به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، مهم ترین رویدادهای حوزه اندیشه که در هفته جاری رخ داده است، در ادامه می آید:
متن کامل آثار آیتالله سیدمحمد خامنهای بر روی اینترنت قرار گرفت
طبق این گزارش، بنیاد حکمت اسلامی صدرا، به مناسبت بیستمین سال تأسیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا و به منظور تسهیل در امر تحقیق و پژوهش و دستیابی آسان و بدون هزینه علاقه مندان به محتوای آثار علمی آیت الله سیدمحمد خامنهای، متن کامل آثار ایشان را با امکان دانلود رایگان، در اختیار کاربران قرار داد و در آینده آثار بیشتری به زبانهای انگلیسی، فارسی و عربی به این فهرست اضافه میگردد.
«عقل گرایی در تفاسیر شیعی سده دهم و یازدهم» بررسی شد
در این هفته، گروه مطالعات قرآنی و حدیث پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، نشستی را با عنوان «عقل گرایی در تفاسیر شیعی سده دهم و یازدهم» با سخنرانی فروغ پارسا، در روز دوشنبه 11 آذرماه برگزار کرد.
با توجه به اینکه سده دهم و یازدهم هجری که مقارن پیدایش صفویان و به رسمیت تشیع در سرزمین ایران است، تفاسیر شیعی متعددی تدوین شد، که برخی از آنها با رویکردی عقلگرایانه تدوین شدهاند. در این سخنرانی تلاش شد به گونه پژوهش موردی در تفسیر صافی، تفسیر ملا فتحالله کاشانی و تفسیر ملاصدرا این رویکرد را نشان دهد.
برگزاری سومین نشست تخصصی از سلسله نشستهای جشنواره ملی ملکوت
در قالب جشنواره ملکوت، سومین نشست تخصصی از سلسله نشستهای جشنواره ملی ملکوت با عنوان «جایگاه دین در هویت انسان»، با حضورحجت الاسلام والمسلمین محمدرضا مصطفی پور، عضوهیئت علمی دانشگاه خوارزمی، دوشنبه، 11 آذرماه در سالن همایش های دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.
در این نشست حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا مصطفی پور، اظهار کرد: در نگاه آیت الله جوادی آملی، در جستجوی تعریف انسان باید به دنبال تعریفی برویم که «انسان آفرین» (خداوند) از آن کرده است و تعریفی نظیر «موجود بالطبع اجتماعی»، «حیوان ابزارساز» یا «حیوان ناطق»، همه مغاله در کنه و وجه هستند و تنها یک بعد از انسان را نماینده برای همه وجوه انسانی می دانند. آیت الله جوادی آملی بیان کرده که در نظر قرآن انسان «حی متأله مائِت» است.
برگزاری نشست «مدعیان عرفان اسلامی» در دانشگاه صنعتی شریف
به گزارش ایکنا، دومین نشست از سلسله نشست های «نیاز انسان به عرفان و بررسی عرفان ها» با عنوان «بررسی مدعیان عرفان» با حضور محمد اسدیگرمارودی، مدیرگروه معارف دانشگاه صنعتی شریف و محمد فنایی اشکوری، مدرس دانشگاه و عضو هئیت علمی مؤسسه پژوهشی امام خمینی(ره)، روز سه شنبه 12آذرماه، در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
در این نشست اسدی گرمارودی نیاز انسان به عرفان را معادل نیاز انسان به دین دانست و در این باره اطاعت را شرط محوری دانست. او با اشاره به حدیثی از امام علی(ع) گفت: برخی عبادت را برای طمع در بهشت به جا می آورند که عبادت تاجران است و برخی از ترس جهنم عبادت می کنند که عبادت بردگان است و برخی برای خود خداوند عبادت می کنند که این عبادت عارفان است.
محمد فناییاشکوری، دیگر سخنران این نشست، یکی از دلایل نیاز به عرفان را این دانست که در هر فرهنگی و یا هر جامعهای که نگاه کنیم، عشق و علاقه به عرفان را میبینیم و افزود: نیاز به عرفان یک نیاز ذوقی صرف نیست بلکه نتیجه نیاز فطری به معرفت حبی خدا است و در آینده انسانها بیشتر به دنبال عرفان خواهند رفت.
مجله «اطلاعات حکمت و معرفت» با پرونده ویژه «مرگ اندیشی۲» منتشر شد
بر اساس این گزارش، شماره نود و دوم مجله اطلاعات حکمت و معرفت در ابتدای اولین هفته آذرماه نود و دو منتشر شد. این شماره از نشریه دفتری است با عنوان «مرگ اندیشی۲» به کوشش علی رضا رضایت و با سرمقاله ای از امیرعباس علی زمانی. سر مقاله با پرسشی اساسی آغاز میکند که آیا اساسا ارتباطی میان مرگ و معنا وجود دارد یا خیر، سپس با طرح سوالاتی مرتبط به رابطه مرگ و معنا در نگرشهای گوناگون فکری میپردازد. امیرعباس علیزمانی ضمن اشارهای مختصر بر آرای برخی فیلسوفان و متفکران با مثالهایی به توضیح دقیق تری از رابطه میان مرگ و معنا از سویی و زمانِ زیستن، حقیقت، جاودانگی، لذتِ زیستن و از سویی دیگر، دست می یابد.