کد خبر: 3460514
تاریخ انتشار : ۲۲ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۲
با حضور وحید احمدی؛

هفته پژوهش در پژوهشگاه علوم انسانی کلید خورد

گروه اندیشه: افتتاحیه هفته پژوهش در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با سخنرانی وحید احمدی و رونمایی از طرح علوم انسانی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به مناسبت هفته پژوهش، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی سلسله نشست‌هایی با عنوان «پژوهش، جامعه، توسعه پایدار» برگزار کرد. در افتتاحیه این برنامه وحید احمدی معاون پژوهشی فناوری وزارت علوم گفت: ابتدا هفته پژوهش را که مصادف شده است با شروع ماه ربیع‌اول را تبریک می‌گویم. من هفته پژوهش را اوایل صبح با حضور در آموزش و پرورش شروع کردم و اکنون هم با در حضور در پژوهشگاه علوم انسانی این هفته را گرامی می‌دارم . یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های من این است که جایگاه علوم انسانی را در توسعه علمی کشور مشخص کنیم.
وی افزود: جایگاه علوم انسانی در کشور را پژوهشگران این رشته تعیین می‌کنند. اگر مسئولین ما در رشته‌های غیر از علوم انسانی درس خوانده‌اند  نباید این نگرانی در شما به وجود بیاید که رونق علوم انسانی در کشور کاهش پیدا می‌کند. به نظر من اگر در رشته مهندسی و فنی موفق هستیم به این دلیل نیست که مدیران ما فنی هستند.
وی در ادامه با اشاره به ظرفیت‌های علوم انسانی گفت: خوشبختانه تاریخ فکری و فرهنگی ایران مملو از شخصیت‌ها و اندیشه‌های روشن درعلوم انسانی است. اما متاسفانه چالش‌ها در این زمینه کم نیستند. قطعا باید مطالعات ما در حوزه علوم انسانی تبدیل به مجموعه اندیشه‌های راهبردی و مدل اجرایی شود مدلی که بتواند نقشی در سطح ارتقای کشور ایفا کند. در دنیای غرب و در کشور انگلستان که مبنای علمی پایداری دارد علوم انسانی نقش پایداری در سطح آموزش این کشور ایفا می‌کند. ما نیز باید از این فضا خوب استفاده کنیم و چالش‌های علوم انسانی را پر کنیم اما سوال اینجا مطرح می‌شود این است که چالش‌ها چه هستند؟
 احمدی افزود: این چالش‌ها این است که آیا علوم انسانی نقش بنیادی و عملکردی و تجمیعی و انسجام بخشی سایر علوم را دارد یا ندارد آیا این علم توانسته است نقش بین رشته‌ای را ایفا  کند یا نتوانسته است؟ امروز بسیاری از رشته‌های مهندسی در حال حل شدن در مبانی علوم انسانی هستند.
معاون پژوهشی فناوری وزارت علوم اظهار کرد:  الان بسیاری از رشته‌های علوم تجربی و فنی ازعلوم انسانی تغذیه می‌شوند. مهندسی صنایع و برنامه ریزی بسیاری از مبانی خود را از علوم اجتماعی، روانشناسی، ارتباطات و مدیریت اخذ می‌کند.
احمدی افزود: البته نباید این نکته به ذهن متبادر شود که من در پی کالایی کردن علوم انسانی هستم و می‌خواهم  این علوم را تبدیل به عنصری کنم که مردم عادی از آن بهره‌ای نمی‌برند بر عکس می‌خواهم علوم انسانی در زندگی مردم نمود پیدا کند شعر حافظ در زندگی مردم نفوذ و پیوند خورده است و باید علوم انسانی فعلی هم به این سمت برود.
وی در ادامه با اشاره با تاسیس شورای توسعه پژوهش علوم انسانی گفت: شورای توسعه پژوهش در وزارت خانه تاسیس شده است  و این نشان دهنده اهمیت این موضوع برای ما دارد. امسال آیین نامه این شورا به تصویب رسید و افراد برجسته در شورا با هم همکاری می‌کنند البته فکر و موتور محرکه با خود علوم انسانی و پژوهشگران این رشته است طرحی که تهیه کردیم می‌تواند نگاه مردم و جوانان را به این مجموعه علمی تغییر بدهد. به نظر من باید برجستگان دانش‌آموزان نمونه به این حوزه وارد شوند این رسالت بزرگی است که باید به کمک شما پی گرفته شود.
وی در آخر یاد و خاطره مرحوم صادق آینه‌وند را گرامی داشت و افزود: از همه مسئولین و مدعوین این برنامه تشکر می‌کنم که این فضا را به وجود آوردند رویکرد وزارت خانه نیز به همین سمت است. من باز تکرار می‌کنم هفته پژوهش را با علوم انسانی آغاز کردم و امیدوار هستم در این حوزه مدلی طراحی کنیم که هم ناظر بر تجربیات گذشته است و هم جنبه عملیاتی دارد ما نیز از این مجموعه به سهم خودمان حمایت خواهیم کرد.
رونمایی از طرح علوم انسانی
در ادامه نشست مجری برنامه مالک شجاعی از قبادی مدیر پژوهشگاه علوم انسانی، وحید احمدی، علم‌الهدی و بروجردی برای رونمایی از طرح علوم انسانی دعوت به عمل آورد. بعد از رونمایی از طرح قبادی گفت: در این طرح سعی کرده‌ایم مبانی نظری علوم انسانی موجود در دنیای جدید و ایران بررسی کنیم و در ذیل این رویکرد کلان پژوهش‌های میانی را نیز در دستور کار خود قرار بدهیم.
وی افزود: این برنامه 5 ساله خواهد بود و هر سال خروجی‌های متمایزی را در زمان‌بندی مشخصی ارائه می‌دهیم من فکر می‌کنم با اتمام این طرح می‌توانیم صاحب یک رای مشخص در جهان بشویم.
وی در آخر افزود: باید جنبه‌های فرهنگ‌زایی و تمدن سازی در افق جمهوری اسلامی مشخص شود. ما باید شالوده تمدن نوین اسلامی را طراحی کنیم در این مدل سعی کرده‌ایم از هرگونه افراط و تفریط پرهیز کنیم. اگر در حال حاضر به این نتیجه رسیدیم که علوم انسانی در ایران نیازمند اصلاح است باید علوم انسانی بومی و کارآمد و علوم انسانی که به پیشرفت کشور کمک می‌کند را طراحی کنیم.
captcha