صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۳۲۴۵۳۵
تاریخ انتشار : ۰۶ آذر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۰
فردا بررسی می‌شود:

گروه اجتماعی: معاون پژوهشی پژوهشگاه حج و زیارت اعلام کرد: گفت‌و‌گوی علمی آزاد با محور مقاله آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی در خصوص جمرات و رمی جمرات با عنوان «نشست علمی بازشناسی موضوع جمرات» فردا در کتابخانه پژوهشکده حج و زیارت برگزار می‌شود.


حجت‌الاسلام والمسلمین احمد زادهوش، معاون پژوهشی پژوهشگاه حج و زیارت در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اعلام خبر برگزاری «نشست علمی بازشناسی موضوع جمرات» در کتابخانه پژوهشکده حج و زیارت (واقع در شهر قم) گفت: این نشست از ساعت 9 تا 11 فردا پنج‌شنبه هفتم آذر ماه برگزار می‌شود.



وی با اشاره به اینکه محور محتوایی نشست فردا «بازشناسی موضوع جمرات» بر مبنای مقاله‌ای است که آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی در خصوص جمرات و رمی جمرات نگاشته و در مجله میقات حج منتشر نیز منتشر شده است، گفت: (حضرت آیت الله مکارم شیرازی در مقاله خود عنوان کرده‌اند: «یکی از مشکلات مهم حجاج، مسئله رمی جمرات است؛ به خصوص در روز عید قربان، که همه برای رمی «جمره عقبه» هجوم می‌آورند و در بسیاری از سال‌ها ضایعات جانیِ بسیاری رخ داده و عده زیادی در اطراف جمرات مجروح، یا کشته شده‌اند و بسیاری از اوقات سر و صورت‌ها یا چشم‌ها آسیب دیده است!



بیشتر این ضایعات به خاطر آن است که تصور عموم، به دنبال فتاوی، بر این است که در رمی جمرات واجب است سنگ‌ها به آن ستون مخصوص اصابت کند، حال آنکه دلیل روشنی بر این امر وجود ندارد؛ بلکه دلایلی بر خلاف آن داریم که نشان می‌دهد همین اندازه که سنگ‌ها به سوی جمره پرتاب شود و در همان دایره ای که محل اجتماع سنگ هاست بیفتد، کافی است. در واقع «جمره» همان «محل اجتماع سنگریزه» هاست؛ نه آن «ستون» ها!



اصل وجوب رمی جمرات، به عنوان یکی از مناسک حج، از مسلمات و ضروریات اسلام است و همه علمای اسلام بر این اتفاق نظر دارند. اما مسئله مهم در باب رمی جمرات این است که بدانیم جمره چیست، که باید سنگ‌ها را به سوی آن پرتاب کرد؟ آیا جمره همین ستون‌هاست که امروز به آن سنگ می‌زنند؟ یا آن قطعه زمینی است که اطراف ستون‌ها قرار دارد؟ یا هر دو؟ یعنی سنگ به سوی هر کدام پرتاب شود کافی است».



مدافعان و مخالفان نظریه مباحثه می‌کنند



حجت‌الاسلام زادهوش با اشاره به اینکه «حجت‌الاسلام و المسلمین حاج شیخ علی عطایی اصفهانی» از اساتید عالی حوزه به عنوان مدافع این نظریه و استاد نجفی بستان و استاد ابوالقاسم علی دوست به عنوان منتقدان این نظریه در این نشست به بحث و تبادل نظر می‌پردازند، گفت: روش و سلیقه مراجع معظم تقلید در مسائل فقهی و حقوقی متفاوت است و برخی از مراجع مانند آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی، آیت‌الله العظمی سبحانی و ...  به موضوع شناسی اهمیت بیشتری می‌دهند و قبل از اینکه فتوا و نظر نهایی فقهی خود را اعلام کنند معمولاً به بازشناسی دقیق‌تر موضوع می‌پردازند.



وی به تغییرات جدی ایجاد شده در شکل سازه‌ای محل مناسک حج نیز اشاره و عنوان کرد: طبقاتی شدن مسجد‌‌الحرام، نصب سازه فلزی در مطاف به نحوی که یکی از این طبقات بالاتر از کعبه قرار می‌گیرد و یا توسعه در مسعی(سعی بین صفا و مروه) ار مباحثی بوده که در سال‌های اخیز در خصوص حج ایجاد و سؤال‌های زیادی را به وجود آورده است.



جمرات موضوع مهم حج



معاون پژوهشی پژوهشگاه حج و زیارت یکی از موضوع‌های مهم را مسئله جمرات دانست و گفت: طی هشت سال گذشته در اثر ازدحام جمعیت در حج افرادی فوت کردند و باعث شد با اسرار و پیشنهاد برخی از کشورها، عربستان سعودی چیزی شبیه به کاخ سفید در محل رمی جمرات بسازد (یک ساختمان سفید باشکوه به عنوان خانه شیطان) که قبلاً فقط هم کف بود اما اکنون در چند طبقه توسعه یافته و رمی جمرات در آن صورت می‌گیرد.



وی ادامه داد: بر همین اساس بازشناسی موضوع رمی جمره بسیار مهم است که آیا با تغییری که ایجاد شده در احکام و فتاوای فقهی ما هم باید تغییر ایجاد ‌شود یا خیر.



حجت‌الاسلام زادهوش در پایان گفت: نظر سایر مراجع نیز در خصوص رمی جمرات گردآوری شده و این نشست یک گفت‌و‌گوی علمی آزاد خواهد بود که هر یک از مدعوین از نظرات یکی از علما دفاع می‌کنند تا بازشناسی ما در موضوع  جمرات روشن‌تر و محققانه‌تر شود.



لازم به ذکر است پژوهشکده حج و زیارت در شهر قم، میدان معلم، خیابان سمیه، بین کوچه شماره ۲۶ و ۲۸ واقع شده است و حضور عموم پژوهشگران، محققان، نویسندگان، اندیشمندان و رسانه‌ها در این نشست علمی آزاد است.