داریوش فرهود، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به اینکه بروز مسائل جدید در حوزه پزشکی، مسائل اخلاقی جدید را مطرح میکند، گفت: این مسائل جدید نیازمند اظهارنظر و دستورالعملهای اخلاقی جدیدی است که باید به تأیید مراجع و علمای بزرگوار اسلام برسد.
به روزرسانی قانونی و شرعی قوانین سقط جنین بر اساس بیماریهای جدید
وی در بخشی از سخنان خود در مورد مسائل جدید در حوزه پزشکی که نیازمند بررسیهای فقهی و شرعی هستند به مسئله سقط جنین در برخی موارد اشاره کرد و گفت: سقط جنین در برخی موارد با اجازه و تأیید پزشکی قانونی کاملا جنبه قانونی و شرعی دارد به طوریکه از ده سال پیش تعدادی از بیماریها که به دلیل ابتلا به آنها امکان سقط جنین برای مادر ایجاد میشد احصا و در این مدت نیز تعداد زیادی دیگر از بیماریها به این تعداد افزوده شد.
اجازه سقط جنین بر اساس شرع در موارد عسر و حرج
عضو کمیته ملی اخلاق زیستی کمیته ملی یونسکو در تهران ادامه داد: حدود 12 جلسه نیم روزه در پزشکی قانونی تشکیل شده تا اینکه در حال حاضر لیست کاملی از بیماریها وجود دارد تا در آنجا که برای مادر و البته پدر عسر و حرج ایجاد میشود و بچه هم قادر به یک زندگی طبیعی نیست اجازه سقط جنین داده شود و در این حوزه از برخی از کشورهای اروپایی که مقید به اصول مذهبی کاتولیک هستند نیز پیشروتر هستیم و گوی سبقت را از آنها ربودهایم.
فرهود همچنین با اشاره به امکان سقط جنین در مواردی که در معاینات تشخیصی پیش از تولد عیبی مادرزادی جنین آشکار شود، افزود: 80 ــ 70 مورد از این موارد که امکان سقط جنین در آنها وجود دارد طی لیستی احصا شده است و به همه شعب پزشکی قانونی در استانها ابلاغ شده و آنها میتوانند اجازه سقط جنین بدهند.
امکان تعیین جنسیت فرزند بدون دخالتهای تهاجمی تا 80 درصد
وی با اشاره به اینکه امکان تعیین جنسیت فرزند بدون دخالتهای تهاجمی تا 80 درصد میسر شده است، افزود: توصیههایی در این زمینه بدون دخالتهای تهاجمی توسط متخصصان به والدین ارائه میشود که هیچیک از اینها تهاجمی و مداخلهجویانه نیست بلکه تنها با ارائه توصیههایی تغذیهای این امکان که تا 86 درصد این امکان میسر شده است.
فرهود با اشاره به دلایل رعایت نشدن مسایل اخلاقی در حوزه پزشکی، گفت: «الناس علی دین ملوکهم: مردم بر دین پادشاهان خود هستند... » به طوریکه وقتی در سیاست مجلس و ورزش، اقتصاد و .. بی اخلاقی شود انتظاری از دیگر بخشهای جوامع نمیتوان داشت بلکه این امر دیگر افراد را برای ارتکاب به بیاخلاقی گستاخ میکند.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به پدیدههایی چون رانتخواری و فروش غیرقانونی تراکم که هر یک ضرباتی به بخشهای مختلفی از جامعه وارد میآورد، افزود: اگر چه تعرفهها کاذب و دروغین هستند اما نداشتن الگوی مناسب نیز به این امر دامن زده و زیرمیزی را به رومیزی بدل کرده و قبح آن را نیز از بین برده است که این خود برای جامعه اسلامی ما بسیار غیراخلاقی است.
مسائل غیراخلاقی در حوزه پزشکی کمتر از دیگر حوزهها
فرهود در ادامه با انتقاد نسبت به پدیده زورگیری در کشور، گفت: تعداد زیادی از افراد در بخشهای دولتی و غیردولتی اقدام به زورگیری میکنند که نسبت به آنها مسائل غیراخلاقی در حوزه پزشکی کمتر و مصونیت آنها بیشتر است؛ از این سو شاهد گذشت و ایثار در جامعه پزشکی و دستمزد نگرفتن آنان از افرادی مستضعف هستیم.
پایبندی به ارزشها؛ مهمترین عامل برای مصونیت از مسائل غیراخلاقی
وی با اشاره به اینکه پایبندی به ارزشها مهمترین عامل برای مصونیت از مسائل غیراخلاقیها در جوامع است، افزود: پایبندی به ارزشها به افراد کمک میکند تا علیرغم وجود پدیدههای غیراخلاقی در جامعه از آنها مصون مانده و از شیوع هر چه بیشتر آنها جلوگیری شود.