کد خبر: 3953989
تاریخ انتشار : ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۰
رئیس دیوان عالی کشور:

دوام نظام جمهوری اسلامی به اجرای عدالت است

حجت‌الاسلام مرتضوی‌مقدم اظهار کرد: مهمترین اقدام برای حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران، اجرای عدالت است. مردم تشنه عدالت هستند و در دستگاه قضایی این وظیفه سنگین بر عهده ما گذاشته است که اگر از پس آن برنیاییم هیچ توجیهی نداریم بلکه باید از قدرت و توان خود برای اجرای حق استفاده کنیم.

رئیس دیوان عالی کشور

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحمد مرتضوی‌مقدم، رئیس دیوان عالی کشور، امروز، یکشنبه، ۲۶ بهمن‌ماه، در اختتامیه نخستین جشنواره علمی پژوهشی شهید بهشتی، که از سوی پژوهشگاه قوه قضاییه برگزار شد، اظهار کرد: امیرالمؤمنین(ع) برای کسی که حق را ببیند و در اجرای آن تلاش کند طلب رحمت می‌کند. ایشان فرموده است رحمت خدا بر کسی که حق را ببیند و پشت آن بایستد و رحمت خدا بر کسی که جوری را ببیند و آن را رد کند و همیشه طرفدار حق باشد. وظیفه اصلی دستگاه قضایی نیز اجرای عدالت است.

وی افزود: مهم‌ترین اقدام برای حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران، اجرای عدالت است. مردم تشنه عدالت هستند و در دستگاه قضایی این وظیفه سنگین بر عهده ما گذاشته است که اگر از پس آن بر نیاییم هیچ توجیهی نداریم، بلکه باید از قدرت و توان خود برای اجرای حق استفاده کنیم.

مرتضوی‌مقدم بیان کرد: ما نیاز بسیار زیادی به پژوهشگاه قوه قضاییه داریم. این همه رای در کشور صادر می‌شود و ما باید بر آن‌ها نظارت کنیم، اما حقیقتاً کار بسیار سنگینی است که نیاز به کمک بخش‌های مختلف همانند پژوهشگاه قوه قضاییه دارد. عمده آرای کشور در استان‌ها قطعی می‌شود و به دیوان عالی نمی‌آید؛ بنابراین نیاز داریم این آرا سنجیده، تحلیل، نقد و مقایسه و از نظر معیار‌های شرعی و حقوقی سنجیده شود.

رئیس دیوان عالی کشور تأکید کرد: اگر بخواهیم وظیفه خود را به درستی انجام دهیم نیازمند کمک زیادی هستیم و در این راستا نقش پژوهشگاه قوه قضاییه بسیار برجسته است. این پژوهشگاه می‌تواند موضوع‌بندی کند و بگوید کدام آرا و در کدام دادگاه بیشترین ایراد را دارد. اگر این موضوع‌بندی صورت گیرد به میزان زیادی برای ما مفید خواهد بود، در حالی‌که اکنون این ابزار‌ها را به میزان کافی در اختیار نداریم؛ لذا با این حجم بالای پرونده‌ها فرصت تفکر و ابتکار از قاضی گرفته شده است.

همچنین سیدحجت‌الله علم الهدی، رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه، به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار کرد: پژوهشگاه قوه قضاییه به عنوان بازوی علمی این قوه تلاش می‌کند تا ان‌شاءالله همه استفاده را از ظرفیت درونی قوه قضاییه و ظرفیت‌های بیرونی همانند فضلا و نخبگان حوزوی و دانشگاهی جهت رشد و ارتقای قوه قضاییه و حل چالش‌ها ببرد.

دوام نظام جمهوری اسلامی به اجرای عدالت است

وی افزود: لازم است از همه همکاران خود در پژوهشگاه قوه قضاییه تشکر کنم چراکه اگر دستاوردی وجود دارد، از تلاش‌های مجموعه جوان این پژوهشگاه حاصل شده است و ان‌شاءالله روند رشد پژوهشگاه که ثمره آن رشد قوه قضاییه خواهد بود در سال‌های آینده با قوت بیشتری ادامه خواهد داشت.

همچنین حامد نیکونهاد، معاون پژوهشی پژوهشگاه قوه قضاییه، در این مراسم اظهار کرد: جشنواره شهید بهشتی با هدف ایجاد انگیزه در فعالیت‌های پژوهشی در قالب‌های مختلف و عرضه آن‌ها در مجامع علمی و پژوهشی شکل گرفت. هدف این جشنواره این است که نظام نوآوری و پژوهشی در قوه قضاییه را توسعه دهد. همچنین هدف ما ایجاد رقابت علمی، زمینه‌سازی برای ارتباط وثیق و گسترده میان اندیشمندان و بدنه قضایی و هدایت پژوهش‌ها جهت حل مسائل قوه قضاییه است.

وی افزود: برای این جشنواره در ابتدای پاییز اطلاع‌رسانی شد و قرار بود در انتهای آذر برگزار شود، اما به دلیل شرایط ناشی از شیوع کرونا به تأخیر افتاد. از جمله محور‌های این جشنواره شامل بهبود فرآیند‌های دادرسی عادلانه، ارتقای اتقان آرای قضایی و فناوری‌های ناشی از هوشمندسازی قوه قضاییه بود.

نیکونهاد ادامه داد:  مجموع آثار رسیده به دبیرخانه این جشنواره ۲۱۵۰ اثر بوده که بعد از بررسی ۷۷ ایده، ۳۹ پژوهش برتر، ۲۸ رای پژوهشی، ۹ پژوهشگر برتر قوه قضاییه و ۱۱ پژوهشگر برتر پژوهشگاه قوه قضاییه به مرحله نهایی راه یافتند.

وی یادآور شد: این جایگاه را برای پژوهش و پژوهشگاه در نظر گرفته‌ایم که در سطح قوه قضاییه و کشور به جایگاه برتر دست پیدا کند تا سپس در عرصه بین‌المللی نیز به نقش‌آفرینی بپردازیم. این پژوهشگاه همانند یک پل میان مسائل قوه قضاییه و نخبگان کشور است. معتقدیم حل مسائل قوه قضاییه به عنوان بخشی از نظام حکمرانی نیازمند همراهی و همکاری بخش پژوهشی کشور است؛ لذا پژوهشگاه قوه قضاییه نگاه مسئله‌محور را در رأس اهداف خود قرار داده است. از سوی دیگر نگاه میان‌رشته‌ای و تک‌بعدی نبودن در سیاست‌های ما مد نظر قرار دارد. امیدواریم با برچیده شدن ویروس کرونا، در هفته پژوهش سال آینده دومین جشنواره شهید بهشتی را با حضور پژوهشگران بیشتر برگزار کنیم.

قاضی عباس نیازی، داور این جشنواره، در ادامه به ایراد سخنرانی کوتاه پرداخت و گفت: در سند تحول قضایی مسائل تحقیق‌نگر و پژوهش‌محور به میزان زیادی مورد توجه قرار گرفته است و ان‌شاءالله در دوره تحول این توجه بیشتر شود. امیدواریم همه آن‌هایی که امروز از آن‌ها تقدیر نمی‌کنیم ما را ببخشند؛ چراکه همگی شایسته تقدیر بودند، اما در راستای رویکرد حل‌المسائلی از برخی از آنان تقدیر می‌شود.

اظهار کرد: امیدواریم پژوهشگاه قوه قضاییه در راه اجرایی کردن سند تحول قضایی موفق باشد و در این راستا دست یاری به سوی همه وکلا، قضات و صاحب‌نظران دراز می‌کنیم.

انتهای پیام
captcha