d8%af%d9%87%d9%85%d8%a7%db%8c%db%8c-%d8%b5%d8%af%d9%87%d8%a7-%d8%b7%d9%84%d8%a8%d9%87-%d8%ba%db%8c%d8%b1%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86%db%8c-%d8%af%d8%b1-%da%a9%d9%86%d8%a7%d8%b1-%d8%b3%d9%81%d8%b1%d9%87-%d9%82%d8%b1%d8%a2%d9%86-%d9%86%d9%87%d8%a7%d9%84%e2%80%8c%d9%87%d8%a7%db%8c%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%a7%d9%86%d8%aa%d8%b8%d8%a7%d8%b1-%d8%a2%d8%a8

همچنین محمدعلی فروغی، قاری افغانستانی نیز با بیان اینکه جشنواره قران و حدیث المصطفی گامی در راستای افزایش وحدت اسلامی است گفت: نفس برگزاری مسابقات بسیار خوب است ولی با توجه به تلاوت‌هایی که بعضا خوب اجرا شد انتظار داشتیم تا جمعیت بیشتری در سالن مسابقات حضور داشته باشد.
وی با بیان اینکه جلساتی در سطح شهر وجود دارد که از آن بهره می‌بریم عنوان کرد: لازم است تا دوره‌هایی برای افزایش سطح حافظان و قاریان از سوی جامعه المصطفی نیز برگزار شود و شاهد برپایی کلاس‌های تخصصی حفظ و قرائت باشیم.
این قاری گفت: معمولا سطح قراء شرکت‌کننده در این مسابقات، متوسط است بنابراین می‌توان برای همین افراد که پتانسیل تبدیل شدن به افراد برجسته را دارند دوره‌های افزایش مهارت برگزار کرد زیرا هر قاری و حافظ قرآن می‌تواند مبلغ قرآن و اسلام باشد و از هنرش در این راه بهره ببرد زیرا یکی از ابزارهای لازم برای توسعه اسلام، تبلیغ است و متاسفانه داعش در جهت تخریبی تبلیغات بسیار گسترده‌ای داشته است و افراد نادانی را هم به خود جذب می‌کند.
موانع رشد فعالیت‌های قرآنی در المصطفی(ص)

همچنین حسین اسدی، مدیرکل قرآن و حدیث المصطفی در حاشیه این مسابقات در پاسخ به ایکنا درباره اینکه آیا آموزش حفظ و قرائت در واحدهای درسی و یا به صورت فوق‌العاده در این حوزه بین‌المللی وجود دارد بیان کرد: در جامعه المصطفی رشته‌های تخصصی علوم انسانی با رویکرد اسلامی در تعداد قابل توجهی تعریف شده و در حال اجراست که در این متون درسی، قرآن به عنوان کباحث محوری طرح و آموزش داده می‌شود.

وی ادامه داد: درمدرسه عالی قرآن و حدیث و در گروه علوم قرآنی مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) نیز رشته‌های تخصصی قرائت و حفظ تعریف شده و تدریس می‌شود اما باید به مشکلات و موانع فرارو نیز توجه داشته باشیم.

اسدی اظهار کرد: طلابی که در جامعه المصطفی تحصیل می‌کنند از کشورهای مختلف هستند که دارای زیرساخت‌های قرآنی متفاوتی به خصوص در عرصه قرائت هستند زیرا دنیای اسلام بیشتر به مقوله حفظ بها می‌دهد تا قرائت ضمن اینکه قرائت نیز دارای جغرافیایی خاصی در جهان اسلام است.

%da%af%d8%b1%d8%af%d9%87%d9%85%d8%a7%db%8c%db%8c-%d8%b5%d8%af%d9%87%d8%a7-%d8%b7%d9%84%d8%a8%d9%87-%d8%ba%db%8c%d8%b1%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86%db%8c-%d8%af%d8%b1-%da%a9%d9%86%d8%a7%d8%b1-%d8%b3%d9%81%d8%b1%d9%87-%d9%82%d8%b1%d8%a2%d9%86-%d9%86%d9%87%d8%a7%d9%84%e2%80%8c%d9%87%d8%a7%db%8c%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%a7%d9%86%d8%aa%d8%b8%d8%a7%d8%b1-%d8%a2%d8%a8

مدیرکل قرآن و حدیث المصطفی گفت: طلاب مشغولیت تحصیلی زیادی دارند زیرا در بدو ورود عمدتا باید به فراگیری زبان بپردازند از طرف دیگر نزدیکی زبان آنان به عربی و دوری از آن نیز در فراگیری قرآن موثر است ضمن اینکه این افراد در کنار تحصیل، باید به تبلیغ در کشورهایشان نیز بپردازند بنابراین وقت چندانی برای آنان باقی نمی‌ماند.

اسدی تصریح کرد: با این وجود ما تلاش کرده‌ایم که سطح آنان را در قالب دوره‌هایی مانند تبلیغ قرآن محور، گنجاندن واحدهای درسی قرآنی و دوره‌های مهارت افزایی ارتقاء بدهیم.

مدیرکل قرآن و حدیث المصطفی(ص) بیان کرد: جغرافیای قرائت در دنیای اسلام در کشورهایی مانند مصر، ایران، عراق، افغانستان، پاکستان، جنوب شرق آسیا و ... متمرکز و رو به توسعه است و در تحلیل سطح قرائت طلاب المصطفی(ص) باید به این مسئله نیز توجه داشته باشیم.

گنجاندن واحدهای قرآنی در نظام آموزشی جدید

اسدی از ایجاد واحدهای درسی قرآنی در نظام آموزشی جدید المصطفی(ص) خبر داد و گفت: واحدهای درسی قرآنی در این نظام آموزشی گنجانده شده است که همزمان با اجرایی شدن این نظام درسی، وضعیت آموزشی حفظ و قرائت نیز تقویت خواهد شد.

به هر حال مرحله مقدماتی این جشنواره این روزها در استان‌های مختلف و در کشورهای مختلف با زحمات مسئولان قرآنی جامعه المصطفی(ص) در حال انجام است و خود برگزاری این جشنواره، برنامه‌ای در راستای ارتقاء وضعیت قرائت و حفظ و ایجاد انگیزه و مشوق است ولی نباید از ظرفیت این استعدادها به راحتی عبور کرد، استعدادهای متوسطی که در صورت رسیدگی و تقویت می‌تواند ظرفیت عظیمی را در دنیای اسلام ایجاد کند.

البته مرحله نهایی بخش شفاهی این جشنواره در روزهای میانی بهمن با حضور قاریان و حافظانی از طلاب غیرایرانی مقیم قم و طلاب غیرایرانی مقیم دهه ها کشور جهان برگزار خواهد شد که برای تحلیل دقیق و منصفانه‌تر باید در انتظار روزهای مسابقات باشیم.

یادآور می‌شود بیست و یکمین جشنواره قرآن و حدیث المصطفی(ص) در سه بخش از جمله بخش مهارتی(شفاهی) در حال برگزاری است که مسابقات طلاب مقیم قم خاتمه یافته اما مسابقات واحدهای دیگر این نهاد حوزوی در شهرهای دیگر در حال برگزاری است.

گزارش از علی فرج زاده

captcha