کد خبر: 4341859
تاریخ انتشار : ۲۸ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۲
حجت‌الاسلام قرائتی مطرح کرد

نصیحت؛ نیاز همگانی جامعه بشری

صاحب تفسیر نور با اشاره به عبارت قرآنی «وَ تَواصَوا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوا بِالصَّبرِ»، گفت: همه به نصیحت یکدیگر نیازمندیم نه اینکه فقط افرادی خاص لازم است نصیحت کنند، قرآن می‌گوید همه به یکدیگر نیازمندیم.

حجت السلام محسن قرائتی صاحب تفسیر قرآنی نوربه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام محسن قرائتی، صاحب تفسیر قرآنی نور، 28 اسفندماه در جمع زائران حرم مطهر رضوی به بیان سخنرانی پرداخت و با اشاره به نکات تفسیری از سوره عصر، اظهار کرد: وَ الْعَصرِ یعنی قسم به زمان، خداوند به زمان قسم خورده یعنی زمان ارزشمند است.

وی افزود: ما ممکن است فیلم، مقاله، سخنرانی و چیزهای دیگری ببینیم و یا بشنویم اما واقعاً این‌ها برای انسان ارزشمند است و ارزش وقت انسان را دارد؟

قرائتی با اشاره به آیه دوم سوره عصر که می‌فرماید: «إِنَّ الإِنسانَ لَفي‏ خُسرٍ، قطعاً همه انسان‌ها در خسران هستد»، اظهار کرد: قرآن می‌گوید حتما انسان در خسر است، خسر با ضرر متفاوت است، ضرر یعنی شما طلا دارید اما ارزش آن کم شده اما خسر یا خسارت یعنی یخی دارید که آب می‌شود و از بین می‌رود؛ «إِلاَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ؛ مگر كسانى كه ايمان آورده و اعمال صالح انجام داده‏‌اند.» 

صاحب تفسیر نور تصریح کرد: ایمان تنها راهی است که موجب می‌شود انسان خسارت نبیند، در حدیث داریم هرکس می‌خواهد بداند چه مقدار ایمان دارد باید ببیند چه مقدار فریب نخورده است.

قرائتی با اشاره به عبارت قرآنی «وَ تَواصَوا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوا بِالصَّبرِ؛ و يكديگر را به حق سفارش كرده و يكديگر را به شكيبايى و استقامت توصيه نموده‏اند»، بیان کرد: یعنی همه به نصیحت یکدیگر نیازمندیم نه اینکه فقط افرادی خاص لازم است نصیحت کنند، کسی ممکن است به جهت اینکه سنش بیشتر باشد یا علمش بیشتر باشد بگوید من نصیحت می‌کنم اما قرآن می‌گوید همه به یکدیگر نیازمندیم.

وی اظهار کرد: زمانی خدمت رهبر شهید انقلاب رسیدیم، ایشان بین دو نماز جماعت قرآنی می‌خواندند که چاپ عربستان سعودی بود، من به ایشان گفتم شما رهبر امت اسلامی هستید، بهتر از قرآن چاپ ایران داشته باشید، ایشان فرمودند من متوجه چاپ نبودم، قرآن من رو عوض کنید.

این مفسر قرآن بیان کرد: هر مسلمان در روز شصت بار در نمازهایش به موضوع رحم و رحمت توجه می‌کند، این تکرار زیاد یعنی باید به یکدیگر رحم کنیم و یکدیگر را ببخشیم، اگر کینه در دل داشته باشیم، خدا هم ما را نمی‌بخشد، از خوبی های مؤمن این است که کظم غیظ می‌کند.

حق‌شناس و با حوصله باشیم

قرائتی با تاکید بر اهمیت موضوع صبر و گذشت افزود: عده‌ای نزد امام صادق(ع) رسیدند و بدی شخصی را می‌گفتند؛ امام فرمود «این فردی که شما می‌گویید اهل بهشت است چون در جایی که کسی او را نمی‌دید عیب دیگری را پوشانده است.» قرآن می‌فرماید «وَ أْمُر أَهلَكَ بِالصَّلاةِ وَ اصطَبِر عَلَيها؛ خانواده خود را به نماز دستور ده و خود نيز بر انجام آن شكيبا باش» یعنی حتی در توصیه به نماز هم حوصله کن.

وی با اشاره به اهمیت شناخت حق گفت: حق را باید بشناسیم؛ نماز اول وقت حق است ولی اگر مزاحم دیگری باشد، دیگر حق نیست. ممکن است در زمان‌هایی مواردی حق باشد اما در زمان دیگری حق نباشد؛ شناخت حق خیلی مهم است، هدیه دادن خوب است اما اگر بدانیم این هدیه برای فردی که به او اعطا می‌کنیم، ضرر دارد دیگر حق نیست، بوسیدن و محبت کردن به فرزندان حق است اما اگر موجب تبعیض بین فرزندان شود دیگر حق نیست.

این مفسر قرآن افزود: علم ارزشمند است اما چه علمی واقعاً ارزش دارد؟ علمی که با آن فقط مدرک گرفته باشیم اما مدرک بی‌مهارت باشد و درد نمیخورد؛ وقتی مهارت نباشد، شغل نیست و وقتی شغل نباشد، ثروت نیست و وقتی ثروت نباشد، ازدواج به وجود نمی‌آید، همه این‌ها اتصال به علم دارد؛ امام جواد(ع) می‌فرمایند «خدایا به من یاد بده که حق چیست و توفیق عمل را به من عنایت کن» یادمان باشد در عمل به حق دچار توهم نشویم.

انتهای پیام
captcha