جواد اردکانی، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره برنامههای محرم سیما اظهار کرد: در ایام محرم امسال بیش از همه مخاطب کارهای نمایشی سیما بودم، به ویژه «خرده ستمگران» که به لحاظ ساختار وتکنیک از استانداردهای خوبی بهره میبرد. در ضمن در بحث مضمون هم نواندیشیهایی داشت که تا به حال کمتر مورد توجه قرار می گرفت.
وی افزود: البته این سریال میتوانست در ایام دیگر سال نیز پخش شود، چون به لحاظ قصه مناسبت چندانی با محرم نداشت، اما به هر جهت کار خوبی بود. در این میان ممکن است این سؤال در اذهان پیش بیاید که چطور یک سریال با موضوع ستم کردن و ایستادگی مقابل آن، کاری عاشورایی محسوب نمیشود؟ باید گفت، درست است که فلسفه عاشورا قیام در مقابل ظلم بود، اما این موضوع دلیلی بر این نیست که بخواهیم هر موضوعی را با رابطههای مختلف کاری عاشورایی بنامیم، چون چنین کاری باید حداقل به لحاظ ظاهری از شاخصهها مختصری استفاده کرده باشد.
این سینماگر به مطلب فوق اضافه کرد: دیگر برنامههای نمایشی سیما نیز عمدتا کارهایی متوسط بودن که نمیتوان امتیازات فوقالعادهای برای آنان در نظر گرفت. در این میان امید میرفت سریال (زمانی برای عاشقی) بتواند مخاطبان گستردهای را جذب خود کند، اما به لحاظ جذابیت، آن کار از پتانسیل لازم بهره نبرده بود. در این حوزه تلهفیلمهایی که از سما پخش شد نیز عمدتا کارهای تکرای با سوژههای نخنما شده بودند.
این فیلمساز درباره برنامههای کارشناسی گفت: سیما امسال کارهای خوبی در عرصه برنامههای ترکیبی روانه آنتن کرد؛ بدین معناکه در قالب این برنامهها با حضور کارشناسان دینی و تاریخی، فرهنگ و فلسفه عاشورا تجزیه و تحلیل میشد، حتی در برخی از این برنامهها به شبهاتی که از طرف شبکهها معاند و وهابی مطرح شده، پاسخ داده میشد. این اقدام باید به صورت جدیتر مورد توجه قرار گیرد و در طول سال به آن پرداخته شود، زیرا هجمه بدخواهان تشیع و اسلام با شبکههای مختلف در پی آسیب رساندن به فرهنگ دینی ما هستند.
اردکانی درباره عزدارایها پخش شده در سیما نیز توضیح داد: متاسفانه ما در عزدارایهای خود به یک فرهنگ منسجم و قانومند نرسیدهایم. این مسئله نیز تا حدی طبیعی است، چون با توجه به اقوام و فرهنگهای مختلفی که در کشور ما وجود دارد این پراکندگی تا حدی طبیعی است، البته منظور از یکپارچگی این نیست که ظاهر تمام عزداریها یکی شود، چون این رویکرد اشتباه است، بلکه منظور بار مفهومی عزداریهاست که با هم تفاوت دارد.
وی در پایان سخنان خود درباره برخی تحریفها و خرافهها که وارد عزدارایها شده، خاطرنشان کرد: متاسفانه خرافهها و برخی اعمال غلط که وارد عزداریهای ما شده محصول چند سال اخیر نیست، بلکه حاصل سالیان سال است، بنابراین در برخی مواقع این خرافهها برای برخیها به عنوان اصلی پایهای شناخته شده است، بنابراین رسانه باید در این حوزه ورود پیدا کند تا با برنامههای مختلف به این کجاندیشیها خاتمه دهند. در این میان مراکز دینی به ویژه حوزههای علمیه هم قادرند به سیما در رفع برخی خرافهها کمک کنند.