احمد بخشایش، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با مثبت ارزیابی کردن مذاکرات ایران با گروه 1+5 گفت: حتی اگر این مذاکرات منجر به یک بیانیه نشود، حداقل در افکار عمومی جهان این استدلال به وجود میآید که ایرانیها تلاش دارد شفاف عمل کند و در داخل نیز ظرفیت تحلیلمان افزایش پیدا میکند و نشان میدهد که غرب نمیخواهد این مسائل به نتیجه برسد.
وی اظهار کرد: به نظر میرسد در هفتههای آینده بیانیه مشترکی بین ایران و 1+5 به عنوان اصول اولیه مذاکرات صادر شود مبنی بر اینکه پیشنهاد ایران برای حل مشکلات مورد پذیرش طرفین قرار گرفته است.
منتخب مردم اردستان خاطرنشان کرد: ایران پیشنهاد داده است که گام اول و گام آخر مذاکرات مشخص شود؛ بر این اساس مشخص میشود که در پایان غرب چه انتظاراتی از ایران خواهد داشت و همچنین مطالبات ایران از غرب چه خواهد بود؛ البته برای رسیدن به گام آخر فاصلهای 6 ماهه تا یک ساله در نظر گرفته خواهد شد.
وی در مورد مطالبات ایران از غرب گفت: جمهوری اسلامی از غرب میخواهد ضمن لغو تحریمهای نفتی و بانکی، پرونده ایران از شورای امنیت به آژانس انرژی اتمی برگردد.
بخشایش با بیان اینکه غرب نیز از ایران میخواهد که به سمت سلاح هستهای حرکت نکند، گفت: بر این اساس غرب اعلام کرده که ایران 20 درصد غنیسازی اورانیوم را قطع کنید که ایران پیشنهاد داده که اگر بخواهیم چنین خواستهای را محقق کنیم لازم است گام به گام جلو برویم تا ایران بتواند به لحاظ حجمی غنیسازی 20 درصد را کم کند؛ یعنی اگر در سال 30 کیلو اورانیوم غنیسازی شده تولید میشود، این مقدار به مرور زمان به 15 یا 10 کیلو برسد.
وی با بیان اینکه در زمینه مذاکرات هر کسی نقش خود را بازی میکند، گفت: پارلمان ایران یک نقشی بازی میکند و مذاکرهکنندگان نقش دیگری؛ از سوی دیگر، کنگره آمریکا نقشی دارد؛ مذاکرهکنندگان امریکا نیز نقش دیگری دارند؛ فرانسه، آلمان و حتی اسرائیل نیز نقش خود را ایفا میکنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به نقشآفرینی نهادها، گروهها و سایر شخصیتهای سیاسی کشورها نیز اشاره کرد و گفت: نقشآفرینی هر یک باعث شده که یک پازل در کنار این مذاکرات شکل بگیرد که در این پازل هر یک باید نقش خود را ایفا کند؛ به عنوان مثال اگر برخی رسانهها و یا برخی نمایندگان مجلس با مذاکرهکنندگان مخالفت میکنند امری طبیعی است و باعث میشود دست مذاکرهکنندگان باز باشد.
وی افزود: در کنگره آمریکا نیز طبیعتاً عدهای مخالف با مذاکره با ایران هستند و علیه مذاکرهکنندگان موضع میگیرند؛ این باعث میشود که دست مذاکرهکنندگان باز شود و بتوانند با حداقل انرژی، حداکثر امتیاز را به دست بیاورند.
بخشایش به نقشآفرینی منفی فرانسه در این دور از مذاکرات اشاره کرد و گفت: ظاهراً در این دور از مذاکرات نزدیک بود که توافقی صورت بگیرد اما فرانسویها نقش پلیس بد را بازی کردند و سخت گرفتند که این به ضرر خودشان است؛ چرا که هر چه ایران مقاومت کند، امتیازات بیشتری دریافت میکند.
وی دو عنصر اسرائیل و عربستان را عامل مخالفت فرانسه اعلام کرد و گفت: آل سعود به همراه سایر کشورهای عربی علاقه ندارند ایران دست برتر منطقه شود و تلاش دارد غنی سازی ایران به صورت کامل متوقف شود؛ این نگرانیها به فرانسه منتقل شده و دولت این کشور نیز برای اینکه در آینده بتواند تسلیهات نظامی بیشتری به عربستان بفروشد، مخالفت خود را در این مذاکرات بیان کرد که ایران زیر بار نرفت.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه اختلافات بین اعضای 1+5 بیش از اختلافات این گروه با ایران است، اظهار کرد: بیشترین فشاری که بر ایران از طریق آمریکا وارد میشود از سوی اسرائیل است و میشود گفت عصاره 1+5 امریکاست و عصاره آمریکا اسرائیل است که هم در کنگره و هم در دولت این کشور نفوذ دارد؛ البته امریکا منافع خود را نیز در نظر میگیرد و به طور کامل در اختیار اسرائیل نیست.
وی اظهار کرد: در مذاکراتی که برای حل مشکلات ایران مطرح میشود، آمریکا و سایه اسرائیل حلقه اول، اتحادیه اروپا حلقه دوم و کشورهای عربی و جبهه سازش حلقه سوم هستند که این حلقات در هم تنیده شدهاند.
بخشایش خاطرنشان کرد: به نظر میرسد سایه اسرائیل پس از این نیز همچنان در بحث هستهای ایران از طریق امریکا و سایر کشورها بر سر مذاکرات باشد؛ همانطور که توافقات صورت گرفته در ژنو2 با تماس وزیر امور خارجه آمریکا با سران رژیم صهیونیستی نتیجه را تحتالشعاع قرار گرفت.