کد خبر: 3556408
تاریخ انتشار : ۰۵ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۵

محیط زیست حریم الهی است، رعایت حریم را داشته باشیم

گروه معارف: معاون پژوهش مدرسه علمیه حضرت خدیجه(س) با بیان اینکه محیط زیست حریم الهی است، گفت: انسان به عنوان بنده خدا و اشرف مخلوقات، باید رعایت این حریم را داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، مریم بلوچیان طرقی، نویسنده کتاب «حفاظت محیط زیست از دیدگاه اخلاقی، حقیقی و فقهی» و معاون پژوهش مدرسه علمیه حضرت خدیجه(س) مشهد، امروز پنجم دی ماه با حضور در دفتر این خبرگزاری، به بیان اهمیت محیط زیست در اسلام پرداخت و گفت: مردم ما به یک سری احکام دینی نظیر احکام نماز و روضه آشنا هستند همچنین می‌دانند در چه اوقاتی باید چه دعاها و اذکاری را تلاوت کنند، نسبت به اجر و ثواب آن‌ها هم آگاهی دارند اما نمی‌دانند آب دادن به یک درخت چقدر ثواب و اهمیت دارد و یا یک بوق نابجا معصیت است.
وی با بیان اینکه آیات و روایات بسیاری در محیط زیست داریم که از آن‌ها غفلت شده است، تصریح کرد: ظرفیت‌های دین اسلام بسیار بالاست فقط کافی است به منابع و افراد معتبر رجوع و آن‌ها را استخراج کنیم.
وی با تاکید بر اینکه محیط زیست، حریم الهی است، این حریم را نباید بشکنیم، گفت: انسان به عنوان بنده خدا و اشرف مخلوقات باید رعایت حریم الهی را داشته باشد.
این استاد فقه و روش تحقیق اظهار کرد: در مرحله اول، هر فردی باید با وجدان بیدار خودش، متوجه محیط زیست باشد و نسبت به حفظ و نگهداری آن تلاش کند.
امر به معروف و نهی از منکر در حفظ محیط زیست
بلوچیان در ادامه با بیان اینکه اگر فردی، خودش قوانین محیط زیست را رعایت نکرد باید دیگران به او تذکر داده و مانع کارش شوند، گفت: این مسئله همان امر به معروف و نهی از منکر است و مردم ما باید آگاه شوند که فریضه امر به معروف و نهی از منکر فقط مربوط به حجاب و رشوه و مسائل این چنینی نیست.
وی بیان کرد: ما با توجه نکردن به محیط زیست در واقع به خودمان و دیگران آسیب می‌زنیم لذا نهی از منکر در چنین مواردی لازم است.
بلوچیان در ادامه، قانون را عامل بازدارنده برای جلوگیری از خطرات و ضربه‌های وارده بر محیط زیست عنوان کرد و افزود: وقتی فردی وجدان درونی‌اش نسبت به حفظ محیط زیست خاموش است و تذکرات دیگران هم تاثیری در رفتار او ندارد،‌ قانون باید وارد عرصه شود.
وی با بیان اینکه همانطور که رساله‌های عملیه برای احکام نماز و روضه و ... داریم، باید قوانین فقهی محیط زیست را هم استخراج و از آن‌ها استفاده کنیم، اظهار کرد: مسئولان باید برای برخورد با خاطیان و آسیب زنندگان به محیط زیست، قوانین محکمی داشته باشند.
قوانین محیط زیست، ضمانت اجرایی ندارد
بلوچیان یادآور شد: در حال حاضر جریمه‌های آسیب زنندگان به محیط زیست آنقدر کم و ناچیز است که ضمانت اجرایی لازم را ندارد.
وی با بیان اینکه مشکلات فعلی محیط زیست به بحران عظیمی تبدیل شده و بشر خیلی دیر متوجه این مسئله شده است، گفت: آب، خاک و سایر عناصر محیط زیست طوری خلق شده‌اند که یک مقدار آلودگی را در خود حل می‌کنند اما اینکه الان با بحران محیط زیست رو‌به رو هستیم به خاطر این است که بشر، سموم و آلودگی بیش از حدی را وارد چرخه طبیعت کرده است.
وی تصریح کرد: اسلام، دین اعتدال است و این آثار سوئی که در محیط زیست ایجاد شده به خاطر افراط و تفریط ما است و ضربه‌اش هم به خودمان باز می‌گردد.
وی یکی از آثار تخریب محیط زیست را فقر عنوان کرد و گفت: در هر حال فواید توجه کردن و توجه نکردن به محیط زیست به صورت نعمت و برکت یا فقر و آلودگی و خشکسالی به خودمان بازمی‌گردد.
وی در ادامه با اشاره به ادیان زرتشت و مسیحیت که طبیعت را صرفا ابزاری در اختیار بشر می‌دانند، اظهار کرد: در دین اسلام، محیط زیست در اختیار انسان است اما از او خواسته شده تا از این نعمت در جهت آبادانی بیشتر آن و کسب رضای الهی استفاده کند.
وی یادآور شد: تخریب محیط زیست، خلاف اراده الهی است و اثرات سوء آن هم به خودمان می‌رسد.
یادآور می‌شود، مریم بلوچیان طرقی، نویسنده کتاب «حفاظت محیط زیست از دیدگاه اخلاقی، حقیقی و فقهی» است و کتابش در چهاردهمین جشنواره بانوی کرامت‌ ــ ویژه بانوان حوزوی بالای 30 سال ــ رتبه اول را کسب کرده است.
captcha