به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین ناصر رفیعی 30 تیرماه در جلسه تفسیر سوره مبارکه حدید گفت: قرآن کریم در آیه «اعلموا انما الحیوة الدنیا لعب و لهو و زینة و تفاخر» به مراحل پنجگانه زندگی انسان اشاره دارد و آن را شامل لعب، لهو، زینت، تفاخر و تکاثر اموال و اولاد میداند.
وی افزود: این پنج مرحله شامل کودکی، نوجوانی، جوانی، میانسالی و کهنسالی میشود و خداوند با بیان این مراحل به انسان گوشزد میکند که دنیا فانی است و آنچه برای انسان میماند سعادت و شقاوت است.
وی اظهار کرد: مرحله لعب، مرحله کودکی و بازی، لهو دوره نوجوانی، زینت دوره جوانی و تیپ و رسیدگی به زیبایی ظاهری است و متاسفانه شاهدیم که ایران اولین رتبه را در عمل جراحی زیبایی دارد.
حب دنیا مذموم است
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی با بیان اینکه قرآن دو دسته تعبیر درباره دنیا دارد، تصریح کرد: قرآن به شدت در مواردی دنیا را مذمت کرده است؛ دنیا اگر بد بود، خداوند خلق نمیکرد؛ پس آنچه بد است، حب دنیاست، بد دنیا این است که انسان به آن مغرور شود و به خاطر دنیا گناه کند و دنیا انسان را از یاد خدا غافل کند.
رفیعی ادامه داد: حسن بصری از تابعین و مفسران میگفت بدترین چیز فرزند است، زیرا مال انسان را میخورد و به او کمکی هم نمیکند، اما وقتی این خبر به امام رسید، فرمود بهترین نعمت فرزند است، زیرا به انسان کمک میکند و برای او باقیات الصالحات است. پس مال و فرزند بد نیست، بلکه حب به آنها که موجب غفلت از خدا شود، بد است.
استاد حوزه علمیه با تشریح این روایت که دنیا زندان مومن است اظهار کرد: این به معنای آن است که در آن جهان آن قدر نعمتهای الهی بی شمار و در اختیار مومنان است که مومن اگر در این دنیا بهترین زندگی را هم داشته باشد در مقایسه با آن زندان است.
رفیعی دلبستگی به دنیا برای فرار از خمس و زکات و انفاق و ... را مذمت شده توصیف کرد و گفت: خمس کمک به دین خداست زیرا امام نباید وابسته به حکومت باشد و امروز هم حوزه نباید وابسته به دولت باشد و در طول تاریخ شیعه نیز همینطور بوده است.
سیره مراجع در اداره حوزه
وی افزود: در طول تاریخ شیعه، هیچگاه مراجع خود را به کمکهای حکومتی و دولتی وابسته نمیکردند؛ مرحوم آیتاللهالعظمی بروجردی مسجد اعظم را با وجوهات شرعی ساخت و امروز هم حوزه نباید وابسته به دولت باشد.
رفیعی با اشاره به روایتی از امام باقر(ع) خوشیهای دنیا را هفت مورد دانست و عنوان کرد: خوردنیها، نوشیدنیها، لباس، عطر، شنیدنیها، مرکب و همسر هفت خوشی دنیاست، اما ببینیم که عطر از نافه آهو، عسل به عنوان بهترین خوردنی از زنبور و لباس از کرم ابریشم است پس برای چه باید اینقدر بر سر دنیا با یکدیگر جدل و دعوا کنیم.
وی ادامه داد: انسان نباید به دنیا نگاه استقلالی داشته باشد و دین خود را فدای دنیا کند زیرا دنیا فانی است اما ببینید 1400 سال است که امام حسین(ع) کهنه نمیشود چون وابسته به ذات خداست.
وی در خاتمه با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) عنوان کرد: براساس این روایت، اگر کسی به دنیا تعلق و دلبستگی داشته باشد غم دائمی، آرزوهای طولانی و امیدهای نایافنتنی قرین او میشود.