کد خبر: 4319266
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۶
مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد خراسان‌رضوی:

فعالیت‌ کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد جریان‌ساز و مردم‌محور باشد

محمدتقی کاظمی‌نسب با بیان اینکه فعالیت‌ کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد جریان‌ساز و مردم‌محور باشد، گفت: جریان‌سازی فرهنگی نیازمند همراهی و هم‌افزایی کانون‌ها و نتیجه کار هدفمند و گروهی است.

فعالیت‌ کانون‌های فرهنگی و هنری مساجدمحمدتقی کاظمی‌نسب، مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد خراسان‌رضوی در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌رضوی در خصوص آخرین وضعیت کانون‌های فرهنگی مساجد استان اظهار کرد: خراسان‌رضوی در حال حاضر ۱۹۳۹ کانون فرهنگی و هنری مسجد دارد و بیش از ۱۳۶ هزار نفر در سامانه کانون‌های مساجد عضو هستند. فعالیت‌ این کانون‌ها در سه محور کتاب و کتابخوانی، فعالیت‌های هنری و برنامه‌های رسانه‌ای دنبال می‌شود.

وی با اشاره به برنامه‌های کانون‌های فرهنگی ادامه داد: در شش ماهه دوم سال سیاست‌هایی را دنبال می‌کنیم که نخست جریان‌سازی فعالیت‌های فرهنگی است، یعنی برنامه‌ها باید مردم‌محور، رسانه‌ای و مستمر باشند و هر سال تکرار شوند. بسیاری از برنامه‌های تک‌مرحله‌ای مانند برخی جشن‌ها یا رویدادها ممکن است قطع و وصل شوند، اما جریان‌سازی الزاماً به استمرار نیاز دارد.

کاظمی‌نسب با اشاره به برنامه دوم تخصصی‌تر شدن کانون‌ها اعلام کرد و گفت: به‌دلیل پیچیدگی موضوعات روز، نیاز داریم برخی کانون‌ها را به‌صورت تخصصی فعال کنیم، مانند حوزه رسانه، قرآن، فعالیت‌های خیابانی، شبکه نخبگانی و موضوعات جدید مانند هوش مصنوعی که این کانون‌ها هم برنامه‌های خود را پیش می‌برند و همچنین سایر کانون‌ها را پشتیبانی می‌کنند.

مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد خراسان‌رضوی درباره برنامه سوم اظهار کرد: یکی از اهداف دیگر شناسایی و شناساندن استعدادهای نوجوانان و جوانان مسجدی است و این کار از طریق جشنواره‌ها، نشست‌ها، همایش‌ها و رویدادها انجام می‌شود تا استعدادها دیده و به جامعه معرفی شوند.

وی همچنین از اجرای طرح محله‌محوری مسجد به‌عنوان یکی از برنامه‌های مهم نام برد و گفت: اگر این طرح اجرا شود، انسجام و همبستگی محله‌ها افزایش پیدا می‌کند، خیران محلات شناسایی می‌شوند و مشکلات خانواده‌های آسیب‌پذیر رفع می‌شود، علاوه بر آن، در این طرح بنا داریم از چهره‌های برجسته هر محله تجلیل کنیم، چهره‌هایی شامل رتبه‌های برتر کنکور، نخبگان دانشگاهی، هنرمندان محلی در حوزه‌های خوشنویسی، نقاشی، تولید فیلم یا انیمیشن و فعالان فرهنگی، ورزشی و ایثارگری که هدف ما پویایی و اثرگذاری بیشتر کانون‌هاست.

کاظمی‌نسب افزود: توانمندسازی مدیران و اعضای کانون‌های مساجد از جمله برنامه‌های مهم ماست و برگزاری دوره‌های آموزشی در حوزه‌هایی مانند سواد رسانه‌ای، هوش مصنوعی، مهارت‌های مدیریتی و جذب مخاطب در دست اجرا است، همچنین هدف ما پویایی و اثرگذاری بیشتر کانون‌هاست تا در کنار بحث کمیت، کیفیت هم دنبال شود.

کاظمی‌نسب در ادامه با تشریح مفهوم جریان‌سازی فرهنگی بیان کرد: جریان‌سازی یعنی فعالیت به اندازه‌ای اثرگذار شود که مانند یک موج فرهنگی، ماندگاری و تأثیر اجتماعی داشته باشد. نمونه‌های موفق آن در کشور بسیار روشن هستند، مثل شور و نشاط مذهبی در ماه شعبان، برنامه‌های ماه‌های محرم و رمضان و یا حضور میلیونی مردم در اربعین و راهیان نور.

مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد خراسان‌رضوی اظهار کرد: این فعالیت‌ها مردم‌محور، رسانه‌ای و مستمر بوده‌ و به همین دلیل به جریان تبدیل شده‌اند. جریان‌سازی فرهنگی نیازمند همراهی و هم‌افزایی کانون‌ها و نتیجه کار هدفمند و گروهی است. نمی‌خواهیم کانون‌ها به‌صورت جزیره‌ای فعالیت کنند و زمانی موفق خواهیم بود که کانون‌ها با هم هم‌پوشانی و هم‌افزایی داشته باشند، مثل هیئت‌های تاسوعا و عاشورا که وقتی هم‌زمان و منسجم فعالیت می‌کنند، یک جریان بزرگ اجتماعی ایجاد می‌شود.

وی برای روشن‌تر شدن موضوع به طرح «تلاوت نور» اشاره کرد و گفت: این طرح اکنون در ۱۶ هزار مسجد کشور اجرا می‌شود، این فعالیت جریان‌ساز است، چون گسترده، مردمی، مستمر و هدفمند است. طرح تلاوت نور که از دهه ۷۰ آغاز شد با توجه به اینکه در برخی مناطق کانون وجود ندارد، اما همچنان این طرح در مساجد و نمازخانه‌ ادارات این طرح اجرا می‌شود. جشنواره مسابقات مدهامتان نیز ۱۷ دوره آن برگزار شده، نمونه‌ای از جریان‌سازی فرهنگی است که جمعیت عظیمی را درگیر کرده است.

مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد خراسان‌رضوی تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین چالش‌های ما معرفی ظرفیت‌های کانون‌ها به سایر نهادهاست تا بتوانیم مشارکت بیشتری جذب کنیم. کانون‌های فرهنگی زیر نظر مسجد هستند، اما با سازمان‌های مختلفی از جمله سازمان تبلیغات اسلامی و نهادهای فرهنگی دیگر همکاری دارند بنابراین باید ظرفیت بزرگ کانون‌های مساجد به سازمان‌ها و نهادها معرفی شود تا مشارکت بیشتری شکل گیرد. کانون‌ها زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند، اما ظرفیت همکاری با نهادهای متعدد فرهنگی دیگری را نیز دارند.

وی گفت: بسیاری از کانون‌ها با کمترین اعتبار بیشترین فعالیت را انجام می‌دهند. در مناطق کم‌برخوردار یا روستاها کانون‌ها با حمایت خیران و مردم برنامه‌هایشان را پیش می‌برند و این موضوع نشان می‌دهد شبکه کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد یک شبکه مردمی گسترده و فعال است. ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد استان وظیفه سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، حمایت و نظارت را برعهده دارد و این ستاد با سه رویکرد حمایت، هدایت و نظارت فعالیت می‌کند. حمایت به معنای حمایت مالی و معنوی از کانون‌ها، هدایت در قالب ارائه چارچوب‌ها و برنامه‌ها و نظارت از طریق بازدیدهای مستمر و بررسی عملکرد کانون‌هاست.

انتهای پیام
captcha