حجتالاسلام و المسلمین اکبر محمودی، معاون علمی کنگره «نقش شیعه در گسترش و پیدایش علوم اسلامی» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: تاکنون حدود هزار و 500 اثر در قالب مقاله و کتاب به دبیرخانه این همایش بینالمللی ارسال شده است.
وی افزود: منشور علمی و اولین خبرنامه این کنگره نیز منتشر شده و در دیدارهایی که با برخی مراجع معظم تقلید و یا مسئولان دفاتر ایشان داشتهایم این مجلدات را تقدیم کردهایم.
معاون علمی کنگره نقش شیعه در گسترش و پیدایش علوم اسلامی با اشاره به انتشار جلد یک و دو کتاب منبعشناخت این کنگره نیز اظهار کرد: این مجموعه آثار منتشر شده به آیتالله العظمی علوی گرگانی، آیتالله گرامی و دفاتر آیتالله العظمی وحید خراسانی و آیتالله شاهرودی تحویل داده شده است.
محمودی ادامه داد: منشور علمی این همایش شامل محورها؛ قلمروها؛ اهداف و موضوعات کنگره است که تاکنون به سومین چاپ خود رسیده است.
معاون علمی کنگره نقش شیعه در گسترش و پیدایش علوم اسلامی عنوان کرد: منبع شناخت نیز شامل کتابها، پایاننامهها، مقالات، مراکز، حوزهها و کتابخانهها، همایشات؛ مجلات و رشتههایی است که علما و اندیشمندان شیعه در طول تاریخ ایجاد کردهاند.
محمودی از دریافت هزار و 500 چکیده اثر به دبیرخانه کنگره خبر داد و عنوان کرد: علاقهمندان برای ارسال آثار خود به دبیرخانه همایش تا پایان شهریور ماه فرصت دارند از طریق سایت کنگره به نشانی http://www.shia-congress.com به چهار زبان فارسی، عربی، انگلیسی و اردو اقدام کنند.
محمودی با بیان اینکه مقالات باید شش هزار کلمه و در 20 صفحه باشد بیان کرد: بیش از 70 مقاله از میان مقالات ارسال شده برای ارزیابی در اختیار ارزیابان و داوران قرار گرفته است و چند مورد از آنان برای قرائت در کنفرانس تایید شده و چاپ خواهد شد.
وی با بیان اینکه هر مقاله دو مرحله ارزیابی دارد که در سیستم درونی کنگره و در بیرون از آن مورد ارزیابی و داوری قرار میگیرد عنوان کرد: آخر شهریورماه فرصت نهایی برای ارسال مقالات است و کنگره نیز اردیبهشت ماه سال ۹۷ در قم برگزار خواهد شد.
محمودی از برپایی ۲۶ پیشنشست برای این کنگره خبر داد و اظهار کرد: پیشبینی اولیه ما برای برپایی پیشنشستها، ۳۵ مورد بوده ولی تاکنون ۲۶ مورد از آنها در قم، مشهد، اصفهان و برخی کشورهای دیگر مانند هند، اندونزی و تایلند و ... برگزار شده و چند نشست دیگر نیز طی هفتههای آینده برپا خواهد شد.
محمودی با بیان اینکه حدود ۱۰۰ نفر از فضلای حوزه و دانشگاه و ۳۰۰نفر به عنوان نویسنده و ارزیاب در روند کنگره همکاری دارند از همکاری ۳۰ مرکز و نهاد علمی در برپایی این کنگره خبر داد.
معاون علمی اولین کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی با اشاره به نهادهای همکاری در برپایی این کنگره اظهار کرد: ۳۰ مرکز علمی در داخل با این کنگره همکاری دارند که یکی از مهمترین آنها حوزه علمیه و مجموعههای وابسته به آن است.
محمودی تصریح کرد: مرکز مدیریت حوزه علمیه برادران، مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، دانشگاه ادیان و مذاهب، دانشگاه باقرالعلوم(ع)، بنیاد بینالمللی نهجالبلاغه و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همچنین مدارس و مراکز وابسته به حوزه در برپایی این کنگره همکاری دارند.
معاون علمی کنگره نقش شیعه در گسترش و پیدایش علوم اسلامی با اشاره به مهمترین هدف برپایی این کنگره یعنی بررسی نقشآفرینی شیعیان و در راس آنان ائمه(ع) و علمای تراز اول شیعه در قرون متمادی در توسعه و پیدایش علوم اسلامی اظهار کرد: نزدیک به ۵۰ اثر در مورد این کنگره برای روز برپایی آن چاپ و منتشر خواهد شد.
محمودی با اشاره به مهمترین اهداف برپایی این کنگره با بیان اینکه اهداف را میتوان به دو دسته درون و برون مذهبی تقسیم کرد ادامه داد: عمده اهداف ما در بعد برون مذهبی برای نشان دادن ظرفیت و توان علمی شیعه و نقش آن در توسعه علوم اسلامی در طول تاریخ بوده است که متأسفانه گاهی این نقش نادیده گرفته شده است.
معاون علمی اولین کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی اظهار کرد: نقش شیعه در طول تاریخ در ایجاد و توسعه علوم از مجموعه دیگر مذاهب اسلامی بیشتر است اما در مطلعات شرق شناسان کمتر مورد توجه قرار گرفته و تصور این است که نقش اهل سنت بیشتر بوده در حالی که این مطلب درست نیست و کنگره نیز در صدد بیان همین مسئله است.
محمودی به محورهای کنگره اشاره و با بیان اینکه اهلبیت(ع)، شیعه و نقد و احیای آثار محورهای اصلی این کنگره را تشکیل میدهند ادامه داد: در بخش نخست کنگره، مرجعیت علمی اهلبیت(علیهم السلام)؛ نقش اهلبیت(ع) در پیدایش و گسترش علوم مورد بحث و تحقیق قرار میگیرد.