به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، غلامعلی رجایی، مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام و از شاگردان مرحوم علامه جعفری(ره) در مراسم بزرگداشت پانزدهمین سالگرد درگذشت این پژوهشگر برجسته دیروز جمعه اول آذرماه برگزار شد، ضمن اظهار سلام و مراتب تشکر آیتالله هاشمی رفسنجانی به اعضای بیت مرحوم علامه جعفری(ره) از قول ایشان گفت: من از ارادتمندان همیشگی علامه جعفری(ره) هستم و کتاب «امیرکبیر» را با کمک ایشان نوشتم. ایشان در معرفی منابع لازم برای نگاشتن این کتاب کمک شایانی به من کردند.
اهتمام علامه جعفری(ع) به تقویت روحیه مذهبی در دانشگاهها
وی افزود: در شناخت نقش حضرت علامه جعفری(ره)، باید به شرایط حساس فکری دهههای 40 و50 توجه کرد. در این دوران، دانشگاه عرصه تاختوتاز گروههای مارکسیستی بود و هنگامیکه اذان گفته میشد تعداد انگشتشماری از اساتید و دانشجویان به مسجد دانشگاه مراجعه میکردند. افرادی همانند علامه جعفری(ره) و مرحوم شریعتی، این غربت را از دانشگاه زدودند و در تقویت روحیه مذهبی دانشگاهها نقش مهمی را ایفا کردند. این یکی از خدمات بسیار مهم علامه جعفری(ره) است که متأسفانه کمتر به آن پرداخته شده است.
وی تصریح کرد: مرحوم علامه جعفری(ره)، شخصیتی فرادینی و از کسانی هستند که توانستهاند از مرزهای جغرافیایی و فکری کشور عبور کنند و آثار ترجمه شده ایشان، به خوبی نمایانگر این سخن است. اکنون در آمریکا، استقبال گستردهای از اشعار مولوی(هرچند بهصورت گزینشی) صورت میگیرد اما با کمال تأسف، دستگاههای فرهنگی ما نقش عمدهای در این صدور فرهنگی ایفا نکردهاند.
رهایی کامل؛ هدف عمده علامه جعفری(ره)
مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: به گمان من، شخصیت اخلاقی استاد جعفری(ره) بهدرستی کاویده نشده است و تبیین شخصیت اخلاقی ایشان از کاستیهاب موجود در آثار نگاشته شده درباره این عالم برجسته میباشد. حضرت استاد، هرگز درگیر ظاهر نبودند، بلکه به دنبال شدن بهتر خود و به تعبیری به دنبال بیخود شدن و پیدا کردن راهحلی برای رهایی کامل بود.
رجایی تأکید کرد: آنچه استاد را در نظر من عظیم مینماید، عشق و علاقه ایشان به حضرت علی(ع) است. ایشان میفرمایند؛ بعثت برای غدیر بود و علی (ع) تربیتیافته بعثت و پیامبر(ص) آمدند که همه را علی تربیت کنند اما نگذاشتندو ایشان بر گفتن واژه علیبن ابیطالب(ع) و بر شخصیت گمنام ابیطالب(ع)، اصرار فراوانی داشتند.
ابراز ارادت به امیرالمؤمنین (ع)؛ هدف نوشتن«تفسیر نهجالبلاغه»
شاگرد علامه جعفری(ره) اظهار کرد: از نظر علامه جعفری(ره)، شناخت حضرت علی(ع) جد، تلاش و اجتهاد مستمر علمی را میطلبد و به گفته ایشان، مسلم است شناساییهای معمولی درباره شخصیتهای بزرگ، آن هم درردیف حضرت علی(ع) هرگز به حد نصاب نمیرسد و در جای دیگر میفرمایند، امیرالمؤمنین علی(ع) نمونه انسان کامل در امروز و فردای تمام نشدنی تاریخ است و ایشان با این سخن، حضرت علی(ع) را از جنبه تاریخی جدا میکنند.
وی خاطرنشان کرد: هدف ایشان ار نوشتن «تفسیر نهجالبلاغه» این بود که ارادت خود را به امیرالمؤمنین علی(ع) نشان دهند. حضرت استاد، شخصیت حضرت علی(ع) را قابل اجتهاد و تمام نشدنی میداند. نکته بعدی، عشق و ارادت علامه جعفری(ره) به حضرت سیدالشهدا (ع) است. ایشان میفرمایند؛ تا زمانیکه آفتاب میدرخشد، داستان حسین(ع) به بقای خود ادامه خواهد داد.
مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: نام حسین(ع) به هرچیزی بخورد، مهر جاودانگی خواهد خورد. حسین(ع) قهرمان قهرمانان یعنی کسی که صورتسازیها و تمام حیلهگریهای ماکیاولیستی که به نام اسلام به دست جلادانی همانند یزید در روی ریگهای دشت کربلا انبوه کرده است با یک ضربه متلاشی ساخت و حربن یزید ریاحی، یک نمونه از محصولات این حرکت عظیم است.
خصوصیات شخصیتی علامه جعفری(ره)
وی سپس به ذکر چند خاطره از استاد علامه جعفری(ره) پرداخت و گفت: در ایامی که مرحوم استاد در خیابان خراسان زندگی میکردند، یک شب در خدمت ایشان بودم که تکبیر شبانه شروع شد. ایشان از من خواستند که به پشت بام برویم و تکبیر بگوئیم؛ چون ایشان اصلاً درگیر ظاهر نبودند. از مشاهدات دیگری که داشتم این بود که ایشان با تیم جوانان کار میکردند؛ برخلاف آنچه که گفته میشود ایشان فردی تکرو بودند.
شاگرد علامه جعفری(ره)ادامه داد: خاطره دیگر به زمان جنگ تحمیلی مربوط میشود که به خدمت ایشان رسیده بودم و ایشان در جایی شروع به خواندن نوحههای آهنگران کردند و باورش برای ما سخت بود که کسی که درگیر مسائل فلسفی است وارد این عرصهها بشود.
رجایی تصریح کرد: نکته دیگر درباره ارتباط ایشان با حضرت امام(ره) است. ایشان همیشه میفرمودند به فال حافظ اعتقاد دارم و در جایی فرمودند که نگران آینده انقلاب بودم؛ بنابراین تفألی به حافظ زدم و به پیش حضرت امام(ره) رفتم و گفتم اگرچه ما نگران انقلاب هستیم اما تفألی به حافظ زدهام و این غزل آمده است؛ قافلهسالار به کاروان میپیوندد، امام(ره) لبخند زدند و من متوجه شدم که امام(ره) هم به حضرت خواجه اعتقاد دارند.
مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان اظهار کرد: از نظام فرهنگی، بهخصوص دستاندرکاران دولت جدید تقاضا دارم اجازه ندهند عرصه غربت و گمنامی علامه جعفری و بیت ایشان ادامه پیدا کند و باید حتماً عنایتی توسط دولت در این زمینه صورت بگیرد.