سؤالی که اولین گام در اصلاح آموزش قرآن است + فیلم
کد خبر: 4048800
تاریخ انتشار : ۲۷ فروردين ۱۴۰۱ - ۰۷:۵۱
مشقی برای قرآن‌خوانی / ۱۴

سؤالی که اولین گام در اصلاح آموزش قرآن است + فیلم

کاظم رجبعلی، پژوهشگر قرآنی، با طرح این سؤال که چگونه در آموزش قرآن متوجه رویکرد درست یا غلط شویم؟ گفت: پرسش ساده‌ای را مطرح می‌کنم. درک شما از غرض و منظور خدا در فلان آیه و سوره چیست و می‌خواهد چه اتفاقی را برای شما رقم بزند؟

کاظم رجبعلیبه گزارش ایکنا، مجموعه درس‌گفتارهایی با عنوان «مشقی برای قرآن‌خوانی؛ اصلاح رویکرد رجوع به قرآن» ویژه ماه مبارک رمضان در ۳۰ قسمت تهیه شده است که شش قسمت آن با تدریس احمدرضا اخوت، پژوهشگر قرآنی ارائه شد، از قسمت هفتم تا دوازدهم نیز به تدریس رضا دژبخش، کارشناس قرآنی و مسئول مدرسه تزکیه و تعلیم دانشگاه تهران، اختصاص داشت، حال از قسمت سیزدهم تا هفدهم را کاظم رجبعلی، عضو علمی مجمع مدارس دانشجویی قرآن و عترت(ع) دانشگاه تهران، تدریس خواهد کرد. در ادامه متن و فیلم سخنان ایشان را بخوانید و ببینید؛

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

بحث درباره اصلاح رویکرد به قرآن است و این موضوع آنقدر مهم است که گویی قرآن را تازه به دست آورده‌ایم و تازه می‌توانیم از آن استفاده کنیم.

در این قسمت اصلاح رویکرد در یادگیری را بیان خواهم کرد، یعنی آموزش قرآن را اصلاح کنیم.

چطور بفهمیم که رویکرد درست یا غلطی داریم؟ بسیار ساده است. تنها با یک پرسش می‌توان فهمید. آقا یا خانم شما این سوره یا آیات را خوانده‌اید؟ «بله، خوانده‌ام.» خب قرآن به مثابه نامه است که خدا برای بندگانش فرستاده است. می‌توانی به ما بگویی درکت از منظور فرستنده این پیام برای تو چیست و قرار بوده این آیات و سوره‌ای که خواندی برای تو چه اتفاقی را رقم بزند؟ می‌گوید: «اینطور نخوانده بودم. قرآن را باید بخوانیم و ختم کنیم، چون ثواب دارد. ممکن است تصادفاً مثل کسی که با چراغ قوه نقطه‌ای را در تاریکی روشن می‌کند، تکه‌ای را تا لحظه‌ای که روی آن توقف می‌کنم و می‌بینم و معنی‌اش را می‌فهمم، نکته‌ای به نظرم رسیده باشد، ولی اینطور فکر نکردم که منظور کسی که این را فرستاده چیست؟»

با این سؤال اولین گام برای اصلاح آموزش ما برداشته می‌شود. اگر من با این سؤال به سراغ خواندن قرآن بروم، چه اتفاقی ممکن است بیفتد و چطور ممکن است خواندن من پیشرفت داشته باشد؟ من به صورت کلی اهدافم را تعیین می‌کنم شامل اینکه باید پاسخگوی این سؤال‌ها باشم که فرستنده چه منظوری داشته است؟ قرآن یک متن و یک حقیقت است و روح جاری دارد، ولی این متن است که این روح را در خود دارد و می‌خواهد زندگی را متحول کند.

از مخاطب قرآن باید چه چیزهایی را بفهمی تا بگوییم این سوره و این آیه را فهمیدی؟ می‌گوید که من باید بدانم معنی واژه‌ها چیست؟ باید موضوعاتی را بفهمم که درباره آن‌ها صحبت شده و به نتیجه و سرانجام رسیده است. می‌گویم پس از همین جا برنامه‌ریزی تو آغاز می‌شود. باید آیات را بشناسی و به تفسیر مراجعه کنی و ببینی منظور از آیه چه بوده است؟ تو باید موضوعات این سوره و جمله‌هایی را که هست متوجه شوی و بفهمی.

نان گرم و قوت‌بخش باید لقمه لقمه شود تا به جان ما بنشیند و به ما قدرت دهد. پس دومین کاری که در اصلاح رویکردمان باید انجام دهیم این است که باید از اجزایی که در قرآن خواندن یاد می‌گیریم درک درستی داشته باشیم.

انتهای پیام
مطالب مرتبط
captcha