کد خبر: 1404543
تاریخ انتشار : ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۳۴
ابراهیمی عنوان کرد:

جایگاه ویژه کرامت انسانی در طب سنتی

گروه اندیشه: تا زمانی‌که مبنای کرامت انسانی در عرصه طب پذیرفته نشود، نمی‌توانیم برای انسان حقی قائل شویم، زیرا کرامت انسانی به شکل بسیار ظریف و دقیق در طب سنتی گنجانده شده که اگر در این طب رعایت شود، طب سنتی به جایگاه تخصصی خود دست پیدا می‌کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام مهدی ابراهیمی، معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در همایش علمی ـ پژوهشی طب‌الرضا(ع) از مجموعه برنامه‌های دوازدهمین جشنواره بین‌المللی امام رضا(ع) در بخش دانشگاهیان که امر‌وز، 17 اردیبهشت‌‌ در مشهد آغاز به‌کار کرد، با بیان اینکه نکته مهم این است که دستورات طب سنتی باید سهل‌الوصول بوده تا این طب بتواند جایگاه خود را در جامعه بشری پیدا کند، ابراز کرد: رسالت متخصص طب سنتی در جامعه امروز این است که داده‌های طب سنتی را آسان و علمی در اختیار مردم قرار دهد.

وی با بیان اینکه وقتی از طب‌الرضا(ع) صحبت می‌کنیم قطعاً سخن از طبی است که منسوب به امام رضا(ع) است، ابراز کرد: در بررسی این نکته باید دقت کرد که وقتی سخن از طب‌الرضا است، مانند زمانی است که از فقه‌الرضا(ع) صحبت می‌کنیم.

ابراهیمی عنوان کرد: فقه‌الرضا(ع) موضوعی تعبدی در امور شرعی است؛ اما وقتی از سخن طب‌الرضا(ع) می‌شود خود واژه‌ طبی که در این کلمه نهفته، علمی تجربی است که همگان امکان به دست آوردن آن را دارند، لذا در بررسی این طب نباید تنها به تجلیل یک محتوا اکتفا کنیم بلکه باید به تحلیل این محتوا بپردازیم.

معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در بررسی این علم طب پیش‌فرض‌هایی نهفته است، ادامه داد: توجه به نوع رابطه میان علم و دین اهمیت دارد، زیرا متفکران در این زمینه مباحث مهم و جدی را مطرح کرده‌اند.

ابراهیمی اضافه کرد: در دین در زمینه سلامت و طب، گزاره‌های بسیاری وجود دارد که یکی از آن‌ها رساله‌ایست منسوب به امام رضا(ع) که هر کدام از گزاره‌های پزشکی و جملات این امام بزرگوار در این کتاب نیاز به بحث و بررسی دقیق و کار پژوهشی دارد، زیرا بسیاری از آن‌ها دیدگاه‌های دقیق فلسفی است.

وی با بیان اینکه توجه به این مطلب که آیا در دین اشاره‌ای به مباحث طب شده یا نه، سبب می‌شود که تحلیل ما از مسائل علمی متفاوت باشد، اظهار کرد: برای آنکه طب سنتی بتواند در کنار طب جدید عرض اندام کند باید بتواند در متالوژی و روش تحقیق و همچنین ارائه محتوای خود از ابزارهای طب جدید استفاده کند، زیرا در غیر این صورت امکان رقابت وجود ندارد.

وی در مورد فلسفه پزشکی، عنوان کرد: فلسفه پزشکی در طب جدید بر مبنای مکتب انسان‌شناسی بنا شده و به شکل ظریف بر انسان به‌عنوان یک موجود حق‌مدار تکیه دارد، توجه به این موضوع که طب سنتی می‌خواهد در همین فلسفه ادامه یابد یا نه نیازمند بررسی‌های دقیق فلسفی و زیربنایی است.

ابراهیمی ادامه داد: بحث مهم و جدی در این زمینه این است که مبنای فلسفی طب را چگونه و با چه دیدی پایه‌ریزی کنیم؟ زیرا اگر بر مبنای لیبرالیستی یا حق‌محوری انسان قرار دهیم در این صورت طب‌ سنتی از طب جدید عقب می‌افتد.

معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: تا مبنای کرامت انسانی در عرصه طب پذیرفته نشود، نمی‌توانیم برای انسان حقی قائل شویم، زیرا کرامت انسانی به شکل بسیار ظریف و دقیق در طب سنتی گنجانده شده که اگر در این طب رعایت شود، طب سنتی به جایگاه تخصصی خود دست پیدا می‌کند.

captcha