حج یک مناسک است؛ اعمالی مشخص و به صورت دقیق از پیش تعیین شده که همه مسلمانان حاضر در این مراسم باید به صورت دقیق آن را انجام دهند. اما آیا منظر و مقصود خداوند از قرار دادن حج به عنوان یکی از فروع دین اسلام انجام ظاهری همین اعمال است؟
مطالعه احادیث حضرت رسول(ص) و ائمه اطهار(ع) و نیز کتابهای بزرگان دین در خصوص حج حکایت از وجود اسراری ژرف در پس هر عملی در این مناسک دارد. اسراری که مطالعه و آشنایی با آنها موجب به کمال مطلوب رساندن عمل عظیم حج میشود.
خبرگزاری ایکنا ضمن آرزوی حجی مقبول برای همه زائران بیتالله الحرام، درس گفتارهای اسرار حج را با تدریس حجتالاسلام عبدالحسن افتخاری، استاد حوزه و دانشگاه و روحانی کاروانهای حج تهیه کرده است تا گامی در جهت آشنا کردن هرچه بیشتر زائران با اسرار حج برداشته شود.
هشتمین بخش از این مجموعه با موضوع «کعبه» را با هم میبینیم و میخوانیم.
حاجی محرم میشود، وارد حرم میشود و دنیای دیگری را پیدا میکند؛ اما قرار است در این دنیا چه کند؟ به دنبال چه چیزی میگردد؟ چه چیزی را باید کشف کند؟ یکی از اسرار عظیم حج در خصوص کعبه است. از امام سجاد(ع) نقل شده است که وقتی خداوند متعال به ملائکه فرمود که بر آدم سجده کنید، ملائکه سجده کردند، میدانیم شیطان سجده نکرد. اما تعدادی از ملائکه که درجات پایینتری داشتند و از اسرار عالم چیز زیادی نمیدانستند این را در دل، روح و جان خودشان داشتند که ظاهراً مقام ما بالاتر از آدم است پس چرا باید به آدم سجده کنیم؟
این ملائکه سجده کردند اما این سؤال در وجودشان بود. خداوند متعال آنها را تبعید کرد که به سمت عرش بروند و برای اینکه دوره رشد خود را بگذرانند در ناحیهای تسبیح و ذکر سبوح قدوس بگویند.
در روایات است که آنها هفت هزار سال حول عرش چرخیدند و آنقدر این ذکرها را تکرار کردند تا آماده شدند خداوند آنها را بپذیرد و توبه آنها را قبول کند. پس از پذیرش توبه خداوند آنها را مأمور کرد در آسمان چهارم جایی را به اسم بیتالمعمور شبیه عرش و زیر عرش درست کنند و در آنجا طواف انجام کنند و آنها مأمور بیتالمعمور شوند.
بیتالمعمور یعنی خانه عمرانی. یعنی اینکه خداوند هر چه در این عالم و زمین میخواهد برای عمرانی زمین اجرا کند از طریق عرش آن را به بیتالمعمور میفرستد و از طریق بیتالمعمور این دستورات اجرا میشود.
بعد از اینکه قرار شد حضرت آدم بر روی زمین زندگی کند و فرزندان آدم بر روی زمین به دنیا بیایند، خداوند فرمود که همان ملائکه جایی را بر روی زمین قرار دهند که زیر بیتالمعمور باشد و اسم آن منطقه را کعبه گذاشت. کعبه در واقع محلی است که در ناحیه زیر بیتالمعمور قرار دارد؛ یعنی خارج و بالاتر از آسمانها و زمین عرش قرار دارد و در آسمان چهارم بیتالمعمور و بر روی زمین کعبه.
خداوند فرمود که هر چیزی که قرار است بر روی کره زمین به زمینیها داده شود، از عرش به بیتالمعمور و از آنجا به کعبه و از کعبه به روی زمین منتشر میشود.
وقتی زائر به مکه مشرف میشود و وارد حرم شد، به مسجدالحرام میرود؛ در واقع به محلی میرود که تمامی آنچه خداوند به انسانها و موجودات روی زمین میدهد، از آنجا داده میشود.
پس کعبه تکهای از یک زمین که در کنار آن یک رفتار نمایشی نشان دهیم نیست. شما به مرکز قدرتهای عالم سفر میکنید. در روایات است که فرزندان، زندگیها، رزقها و ... هر چه هست از طریق کعبه تقسیم میشود و حجاج در حقیقت به مرکز واقعی عالم سفر میکنند.
انتهای پیام