به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) امینزاده، معاون حقوقی رئیس جمهور، عصر امروز، 12 آذرماه، با حضور در همایش «حقوق شهروندی در گفتمان مردمسالاری دینی» به سخنرانی پرداخت و با ابراز خرسندی از اینکه اولین جلسه مربوط به منشور حقوق شهروندی پس از اعلام رئیس جمهور در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شده است، گفت: باید خودمان را برای خدمتی شایسته به مردم آماده کنیم.
وی با اشاره به اینکه طی 100 روز از آغاز ریاست جمهوری دوره جدید این وظیفه به معاونت حقوقی ریاست جمهوری واگذار شده بود، عنوان کرد: دکتر روحانی قبل از رأیگیری به مردم ایران وعده تدوین حقوق شهروندی را داده بود.
امینزاده با اشاره به مطالعات شخصی خود در خصوص حقوق شهروندی این موضوع را دغدغه شخصی خود نیز دانست و گفت: بعد از تدوین این منشور تا جایی که امکان داشت از قانون اساسی، فرمان هشت مادهای امام(ره)، بیانات مقام معظم رهبری، صحبتهای امام خمینی(ره) و قوانین بالادستی استفاده شده است.
وی ادامه داد: ما همچنین از سفارتخانههای ایران در سایر کشورها درخواست کردیم حقوق شهروندی آن کشورها را نیز برای ما ارسال کنند، در نهایت نگارش منشور حقوق شهروندی آغاز شد.
معاون حقوقی رئیس جمهور در ادامه تصریح کرد: به طور مرتب رئیس جمهور بر قابل اجرا و قابل درک بودن منشور برای مردم تأکید داشته و عنوان میکردند: ما برای حقوقدانان منشور نمینویسیم، بلکه برای مردم و برای اجرای شدن منشور مینویسیم.
بی اطلاعی مردم از قوانین
امینزاده به وجود 11 هزار قانون در کشور نیز اشاره و اظهار کرد: اگر از مردم در خصوص چند قانون سؤال شود یا خواسته شود که چند قانون را نام ببرند به طور معمول نمیتوانند و این نشان میدهد جامعه ما قانون محور نیست.
وی ادامه داد: در نگارش منشور حقوق شهروندی تلاش کردیم از فضای تبلیغاتی و سیاسی خارج شده و از مشورت استادان دانشگاهها از جمله دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه الزهرا(س) و همچنین مشورت 200 حقوقدان، زبان شناس، جامعه شناس و سیاستمدار بهرهگیری شود.
معاون حقوقی رئیس جمهور با اشاره به اینکه آیه قرآن در خصوص کرامت انسانی و سخن حضرت علی(ع) در ابتدای منشور قرار گرفته است گفت: برخی بر ما ایراد گرفتند که در این منشور، حقوق شهروندی با حقوق بشر آمیخته شده است. از ابتدای تدوین این منشور این مسئله مطرح بود اما ما تلاش کردیم تا حد امکان از تداخل این دو حقوق جلوگیری کنیم.
فرمان 8 مادهای امام راحل بر حقوق شهروندی اشاره دارد
وی زیربنای منشور حقوق شهروندی را کرامت انسانی همانگونه که در قرآن بیان شده است دانست و گفت: فرمان هشت مادهای امام راحل صراحتا بر حقوق شهروندی اشاره دارد و مورد استفاده ما قرار گرفته است. همچنین اصول قانون اساسی که متکی بر اصول دینی است مد نظر بوده و این منشور هیچ یک از قوانین کشور را نقض نمیکند.
امینزاده ادامه داد: آنچه در این منشور عنوان شده در حدود اختیارات قوه مجریه است و در تدوین آن بر اجرایی بودن آن تأکید شده است و ما امیدواریم بتوانیم در عرصه عمل این منشور را به دستگاهها ابلاغ کنیم.
تلاش برای نهادینه کردن حقوق شهروندی در کشور
وی یکی دیگر از ویِژگیهای منشور را تلاش برای مطرح شدن مسائل مردم شهری، روستایی، زنان، مردان، کودکان و غیره عنوان و تصریح کرد: دغدغه ما این است که حقوق شهروندی در کشور نهادینه شود.
امینزاده ادامه داد: نهادینه شدن حقوق شهروندی جز از طریق آموزش امکان پذیر نیست و ما تلاش میکنیم از اول دبستان آموزش حقوق شهروندی را با کمک زبان شناسان و متخصصان علوم تربیتی به شکل بسیار ظریف به کودکان آموزش دهیم تا هنگام فارغ التحصیلی از مدرسه هم بر حقوق خود و هم بر حقوق دیگران واقف باشند.
ارسال منشور حقوق شهروندی به تمام وزارتخانهها
وی به فرصت یک ماهه تکمیل منشور حقوق شهروندی نیز اشاره و عنوان کرد: این منشور به تمام وزارتخانهها ارسال و از آنها خواسته شده نظر و دیدگاههای خود را برای ما مکتوب کنند و تا کنون نیز 400 پیشنهاد مکتوب به دست ما رسیده که بنا به دستور ریاست جمهوری در حال دسته بندی آنها هستیم.