کد خبر: 3985391
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۰

اثرگذاری فرهنگ زیارت در جوامع، نیازمند مدیریت صحیح است

مدیر گروه فرهنگ و سیره رضوی بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی گفت: همواره برای اثرگذاری بیشتر فرهنگ زیارت در جوامع و مدیریت صحیح این فرهنگ، نیازمند یک الگوی استاندارد که بتواند ما را مهندسی فرهنگی کند هستیم.

اثرگذاری فرهنگ زیارت در جوامع، نیازمند مدیریت درست استبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، مرتضی انفرادی، مدیر گروه فرهنگ و سیره رضوی بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی، امروز 29 تیرماه در آخرین روز از همایش بین‌المللی گفت‌وگوهای بینافرهنگی خراسان با موضوع «مطالعات فرهنگی و اجتماعی در خراسان» که به‌صورت وبینار برگزار شد، در خصوص زیارت و تأثیر آن بر فرهنگ و اجتماع، اظهار کرد: نکته‌ای که در این میان باید به آن توجه داشته باشیم، فرایند توسعه و تأثیر یک عامل مانند زیارت است که همگی بستگی به یک اصول عامه و قواعد کلی دارد که زیرساخت فرهنگ و تمدن‌سازی است، اما برای اثرگذاری بیشتر فرهنگ زیارت در جوامع و مدیریت صحیح این فرهنگ، ما نیاز به یک الگوی استاندارد و نمونه‌ای که بتواند ما را مهندسی فرهنگی و مؤلفه‌های فرهنگی ما را باز مهندسی کند داریم.

وی ادامه داد: در این میان باید دقت داشت که زیارت به‌عنوان یکی از زیرمجموعه‌های فرهنگی و دینی می‌تواند منشأ رشد و توسعه مباحث اجتماعی باشد، لذا ما می‌توانیم از گسترش و نتایج زیارت در عرصه‌های فرهنگی به عنوان اصول و توسعه زیارت و فرهنگ زیارت یاد کنیم.

مدیر گروه فرهنگ و سیره رضوی بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی افزود: البته که برای این اصول به آیتم‌هایی نیازمند هستیم که در این میان مهم‌ترین مباحث را می‌توانیم در پنج محور نهایی کنیم؛ اولین بخشی که برای عمق‌بخشی به آثار مطالعات فرهنگی و مباحث زیارت باید داشته باشیم نیازسنجی است، لذا نیازسنجی فرهنگی در بحث زیارت از اولویت‌های این بحث است. رصد فرهنگی نیز دومین گام در این راستا است. شناسایی مؤلفه‌های فرهنگ‌ساز، ترسیم خط‌مشی تحولات فرهنگی و قوت هدایت فرهنگی نیز از دیگر نکات و گام‌هایی است که می‌توانیم در بحث مطالعات فرهنگی و اجتماعی زیارت مورد توجه قرار دهیم.

انفرادی تصریح کرد: جالب است بدانید که ایجاد مهندسی فرهنگی و نظام مهندسی فرهنگی نیز در سال 81 توسط مقام معظم رهبری تأکید شده و ایشان بارها فرمودند که ایجاد نظام مهندسی فرهنگی به عنوان زیرساخت اساسی است. امروزه نیز راهبردهای کلی این مبحث برای ارتقای فرهنگ از طریق زیارت بر عهده متولیان فرهنگی، حوزویان، دانشگاهیان، نهادها و ارگان‌هایی مانند سازمان تبلیغات اسلامی، آستان قدس رضوی و شهرداری‌ها قرار دارد که انتظارات زیادی از این نهادها می‌رود تا در این جهت بتوانند گام‌های موثری بردارند.

وی بیان کرد: همواره یکی از بحث‌هایی که می‌توانیم از این نهادها انتظار داشته باشیم، جزیره‌ای کار نکردن و توجه به امتداد اجتماعی طرح‌های پیشین است و این در حالی است که طرح مطالعات توسعه کمی و کیفی زیارت  در استانداری سال‌های گذشته انجام و پژوهش شد که آثار خوبی هم به دنبال داشت، اما آنچه که ما امروز می‌خواهیم این است که این طرح‌ها امتداد اجتماعی داشته باشند.

مدیر گروه فرهنگ و سیره رضوی بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی گفت: همواره اینگونه بسترسازی‌ها و هزینه کردن‌ها نشان می‌دهد که این امور نیاز شدیدی به مبانی مهندسی فرهنگی دارد.

انفرادی بیان کرد: در حقیقت ما می‌توانیم از طریق این فرهنگسازی و بسترسازی در خصوص زیارت به این فرهنگ متعالی دست پیدا کنیم و همواره این موضوع مورد توجه بسیاری از پژوهشگران، اساتید و نخبگان حوزه فرهنگ و اجتماع قرار دارد.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه 250 اثر در حوزه فرهنگ  معارف رضوی در چهار محور پژوهشی تخصصی، زیارت، زندگی‌نامه، معارف و آستان قدس در 11 زبان زنده دنیا در اختیار تمامی فرهیختگان قرار داده شده است، بر همین اساس پژوهشگران سایر کشورها نیز می‌توانند آثار خود را در خصوص زیارت امام رضا(ع) و فرهنگ و سیره رضوی برای ما ارسال کنند تا بتوانیم به تعالی و ارتفای فرهنگ رضوی کمک کنیم.

انتهای پیام
captcha