به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین عالم زاده نوری پیش از ظهر امروز 6 بهمن در نشست علمی فقه الاحکام در نهاد رهبری در دانشگاه ها، در استان قم گفت: دستگاه معرفتی نظاممند و سنگینی در حوزه احکام دینی در حوزههای علمیه وضع شده است ولی این رویکرد در زمینه مباحث علمی اخلاقی کمتر مورد توجه واقع شده است.
وی افزود: تا سال 1382 اصلا مرکزی تخصصی و آموزشی در زمینه اخلاقی در حوزه وجود نداشت و اگر برنامهای وجود داشت بیشتر در حوزه مباحث اخلاقی و رفتاری و تهذببی بود.
این استاد حوزه بیان کرد: حوزه پس از این زمان به دنبال رسیدن به قالبهای شناختی و کشف و ارایه و پژوهش علمی اخلاق رفت و مبحث فقه الاخلاق خود را نشان داد که این تلازم نیز بر اساس نیازهای انقلاب اسلامی شکل گرفت.
وی گفت: پس از انقلاب حوزه علمیه نیز در این فضا قرار گرفت که به همه پرسشهایی که نظام اسلامی را فراگرفته بود پاسخ دهد که امروزه در قالب فقههای مضاف و تخصصی در حوزه مطرح شده است و این حضور، پاسخی به این نیاز فراگیر بوده است.
عالم زاده نوری بیان کرد: فقههای مضاف و تخصصی در حوزه از جمله فقه تربیت و فقه مدیریت و فقه رسانه و ... شکل گرفت و مباحثی که در این دروس مطرح میشد فراتر از محدوده حلام و حرامها بوده است.
وی گفت: یکی از معانی که در خصوص فقه اخلاق مطرح می شود این است که این فقه نیز به دنبال کشف حلالها و حرامهایی است که در عرصه اعمال مکلفین در حوزه اخلاقی مطرح است.
پژوهشگر و استاد فقه اخلاق تصریح کرد: معنی دومی که از فقه الاخلاق استنباط میشود آن است که این فقه را نه محدود در حوزه شناخت حرام و حلالها بلکه آن را بهسان یک روش در نظر بگیریم و فعالیتی ضابطهمند در این عرصه ایجاد کنیم که به نظر این مفهوم درست تر از نظر اول است.
وی گفت: اگر این فقه بخواهد مشکلات و سوالات و مسایل انقلاب اسلامی را حل کند، تنها نمیتواند با مشخص کردن حلال و حرامها به کار خود ادامه دهد، بلکه باید روشمند عمل کرده و تمام شوون را در برگیرد و بتواند یک مدل و الگوی خاص ارایه کند.
این استاد حوزه با بیان تمایز بین الگوی اسلامی و الگوی فقهی بیان کرد: به عنوان مثال اگر بخواهیم یک الگو برای پوشش اسلامی از منظر فقه ارایه کنیم دیگر نمیتوانیم آن را در حوزه حلال و حرامات پوشش خلاصه کرد بلکه این حلال و حرامها تنها عرصه مرزبندی این جریان است و نمیتواند یک مدل ارایه کند.